Türkiye Barolar Birliği Disiplin Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(1136 S. K. m. 23, 138) (Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Meslek Kuralları m. 4, 5)
E: 2005/386
K: 2006/18
T: 21.01.2006 
İtirazın süresinde yapıldığı anlaşıldıktan sonra gereği görüşülüp, düşü­nüldü:
Avukat (S. Y.), Ankara Barosu Başkanlığına verdiği 12.01.2005 tarihli di­lekçesinde; İstanbul Barosuna nakil talebinde bulunan Staj. Avukat için ra­por hazırlamak üzere dosyasını incelediğinde, Şikayetli Avukatın stajıyla ilgi­li usulsüzlükler olduğunu belirlediğini, konu ile ilgili olarak kendisini arayan Şikayetli Stajyer Avukata durumu anlattığında stajyer avukatın tespit edilen hususların kendisi için hiç önemli olmadığını, konuyu Ankara Barosu ve Tür­kiye Barolar Birliğinde halledeceğini, dosyasının bir an önce İstanbul'a gön­derilmesinin kendisi için çok önemli olduğunu beyan ettiğini, kendisinin söz konusu eksiklikleri göz ardı edemeyeceğini belirtmesi üzerine Şikayetli Staj­yer Avukatın "siz raporu nasıl yazarsanız yazın, ben iki ay sonra ruhsatımı bir güzel alır, size de fotokopisini gönderirim, nasıl hallettiğimi görürsünüz" şek­linde beyanda bulunduğunu, Şikayetli Stajyer Avukatın Meslek Kurallarına aykırı davrandığını ileri sürerek gerekli işlemlerin yapılmasını talep etmiş, başlatılan disiplin kovuşturması sonunda da Baro Disiplin Kurulunca, Şika­yetli Stajyer Avukatın Meslek Kurallarının 4. ve 5. maddelerini ihlal ettiği ve bu şekilde disiplin suçu işlediği sonuç ve kanaatine vararak uyarma cezası ile cezalandırılmasına karar verilmiştir.
Disiplin kovuşturmasına konu olay; Şikayetli Stajyer Avukatın, Staj Eği­tim Merkezi Başkan yardımcısı Avukat (S.Y.)'la telefonda söylediği "siz ra­poru nasıl yazarsanız yazın, ben iki ay sonra ruhsatımı bir güzel alır, size de fotokopisini gönderirim, nasıl hallettiğimizde görürsünüz" sözlerinin gerçek olup olmadığı ve disiplin suçu oluşturup oluşturmadığına ilişkindir.
Şikayetlinin, Avukatlık Kânunu, Yönetmelik ve Türkiye Barolar Birliği Meslek Kurallarında stajyer avukatlar hakkında herhangi bir disiplin cezası­nın öngörülmediği, Avukatlık Kanununda belirtilen disiplin cezalarının staj­yerler hakkında uygulanamayacağına ilişkin savunması, Avukatlık Yasasının 138. maddesinde belirtilen "staj dönemi bu hükmün dışındadır", Avukatlık Yasasının 23/2 son cümlesinde yer alan "Stajyerler, meslek kurallarında ve yönetmeliklerde belirlenen esaslara uymak zorundadırlar" ve Avukatlık Staj Yönetmeliğinin 25. maddesinde belirtilen “Stajyerler, meslek kurallarına, bu Yönetmelik ve Barolar tarafından çıkarılacak iç yönetmeliklere ve Türkiye Barolar Birliği ilke kararlarına uymakla yükümlüdürler" şeklindeki düzenle­meler karşısında haklı ve yerinde değildir.
Şikayetli her ne kadar disiplin cezasına konu sözleri söylemediğini sa­vunmasında ileri sürmüş ise de, bu konuda Baro Disiplin Kurulunun edindi­ği kanaatin aksini düşündürecek bilgi ve belgelerin dosyaya sunulmadığı, aksine, disiplin kovuşturma dosyasında Şikayetlinin bu tür bir davranışta bu­lunmasını doğrulayacak belgeler bulunduğu, Şikayetlinin yurt dışında olmasına karşın Stajına kesintisiz devam ettiğine dair işlem yaptığı, bu nedenle disiplin cezası aldığı, Şikayette bulunan görevli Avukat ile Şikayetli Stajyer Avukat arasında bir husumet bulunmadığı, Şikayet eden Avukatın gerçeğe aykırı beyanda bulunması için bir neden ileri sürülmediği anlaşılmaktadır.
Türkiye Barolar Birliği Meslek Kurallarının 4. maddesinde; "avukatın, meslek itibarını zedeleyecek her türlü tutum ve davranıştan kaçınması ge­rektiği" belirtilmiş, 5. maddesinde ise, "Avukat yazarken de, konuşurken de düşüncelerini olgun ve objektif bir biçimde açıklamalıdır" ilkesi konulmuştur. Bu kurallar karşısında, görevi Şikayetlinin dosyasını inceleyerek kanaatini bildirmek olan Avukata, Şikayetli Stajyer Avukatın söylediği sözler, saygı sınırlarını aşan ve tehdit içeren bir anlam taşıdığından eylem disiplin suçunu oluşturmaktadır. Bu nedenle Baro Disiplin Kurulunun değerlendirmesinde hukuki isabetsizlik görülmemiş ve kararın onanması gerekmiştir.
Sonuç olarak, Şikayetlinin itirazının reddiyle, Ankara Barosu Disiplin Ku­rulunun "Uyarma" cezası verilmesine ilişkin kararının ONANMASINA oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy