Türkiye Barolar Birliği Disiplin Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(1136 S. K. m. 34, 135) (5271 S. K. m. 231) (765 S. K. m. 59, 482) (Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Meslek Kuralları m. 5)
Esas No: 2009/58
Karar No: 2009/201
Karar Tarihi: 03.04.2009 
İtirazın süresinde olduğu anlaşıldıktan sonra gereği görüşülüp düşünüldü:
Şikâyetli hakkında, dava dilekçesinde şikâyetçiye hakaret ettiği iddiası ile başlatılan Disiplin Kovuşturması sonucunda, eylem sabit görülerek şikâyetli hakkında disiplin cezası tayin edilmiştir.
Şikâyetli savunmasında, dilekçesinde geçen ifadelerin, müvekkilinin başından geçen ve kendisine aktardığı olaylar olduğunu, beyanlarının doğruluğunu icra ve mahkeme dosyaları ile tanıkların ifadeleri ile kanıtlandığını bildirmiştir.
Baro Disiplin Kurulu, şikâyetlinin eylemini sabit görerek, uyarma cezası ile cezalandırılmasına karar vermiş, karara şikâyetli avukat tarafından itiraz edilmiştir. Şikâyetli itirazında, olayda zamanaşımının dolduğunu, kullanmış olduğu sözlerin gerçeğe ve olaya uygun olup hukuki anlamda bir beyan olduğunu, Yasaya aykırı Baro Disiplin Kurulu kararının kaldırılmasını talep etmiştir.
Dosyanın incelenmesinden, şikâyetli avukat hakkında disiplin kovuşturmasına konu olayla ilgili olarak Elazığ 1. Ağır Ceza Mahkemesinin 2007/766 Esasında kayıtlı “Hakaret” suçundan dolayı kamu davası açıldığı, Mahkemece 27.06.2008 tarihinde 2008/265 Karar sayılı olarak verilen kararda “…Sanık Avukatın Elazığ İcra Tetkik Merciine sunduğu 04.01.2002 tarihli dilekçesinde Mağdur- Şikâyetçiye ilişkin ‘Davalı çeşitli entrikalar çevirerek Elazığ’da onlarca kişiyi bu şekilde dolandırıp Elazığ’ı terk etmiştir’ diyerek hakaret suçunu işlediği sübuta ermekle sanığın eylemine uyan, 765 sayılı Yasa’nın 482/2 ve 59. maddeleri gereğince 12 gün hapis ve 180,00 -YTL Adli Para Cezası ile Cezalandırılmasına ve CMY.nın 5721 sayılı Yasa’nın 231/5 maddesi uyarınca hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına” ilişkin karar verildiği anlaşılmıştır.
Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ilişkin olarak verilen kararlar adli sicil kaydına işlenmemekte, başka bir deyişle hakkında mahkûmiyet kararı verilmiş sanıklar, sabıkalı addedilmemekte, kararlarda belirtilen cezaların infazı 5 yıllık süre içinde suç işlenmediği takdirde infaz edilmemektedir. Ancak yapılan yargılama sonucunda, ceza mahkemesi suçun unsurlarına ilişkin maddi olayları tespit etmekte ve manevi unsuru da nazara almak suretiyle, suç vasfını belirleyerek ceza tayin etmektedir.
Bu durumda, hakkında hükmün açıklanmasını geri bırakılmasına karar verilen sanık, verilen cezanın infaz edilmemesi ve sabıka teşkil etmemesi imkânından yararlanmaktadır. Öte yandan, hakkında bu tür hüküm kurulan sanığın, isnat olunan suçu işlediği ve işlediği suçun ferdileştirilmesi sonucu mahkemesince, kendisine uygun yasa maddesi gereğince ceza verildiği de tartışmasızdır.
Böylece, şikâyetli hakkında açılan ve Ağır Ceza Mahkemesince karara bağlanan davada, şikâyetlinin şikâyetçiye karşı hakaret suçunu işlediği Mahkeme kararı ile sabit olmakla, eylem aynı zamanda disiplin suçunu da oluşturmaktadır.
Avukatlık Yasasının 34. maddesine göre, “Avukatlar, yüklendikleri görevleri bu görevin kutsallığına yakışır bir şekilde özen, doğruluk ve onur içinde yerine getirmek ve avukatlık unvanının gerektirdiği saygı ve güvene uygun biçimde davranmak ve Türkiye Barolar Birliğince belirlenen meslek kurallarına uymakla yükümlüdürler.”
Türkiye Barolar Birliği Meslek Kurallarının 5. maddesine göre de “Avukat yazarken de, konuşurken de düşüncelerini olgun ve objektif bir biçimde açıklamalıdır. Mesleki çalışmasında avukat hukukla ve yasalarla ilgisiz açıklamalardan kaçınmalıdır”
Şikâyetli avukatın eylemi Avukatlık Yasasının 34 ve Türkiye Barolar Birliği Meslek Kurallarının 5. maddesine aykırı olduğundan, Baro Disiplin Kurulunun Avukatlık Yasa’sının 135/1 maddesi gereğince “Uyarma cezası verilmesine” ilişkin kararında hukuki isabetsizlik görülmemiş ve aleyhe itiraz olmadığından kararın onanması gerekmiştir.
Sonuç olarak, şikâyetlinin itirazının reddi ile, Nevşehir Barosu Disiplin Kurulunun “Uyarma cezası verilmesine” ilişkin kararının ONANMASINA oybirliğiyle karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy