Türkiye Barolar Birliği Disiplin Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Meslek Kuralları m. 17)
E. 2005/313
K. 2005/422
T. 24.12.2005
Gebze (1). Asliye Hukuk Mahkemesi Yargıçlığı, 28.09.2004 tarihli tutanak ile şikayetli avukatın 28.09.2004 günü duruşma salonuna gelerek mübaşire bağırdığı, duruşmanın devam etmesi ve sükuneti bozmaması açısından duruşma salonundan çıkmasının istendiği, karar yazılmakta olduğu kendisine bildirilmesine karşın müdahalelerine devam ettiği iddiası ile başlatılan disiplin kovuşturması sonucunda, Baro Disiplin Kurulunca şikayetli hakkında “disiplin cezası verilmesine yer olmadığına” karar verilmiştir.
Şikayetli avukat savunmalarında, duruşma salonuna geldiğinde duruşma yapılmadığını yargıcın karar yazdırmakta olduğunu, dosyasını sorduğunu, sonra aradığı dosyanın kararı yazılan dosya olduğunun anlaşıldığını dosyayı incelemek istediğini, yargıcın dosyayı kalemde incelemesini istediğini, mübaşirden dosyayı kaleme götürmesini istediğinde yargıcın bağırarak duruşmalar bitmeden dosyayı götürmeyeceksin dediğini, bu çirkin davranış karşısında mahkemede usulün böyle mi olduğunu sorduğunu, yargıcın da derhal salonu terk etmesini, aksi takdirde polisle dışarı attıracağını bildirdiğini, şikayetçi hakimin kendisi oradayken tutanak düzenlenmediğini, bildirmiştir.
Dosyadaki bilgi ve belgelerden, şikayetli avukatın dosyayı incelemek istediği sırada duruşma yapılmadığı, şikayetlinin konuşmasının mübaşirle başladığı ve yargıcın müdahalesiyle geliştiği, Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı’nın itiraz dilekçesindeki hakim tarafından tutulan tutanaktan alıntı yapılan “benim dosyamı nasıl alırsınız” sözlerinin yargıca değil, mübaşire söylendiği ve yargıçla konuşmanın, yargıcın dosyayı şikayetli avukatın incelemek istemesine zorluk çıkarmasıyla başladığı anlaşılmıştır. Ayrıca şikayetlinin söylediği sözlerin tutanakta “benim dosyamdan sırası daha sonra olanların duruşmaları alınmamış olmasına rağmen benim dosyamı nasıl alırsınız” şeklinde olduğu görülmüştür.
Mahkeme hakimliğince, duruşma yapılmadığı bir sırada mübaşirle konuşan avukatın, hakim tarafından salondan çıkarılması tehdidine karşı şikayetli avukatın sessiz kalması beklenemez.
TBB Meslek Kuralları’nın 17. maddesinde, saygı esasının karşılıklı olması aranmıştır. Şikayetli avukat tarafından yargıca, duruşma yapılmadığı için mahkemeye karşı yapılan bir saygısızlık dosya içeriğine göre söz konusu değildir. Bu bakımdan Kocaeli Barosu Disiplin Kurulu’nun şikayetli hakkında ceza verilmesine yer olmadığına dair kararında bir isabetsizlik görülmemiş ve kararın onanması gerekmiştir.
Sonuç olarak, Cumhuriyet başsavcısının itirazın reddi ile Kocaeli Barosu Disiplin Kurulu’nun şikayetli hakkında “disiplin cezası verilmesine yer olmadığına” ilişkin kararının onanmasına oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy