Sayıştay 8. Daire - Karar No: 9 - Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlar - Kamu İdaresi: Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlar
Karar Dilini Çevir:




Yemek Yardımı Ödenmesi:

4628 sayılı EPDK Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun “Kurum personelinin statüsü, atanma usulü ve özlük hakları” başlıklı 9 uncu maddesinin (2) nolu bendinde, kurum personelinin ücret ve mali haklar dışında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi oldukları hüküm altına alınmıştır.

657 sayılı Kanunun 212 nci maddesi hükmüne dayanılarak çıkarılan Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliği çerçevesinde öğle yemeği servisinden faydalanan memurlardan 15/1/2011-14/1/2012 tarihleri arasında alınacak yemek bedelleri 11/1/2011 tarihli ve 27812 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan (2) Sıra No’lu 2011 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Uygulama Tebliğiyle belirlenmiştir. Bu tebliğe göre, aylık brüt sözleşme ücretleri 3.900,00 TL üzerinde olanlardan günlük 3,79 TL günlük yemek bedeli alınması gerekmektedir.

Diğer taraftan, “Kurul Başkanı, İkinci Başkan ve Kurul Üyelerinin yemek yardımı tutarının ücretlerine ilave edilmesi” konusunda alınan ...tarih .... sayılı ... Kararına dayanak teşkil eden 631 sayılı Kanun Hükmünde Kararname, 4761 numaralı Kanun ve 2002/3729 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı söz konusu kurum ve kurullarda çalışanların ücretleri ile ortalama ücret toplamının belirlenmesine yönelik olup bu mevzuatın hiçbir yerinde Kurul Başkan ve üyelerine yemek bedellerinin tamamının nakdi olarak ödenmesine cevaz veren bir düzenleme mevcut değildir.

Yapılan incelemede, yukarıda açıklanan düzenlemelere rağmen, öğle yemeği servisinden yararlanan ve aylık brüt ücretleri 3.900,00-TL’nin üzerinde olan ....Başkanı, İkinci Başkan ve Kurul Üyelerinden Aralık 2010 için günlük ...-TL, Ocak-Aralık 2011 için ise günlük ....-TL tutarında yemek bedeli alınması gerekirken hiçbir ücret alınmadığı, adı geçen görevlilere ait günlük yemek bedelinin tamamının kurum bütçesinden ödendiği tespit edilmiştir.

Sorumlular yapmış oldukları savunmalarında hatalı uygulamanın ileriye yönelik olarak mevzuata uygun şekilde düzeltildiğini belirtmişler ise de 2011 yılı için sorgu konusu edilen ....-TL kamu zararının tahsil edildiğine dair herhangi bir bilgi veya belge sunmamışlardır.

Yukarıda açıklanan gerekçelerle, öğle yemeği servisinden yararlanan Kurul Başkanı, İkinci Başkan ve Kurul Üyelerinden alınması gereken günlük yemek bedelinin Kurum bütçesinden ödenmesi suretiyle sebep olunan toplam ....-TL kamu zararının 6085 sayılı Sayıştay Kanununun 53 üncü maddesi gereği işleyecek faizleri ile birlikte sorumlulara müştereken ve müteselsilen ödettirilmesine, oy birliğiyle, karar verildi.




Full & Egal Universal Law Academy