Sayıştay 8. Daire - Karar No: 9 - Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlar - Kamu İdaresi: Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlar
Karar Dilini Çevir:




Kurum İdari Personelinin Avukat Olarak Atanması:

...... 1416 sayılı Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanun kapsamında yurtdışında yapmış olduğu yüksek lisans karşılığında mevzuat gereği yapmakla yükümlü olduğu zorunlu hizmetini .....’da yapmak istediğini .... tarihli bir dilekçe ile ....’ya bildirmiş, talebinin Kurum tarafından uygun bulunması üzerine .... tarih ve .... sayılı bir yazı ile Devlet Personel Dairesi Başkanlığı’na durum bildirilerek adı geçen personelin yönetim görevlisi olarak atanması için izin istenmiş, Devlet Personel Dairesi Başkanlığı’nın ... tarih ve ..... sayılı yazısı ile ilgili mevzuatında belirtilen usul ve esaslar ile genel hükümler dairesinde atama yapılmasına izin verildiği bildirilmiştir. Bunu müteakiben Kurum ... tarih ve .... sayılı bir yazı ile Başbakanlığa başvurarak 657 sayılı Kanunun 224 üncü maddesi ve 1416 sayılı Kanunun 18 inci maddesi uyarınca açıktan atama izni verilmesini talep etmiş ve bu talep Başbakanlık Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğünün ... tarih ve... sayılı yazısı ile kabul edilmiştir. Bunun üzerine .....’in ...’nın ... tarih ve ... sayılı Personel Hareket Onayı ile Kurumda boş bulunan 6 ncı derece yönetim görevlisi kadrosuna ataması yapılmıştır. Daha sonra ... tarihli personel hareket onayı ile aynı şahsın avukat olarak ataması yapılmıştır.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu İnsan Kaynakları Yönetmeliğinin “Kadro unvanlarına atanma şartları” başlıklı 47 nci maddesinin (c) bendinde, avukat olarak atanabilmek için en az 3 yıllık süre ile avukatlık yapmış olmak şeklinde özel bir şart bulunmaktadır.

Yapılan incelemede söz konusu atamanın görevde yükselme suretiyle yapılmış bir atama olmadığı, unvan değişikliği suretiyle yapılmış bir atama olduğu anlaşılmaktadır. .... İnsan Kaynakları Yönetmeliğinde ise unvan değişikliği şeklinde atama ile ilgili bir hüküm bulunmadığından, Yönetmelik hükmü gereğince 657 sayılı Kanunun 71 inci maddesi hükmünün dikkate alınması gerekmektedir. Söz konusu maddede sınıf değiştirmenin mümkün olduğu ancak değiştirilecek sınıf ve derece için belirlenen niteliklere sahip olunması gerektiği ifade edilmiştir. Yönetmelik hükmüne göre avukatlık görevine atanabilmek için öncelikle avukat olunması ve avukatlık mesleğini en az 3 yıl sürdürmüş bulunulması gerekmektedir. İlgilinin savunma ekinde yer alan avukatlık ruhsatnamesi incelendiğinde, ..... tarihinden itibaren bu mesleğe sahip olduğu anlaşılan ....’in avukat kadrosuna atanması işlemi mevzuatına uygun olduğundan, .....-TL. ile ilgili olarak ilişilecek husus bulunmadığına, oy birliğiyle, karar verildi.




Full & Egal Universal Law Academy