Sayıştay 8. Daire - Karar No: 9 - Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlar - Kamu İdaresi: Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlar
Karar Dilini Çevir:




Hizmet Binası Kiralama İşlemleri:

....tarih ve ... sayılı Kurul Kararı ile hizmet binası kiralanmasına ilişkin işlemlerin yürütülmesi ve sonuçlandırılması hususunda, Kurum Başkanına yetki verildiği, bu yetkiye dayanılarak .... tarih ve .... sayılı yazı ile 6 kişilik komisyon oluşturularak Başkanlık Makamının onayına sunulduğu ve aynı yazıda, kiralama işinin 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 22/e bendine göre doğrudan temin usulü ile yapılmasının kararlaştırıldığı, bunu takiben 15.05.2009 tarih ve 27229 sayılı Resmi Gazetede kiralama ile ilgili ilanın yayımlandığı, söz konusu ilanda “başvuru aşamasında fiyat teklif edilmeyecek olup .... tarafından yukarıda belirtilmiş olan şartları sağladığı ve ihtiyacına uygun olduğu belirlenen binalar için daha sonra yazılı olarak fiyat teklifi isteneceği, fiyat teklifine esas olacak ayrıntılı bilgilerin Kurumdan temin edileceği”nin belirtildiği, ihale dosyasında yer alan “Teklif Mektubu” örneğinde, isteklilerin 7 yıl süre ile, ilk yıl on iki aylık peşin, sonraki yıllarda üçer aylık peşin kira ödenmesi kaydıyla teklif vermelerinin istendiği, şirketlerin ilk yazılı tekliflerini yukarıdaki örneğe göre verdikleri, ancak dosya içinde yer alan “Komisyon Raporu” başlıklı belgeden, .... tarihinde her bir firma ile iki tur halinde ayrı ayrı pazarlık görüşmelerinin yapıldığı ve bu esnada Komisyon tarafından diğer şartlar geçerli olmak kaydıyla peşinat olmaksızın firmalardan kira bedellerine ilişkin ikinci bir teklif vermelerinin talep edildiği ve yine aynı gün yapılan üçüncü turda da şirketlerden, ilk teklif mektubunda yer alan “on iki aylık peşinat verilerek” şeklindeki şart geçerli olmak üzere ilk tekliflerini revize ederek nihai tekliflerini vermelerinin istendiği ve bu tekliflerden ..... Yapı İnşaat Mad. ve San. Ticaret Ltd.Şti’ne ait aylık ...... -TL tutarındaki teklifin uygun bulunarak söz konusu şirket ile ..... tarihinde gayrimenkul kiralama sözleşmesi imzalandığı yapılan incelemede anlaşılmıştır.

.... hizmet binası kiralaması işi ile ilgili olarak denetim ekibi tarafından düzenlenen sorgunun (a) bendinde özetle 15.05.2009 tarihli Resmi Gazete’de yapılan ihale ilanının 4734 sayılı Kanunun 24 üncü maddesindeki ihale ilanlarında bulunması zorunlu olan bazı hususları içermediği, aynı Kanunun 26 ncı maddesine göre uygun olmayan ilanların geçersiz olduğu ve ilanların bu maddelere uygun olarak yenilenmedikçe ihale yapılamayacağı belirtilmiş ise de, 4734 sayılı Kanunun 22 nci maddesine göre yapılan işlerde ilan yapılması zorunluluğu bulunmamaktadır. İlanın Resmi Gazete ile yapılması, bu maddeye göre yapılacak ilanların diğer ihale ilanlarının tabi olduğu hükümlere tabi olacağı ve Kanunun 24 üncü maddesine uygun olması gerektiği sonucunu doğurmamaktadır.

Sorgunun (b) bendi ile ilgili olarak, 08.10.2009 tarih ve 27370 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Kamu İdarelerinin Taşınmaz Kiralamalarına İlişkin Genelge”ye göre yıllık kira bedelinin en fazla 3’er aylık (tercihen aylık) eşit taksitler halinde ve dönem başlarında ödenmesi gerekirken, kira sözleşmesinde kira bedelinin ilk yıl için 12 aylık peşin, sonraki yıllarda 3’er aylık dönemler halinde, dönem başında peşin olarak ödeneceğinin belirlenmesinin söz konusu Genelgeye aykırı olduğu belirtilmiş ise de, sorumluların savunmalarında belirttiği üzere ihalede alınan tekliflerde peşinatlı kiralama ile peşinatsız kiralama arasında ciddi fark bulunması hususlarının dikkate alınarak kamu yararına olacak şekilde peşin ödeme yapılmış olunmasında herhangi bir sakınca ya da kamu zararı bulunmamaktadır.

Yine yukarıda yer verilen Genelge hükümlerine göre kiralama ile ilgili vergi, resim ve harçların kiraya verene ait olduğuna ve gelir vergisi tevkifatı yapılması gereken hallerde kira bedelinden gelir vergisi ve sair kanuni kesintiler yapıldıktan sonra kalan kısmının kiraya verene ödeneceğine dair sözleşmeye hüküm konulması gerekirken, Genelgeye aykırı olarak her türlü vergi, resim ve harçların kiralayana ait olduğunun belirlenmesi ve gelir vergisi tevkifatı konusunda sözleşmede herhangi bir düzenleme yapılmamasıyla ilgili olarak ise, kira sözleşmesinin hazırlanması ve imzalanmasında ihalede tekliflerin net kira üzerinden alınmış olduğu, kira sözleşmesine belirtilen şekilde hüküm konulması durumunda ödenecek vergilerin kira bedelinin üzerine eklenmesi gerekeceğinden Kurumun kira sözleşmesini net kira üzerinden yapmış olmasında herhangi bir sakınca bulunmadığı, benzer durumun gelir vergisi tevkifatı için de geçerli olduğu yönündeki savunmalar uyarınca herhangi bir kamu zararının oluşmadığı anlaşılmıştır.

Son olarak, ihale ilanında yer alan, “fiyat tespitine esas olacak ayrıntılı bilgiler”in neler olduğu konusunda kiralanacak binaların her birinin farklı özelliklere sahip olmaları nedeniyle, binaların kurum ihtiyacına uygun olup olmadığı, binalarda yapılacak tadilatlar, odaların ve diğer kullanım alanlarının oluşturulması, iletişim ve bilişim altyapılarıyla ilgili işlerin belirlenmesi gibi hususlar baştan belirlenemediğinden ihale ilanında fiyat teklifine esas olacak ayrıntılı bilgilerin Kurumdan temin edileceği hükmüne yer verildiği, ilk elemeyi geçen binaların kullanıma hazır hale getirilmesi için yapılması gerekenler konusunda teklif sahiplerine bilgiler verildiği yönündeki savunmalar uyarınca Kurum menfaatine hareket edildiği anlaşılmaktadır.

Yukarıda açıklanan gerekçelerle, .... hizmet binası kiralanması işinde Kurumu zarara uğratıcı herhangi bir husus tespit edilemediğinden ve sorgu konusu edilen hususların yapılan savunmalarla karşılandığı görüldüğünden mevzuatına uygun olduğu anlaşılan işlemlerle ilgili olarak ilişilecek husus bulunmadığına, oy birliğiyle, karar verildi.




Full & Egal Universal Law Academy