Türkiye Barolar Birliği Disiplin Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(1136 S. K. m. 34, 134) (Türkiye Barolar Birliği Meslek Kuralları m. 3, 4)
E. 2013/307
K. 2013/759
T. 04.10.2013 
Şikâyetli avukat hakkında Kayseri Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda tutuklu müvekkilini ziyaret girişinde, üzerinde cep telefonu, sim kartı ve 2 adet şarj cihazını beyanı hilafına bulundurduğu iddiası ile başlatılan disiplin kovuşturması sonucunda eylem sabit görülerek disiplin cezası tayin edilmiştir.
Şikâyetli avukat soruşturma ve kovuşturma aşamasında tebligatlara rağmen yazılı savunmada bulunmamış, Kurulumuza verdiği itiraz dilekçesinde özetle; … Ağır Ceza Mahkemesi’nce hakkında verilen kararın ve Yargıtay onamasının haksız olduğunu, birçok mahkemece bu konuda suçun manevi unsuru olan kastın yokluğu nedeniyle beraat kararları verdiği halde, bu mahkemenin aleyhinde hem ceza verip duruşmadan vareste tutulma kararına rağmen “ ileride suç işlemeyeceği kanaati hasıl olmadığından” gerekçesi ile hakkındaki suçu ertelemediğini ve 4.000.-TL para cezası ile cezalandırılmasına hükmettiğini, haksızlığa uğradığını, olay tarihinde MS (muti sakloroz) hastası olması ve ataklar geçirmesi nedeniyle iradeyi ortadan kaldıran bu hastalıktan dolayı bilinçsizce böyle bir eylemi gerçekleştirdiğini, Baro Disiplin Kurulu’nca da bu hususlar yeterince değerlendirilmeden sadece ceza mahkemesinin hükmü ile kendisine ceza verildiğini, her iki kararla maddi ve manevi hak kayıplarına uğradığını belirtip hakkındaki cezanın kaldırılmasını istemiştir.
İncelenen dosya kapsamından Şikâyetli avukat hakkında eylem nedeniyle … Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2008/ 823 Esasında şikâyetli avukat hakkında, görevi sırasında İnfaz Kurumuna yasak eşya sokmaya teşebbüs suçundan kamu davası açılmış, yapılan yargılama sonucunda, şikâyetli avukatın suçu sabit görülerek, 4.000.00 TL Adli Para Cezasına hükmedilmesine dair karar verilmiş, iş bu karar Yargıtay … Ceza Dairesi’nin 10.09.2012 gün ve 2011/ 11876 Esas, 2012/ 16152 Karar sayılı ilamı ile onanarak kesinleşmiştir.
Ağır Ceza Mahkemesi tutanaklarından, şikâyetli avukatın olay günü … Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda tutuklu müvekkili ile görüşmek üzere gittiğinde jandarma kontrolündeki bölgede, ceza evine girmesi yasak olan cep telefonu gibi elektronik haberleşme araçlarını bıraktığı, daha sonra İnfaz Koruma Memurlarının bulunduğu ortamda üzerinde ceza evine sokulması yasak olan eşya bulunmadığına dair 13.08.2007 tarihli “Avukat Beyan Tutanağını” imzaladığı, daha sonra iç bölümde X-RAY cihazından geçişi esnasında, çantası içerisinde cep telefonu, sim kartı ve şarj cihazlarının bulunduğu görülmüş ve tutanaklar tutulmuştur.
Avukatlık Yasasının 34. maddesi “ Avukatlar, yüklendikleri görevleri bu görevin kutsallığına yakışır bir şekilde özen, doğruluk ve onur içinde yerine getirmek ve avukatlık unvanının gerektirdiği saygı ve güvene uygun biçimde davranmak ve Türkiye Barolar Birliğince belirlenen meslek kurallarına uymakla yükümlüdürler ”
Avukatlık Yasası’nın 134. maddesi “Avukatlık onuruna, düzen ve gelenekleri ile meslek kurallarına uymayan eylem ve davranışlarda bulunanlarla, mesleki çalışmada görevlerini yapmayan veya görevinin gerektirdiği dürüstlüğe uygun şekilde davranmayanlar hakkında bu kanunda yazılı disiplin cezaları uygulanır.”
Türkiye Barolar Birliği Meslek Kurallarının 3. maddesi “Avukat mesleki çalışmasını ve kamunun inancını ve mesleğe güvenini sağlayacak biçimde ve işine tam bir sadakatle yürütür”
Türkiye Barolar Birliği Meslek Kurallarının 4. maddesi “Avukat, mesleğin itibarını zedeleyecek her türlü tutum ve davranıştan kaçınmak zorundadır.” hükümlerini amirdir.
Avukatlar özen ve doğruluk kurallarına göre hareket etmek, kamunun inancını ve mesleğe güvenini sağlayacak biçimde sadakatle davranmak mesleğin itibarını sarsacak her türlü davranıştan kaçınmak zorundadır.
Bu nedenlerle eylem disiplin suçu olduğundan Baro Disiplin Kurulu’nca yapılan hukuksal değerlendirme isabetli bulunmuş ve itirazın reddi ile kararın aleyhe itiraz olmadığından onanması gerekmiştir.
Sonuç olarak Şikâyetli Avukat A.G.’ün itirazının reddine, Ankara Barosu Disiplin Kurulu’nun “Uyarma Cezası Verilmesine” ilişkin 15.02.2013 gün ve 2010/46 Esas 2013/51 Karar sayılı kararının ONANMASINA, oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy