Sayıştay 8. Daire - Karar No: 9 - Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlar - Kamu İdaresi: Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlar
Karar Dilini Çevir:




Protokol Hükümleri Dışında Ayrıca İletişim Giderinin Karşılanması:

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun “Bilgilerin toplanması, kayıt düzeni, denetim ve tebligat” başlıklı 14 üncü maddesi hükümlerine göre ... piyasa faaliyetlerini kendi personeli eliyle veya gerektiğinde diğer kamu kurum ve kuruluşları personeli eliyle denetime tabi tutacaktır.

Bu hükümden hareketle ... ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Gümrük Müsteşarlığı arasında petrol piyasası ve LPG piyasası denetimlerine ilişkin olarak işbirliği protokolü imzalanmıştır. Söz konusu protokolün “mali hükümler” başlıklı 13 üncü maddesinin ilk fıkrasında, denetim esnasında ihtiyaç duyulan her türlü taşıt, mal ve hizmet alımı ile protokol kapsamında görevlendirilen personel için yapılacak her türlü mal ve hizmet alımlarının Kurum bütçesinden Bakanlıkların bütçesine aktarılacak ödenekle karşılanacağı belirtilmiştir. Aynı maddenin ikinci fıkrasında ise, her türlü mal ve hizmet alımı için talep edilen ödeneklerden karşılanan giderlerin Müsteşarlık tarafından 3’er aylık dönemler itibariyle kuruma bildirileceği, kurum tarafından gerekli görülürse ayrıca Müsteşarlık bütçesine ek ödenek aktarılacağı belirtilmiştir.

Diğer taraftan .... bütçesinden diğer protokol tarafı olan kurumların kaçakçılıkla mücadele kapsamında kullanmaları için 574 GSM hattına toplu paket alımı şeklinde kontör yüklemesi yapıldığı görülmüştür.

Yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri ve protokol hükümleri bir arada değerlendirildiğinde, ...’nın faaliyetleri kapsamında gerçekleştirilmesi gereken bazı denetim işlerinin gerek duyulması halinde kendi personeli yerine başka kurumlara da yaptırılabileceği açıktır. Ayrıca başka kurumlara yaptırılan bu gibi işlerin giderlerinin .... bütçesinden yapılacak aktarmayla karşılanacağı hüküm altına alınmıştır. Dolayısıyla akaryakıt kaçakçılığının önlenmesi konusunda ....’ya düşen görevlerin ister kendi personeli isterse başka kurumlara yaptırılması kapsamında ihtiyaç duyulan iletişim giderlerinin doğrudan .... bütçesinden karşılanması ya da dolaylı olarak .... bütçesinden yapılacak aktarmadan karşılanması arasında bir fark bulunmamaktadır. Söz konusu ödemelerin aktarılan ödenekten karşılanması yanında ayrıca .... bütçesinden ödenmesi gibi bir mükerrerlik olması durumunda kamu zararından bahsedilebilecektir. Ancak mükerrer bir ödeme yapıldığı şeklinde bir tespit bulunmamaktadır.

Bu itibarla, akaryakıt kaçakçılığı ile mücadele için işbirliği yapılan diğer kurumların ihtiyaç duyduğu GSM kontör giderlerinin doğrudan .... bütçesinden karşılanmasında kamu zararı oluşmadığından ....-TL ile ilgili olarak ilişilecek bir husus bulunmadığına, oy birliğiyle, karar verildi.




Full & Egal Universal Law Academy