Türkiye Barolar Birliği Disiplin Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(1136 S. K. m. 55) (5237 S. K. m. 7) (Türkiye Barolar Birliği Reklam Yasağı Yönetmeliği m. 10, 12) (Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Meslek Kuralları m. 7, 8) 
E. 2010/698
K. 2011/198
T. 03.04.2011
Şikâyetli avukat hakkında, Avukatlık Yasasının 55, Türkiye Barolar Birliği Meslek kurallarının 7, 8 ve Türkiye Barolar Birliği Reklam Yasağı Yönetmeliğinin 10.maddelerine aykırı davrandığı gerekçesi ile açılan disiplin kovuşturması sonucunda eylemi sabit görülerek, disiplin cezası tayin edilmiştir.
Baro Disiplin Kurulu kararından sonra Türkiye Barolar Birliği Reklam Yasağı Yönetmeliğinde değişiklik yapılmış ve yapılan değişiklikler 07.09.2010 tarih 27695 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
Türkiye Barolar Birliği Reklam Yasağı Yönetmeliğinin değiştirilen 12.maddesinde “Bu Yönetmelik hükümlerine aykırılık tespiti halinde barolar tarafından ilgiliye bir uyarı yazısı gönderilir ve söz konusu aykırılığın 15 gün içerisinde giderilmesi gerektiği aksi takdirde baro tarafından resen soruşturma açılacağı bildirilir. Uyarı yazısının ilgilisine tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde aykırılığın giderilmediği tespit edilirse, baro tarafından resen soruşturma başlatılır. Bu Yönetmeliğe aykırı fiil veya fiilleri birden fazla işleyenler hakkında uyarı yazısı gönderilmez, derhal ve resen disiplin soruşturması açılır.
Türkiye Barolar Birliğine yapılan şikâyet başvuruları içerik incelemesine tabi tutulmaksızın avukatın kayıtlı olduğu baroya gönderilir” denilmektedir.
Yine yönetmeliğin Geçici 2.maddesinde “Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte kesinleşmemiş disiplin soruşturmaları hakkında da 12.madde hükümleri uygulanır.” denilmekle uygulamanın kapsamı belirlenmiştir.
Ceza Yargılamasının temel ilkelerinden biri 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 7.maddesinde “Zaman bakımından uygulama” başlığı altında yer alan “İşlendiği zaman yürürlükte bulunan kanuna göre suç sayılmayan bir fiilden dolayı kimseye ceza verilemez ve güvenlik tedbiri uygulanamaz. İşlendikten sonra yürürlüğe giren kanuna göre suç sayılmayan bir fiilden dolayı da kimse cezalandırılamaz ve hakkında güvenlik tedbiri uygulanamaz. Böyle bir ceza veya güvenlik tedbiri hükmolunmuşsa infazı ve kanuni neticeleri kendiliğinden kalkar. Suçun işlendiği zaman yürürlükte bulunan kanun ile sonradan yürürlüğe giren kanunların hükümleri farklı ise failin lehine olan kanun uygulanır ve infaz olunur” hükmüdür. Bu temel ilke niteliği itibarıyla bir ceza yargılaması olan disiplin kovuşturması için de aynen geçerlidir.
07.09.2010 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe giren ve Geçici 2. madde uyarınca kesinleşmemiş disiplin kovuşturmalarına uygulanması gereken Türkiye Barolar Birliği Reklam Yasağı Yönetmeliğinin değiştirilen 12.maddesinde kovuşturma koşulu olarak “Bu Yönetmelik hükümlerine aykırılık tespiti halinde barolar tarafından ilgiliye bir uyarı yazısı gönderilir ve söz konusu aykırılığın 15 gün içerisinde giderilmesi gerektiği aksi takdirde baro tarafından resen soruşturma açılacağı bildirilir. Uyarı yazısının ilgilisine tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde aykırılığın giderilmediği tespit edilirse, baro tarafından resen soruşturma başlatılır” denilmektedir.
Türkiye Barolar Birliği Reklam Yasağı Yönetmeliğinin 12.maddesinde yapılan değişiklik sonrasında kovuşturma açılması için getirilen uyarı önkoşulu yerine getirilmeden disiplin cezası tayin edilmesi ve yukarıda ayrıntıları ile açıkladığımız, kesinleşmemiş disiplin dosyalarında lehe hükmün uygulanması zorunluluğu karşısında eylemin işleniş şekli nazara alındığında uyarı ile geri dönüşü mümkün olmayacak şekilde işlendiği göz önüne alınarak kararın kaldırılmasına ve Disiplin Cezası Verilmesine Yer Olmadığına karar verilmesi gerekmiştir.
Sonuç olarak, şikâyetli Avukat S.K.G’nin itirazının kabulü ile Baro Disiplin Kurulu’nun “Kınama Cezası Verilmesine” ilişkin kararının KALDIRILMASINA Şikâyetli Avukat S.K.G. hakkında DİSİPLİN CEZASI VERİLMESİNE YER OLMADIĞINA, oybirliği ile karar verildi.  (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy