Türkiye Barolar Birliği Disiplin Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:

(1136 S. K. m. 140)

E. 2005/212

K. 2005/301

T. 30.09.2005 

Şikayetli avukat hakkında, “Diyadin Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 2004/4 Esas sayılı dosyasına sunduğu 04.11.2004 tarihli dilekçesinde, davacı-karşılık davalı vekili olan şikayetçi hakkında ‘Eylemli ve yasal durum itibariyle roller’, ‘Yalan beyan ve sahte intikal, hibe işlemleri v.s.’, ‘Yasal kanıt diye sunulan bu kesinleşmiş kararın alınmasını’, ‘maalesef bir meslek adamı avukat’, ‘görülüyor ki bu inanılmadığı halde, fazla düşünme gereği de duyulmadan zamanaşımı itirazında bulunduğu’, ‘kadastro mahkemesinde de muvazaalı, usul ve yasalara aykırı savunmalar ve temin edilmiş yalancı tanık, bilirkişi beyanları desteği ile lehe karar aldığı’ gibi ifadeler kullandığı” iddia olunarak başlatılan disiplin kovuşturması sonucunda Baro Disiplin Kurulunca eylem sabit görülerek “kınama” cezası tayin edilmiştir. 

Dosyanın incelenmesinde, disiplin kovuşturmasına konu eylemle ilgili olarak şikayetli avukat hakkında Iğdır Ağır Ceza Mahkemesi’nde, 09.12.2004 tarih ve 2004/3790 Hazırlık, 2004/2227 Esas ve 2004/179 sayılı iddianame ile kamu davası açılmış olduğu ve davanın halen derdest bulunduğu anlaşılmıştır. 

Avukatlık Yasası’nın 140/2. maddesine göre, disiplin işlem ve kararına konu teşkil edecek bir eylemde bulunmuş olan avukat hakkında aynı eylemden dolayı ceza mahkemesinde dava açılmış ise avukat hakkındaki disiplin kovuşturması ceza davasının sonuna kadar bekletilir. Bu husus re’sen göz önünde tutulması gereken bir husustur. 

Kovuşturma konusu olayda, şikayetli avukat hakkında Iğdır Ağır Ceza Mahkemesi’nde kamu davası açılmış ve davanın halen derdest de olduğu anlaşılmakla, şikayetli avukat hakkındaki disiplin kovuşturmasının kamu davasının sonucuna kadar bekletilmesi zorunludur. 

Bu sebeple Avukatlık Yasası’nın 140/2. maddesinin emredici hükmü gözetilmeden karar verilmesi isabetli bulunmamış ve Baro Disiplin Kurulu kararının öncelikle bu nedenlerden dolayı bozulması gerekmiştir. 

Sonuç olarak, itirazların kabulüyle, şikayetli avukat hakkında açılan ceza davasının hangi aşamada olduğunun araştırılması, kesin sonucunun beklenilmesi, sonuçlanmış ise kesinleşme şerhi ile birlikte mahkeme kararının dosyamız içine konularak, oluşacak duruma göre bir karar verilmesi için Iğdır Barosu Disiplin Kurulunun “kınama” cezası verilmesine ilişkin kararının bozulmasına oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy