Sigorta Tahkim Komisyonu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(5684 S. K. m. 30)

 

25.12.2019 Tarih ve 2019/İHK-20245 Sayılı İtiraz Hakem Heyeti Kararı (Tekne)

 

1. BAŞVURUYA KONU UYUŞMAZLIK VE İTİRAZ HAKEM HEYETİNE İNTİKALİ

 

1.1 Uyuşmazlık Konusu Olay

 

Başvuran vekili, davalı sigorta şirketi nezdinde MARİNA OPERATORS LIABILITY sigorta poliçesi ile sigortalı yat işletmesinde bağlı bulunan XXX isimli yatında meydana gelen hasar sebebiyle oluşan değer kaybı zararını talep etmiştir.

 

1.2 Dosyanın İtiraz Hakemine İntikal Etme Süreci

 

Uyuşmazlık konusu dosya, raportör tarafından hazırlanan rapora müteakip sigorta hakem heyetine intikal etmiş ve dosya içeriği üzerinde yapılan tetkik sonucunda uyuşmazlık hakkında 19.11.2019 tarihinde karar verilmiş; karara başvuran vekili tarafından itiraz edilmiş, itiraz üzerine, İtiraz İnceleme Raporu düzenlenmiş ve dosya koordinatör itiraz hakemince teslim alınmıştır.

 

2. SİGORTA HAKEMİNCE VERİLEN HÜKÜM

 

Sigorta hakem heyeti başvurunun reddine karar vermiştir.

 

3. İTİRAZ GEREKÇELERİ VE TALEPLERİ

 

İtiraz eden başvuran vekili, bilirkişi incelemesi yapılmadan karar verilmesinin hata olduğunu, hasarın marina işletmesi personelinin hatasından kaynaklandığını, hasara mevzuatın hatalı uygulandığını beyan ederek başvurunun reddini talep etmiştir.

 

4. UYUŞMAZLIĞA UYGULANACAK HÜKÜMLER

 

Uyuşmazlığın çözümünde; 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu, Türk Ticaret Kanunu, Borçlar Kanunu, Türk Medeni Kanunu, Hukuk Muhakemeleri Kanunu, Sigortacılıkta Tahkime İlişkin Yönetmelik, Sigorta Poliçesi ve genel şartları, Yargıtay içtihatları ve ilgili sair mevzuat dikkate alınmıştır.

 

5. DEĞERLENDİRME VE GEREKÇELİ KARAR

 

5.1 Değerlendirme;

 

Hakem Heyetimize itiraz üzerine gelen dosya incelendiğinde, itirazın sadece davacı tarafından yapıldığı görülmüştür. Sigortacılık Kanunu m. 30/23 göre, “Bu Kanunda hüküm bulunmayan hallerde Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunun hükümleri, sigortacılıktaki tahkim hakkında da kıyasen uygulanır.”. Bu kapsamda usul hukukunda hâkim olan aleyhe karar verme yasağı gereği, taraflardan birisi kanun yoluna başvurursa, inceleme sadece onun lehine ve ileri sürdüğü sebeplerle sınırlı olarak yapılır. Kanun yoluna başvurmayan tarafın verilen hükmü zımnen onayladığı kabul olunur.

 

Bu açıklamalar gereği, inceleme konusu dosyada, tek tarafın itirazda bulunmuş olması nedeniyle, bu itiraz sebepleri çerçevesinde değerlendirme yapılacaktır. Bunun dışında dosyada resen göz önüne alınması gereken veya kamu düzenine ilişkin bir husus gözlenmemiştir.

 

İtiraz eden başvuran vekili, bilirkişi incelemesi yapılmadan karar verilmesinin hata olduğunu, hasarın marina işletmesi personelinin hatasından kaynaklandığını, hasara mevzuatın hatalı uygulandığını beyan ederek başvurunun reddini talep etmiştir.

 

5.2 Gerekçeli Karar;

 

Dosya kapsamı incelendiğinde, taraflar arasındaki uyuşmazlığın, teknenin hasarlandığı 04.02.2019 - 06.02.2019 tarihleri arasında gerçekleşen hava olayının mücbir sebep sayılıp sayılmayacağı, hasarın mücbir sebepten mi yoksa marina personelinin hatasından mı kaynaklandığı noktasında odaklandığı görülmektedir.

 

Dosyaya sunulu hava olayı verileri incelendiğinde, BOFOR SKALASI’na göre, 64 ve üzeri rüzgar hızı ( Knot ) şiddetinin KASIRGA olarak kabul edildiği, somut olayda rüzgar hızının ( Knot) 74 knot’a kadar çıktığı sunulu verilerden anlaşılmaktadır. Bu anlamda, başvuran bilirkişi incelemesi yapılarak sonuca gidilmemiş olmasının hata olduğunu iddia etmekteyse de, bilimsel doküman ve veriler uyarınca gerçekleşen hava olayı eşik değerin de çok üzerinde gerçekleşmiş olmakla, mücbir sebep olarak kabul edilmesi hayatın olağan akışına uygun bir değerlendirme olacağından ve bilirkişi değerlendirmesi malumun ilanından başka bir sonuç ortaya koymayacağında, usul ekonomisi açısından, ilk hakem heyeti kararında yapılan değerlendirmelerin yerinde olduğu ve yapılan itirazın reddi gerektiği sonucuna kurulumuzca ulaşılmış bulunmaktadır.

 

6. SONUÇ ve KARAR;

 

Yukarıda açıklanan nedenlerle başvuranın itirazının REDDİNE, yapmış olduğu itiraz giderlerinin üzerinde bırakılmasına, usulü işlemlerin tamamlanması için dosyanın Sigorta Tahkim Komisyonuna iadesine,

 

Uyuşmazlığın miktarı itibarıyla 5684 sayılı Sigortacılık Kanununun 30/12. maddesi uyarınca kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içerisinde yasal başvuru yolları açık olarak oybirliği ile karar verildi. 25.12.2019 (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy