Sayıştay 8. Daire - Karar No: 223 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




Gecikme Cezası

..........................................…,.’,nin yükleniminde bulunan .............................................…,…,. İşinde, katı atık bertaraf ücreti işine ilişkin gecikme cezasının tahsil edilmemesi ile ilgili olarak,

..............................…,.2019 yılı hesabının Dairemizde yargılanması sonucu düzenlenen ....................tarih ve …,…,…,…,…,... sayılı İlamın 5’,inci maddesinde, 2019 yılına ilişkin gecikme cezası dışında, 2018 yılı için de (01.01.2018-31.12.2018 tarihlerini kapsayan) gecikme cezasının hesaplanarak sorgu konusu edilmesine karar verilmişti.

Bu karar üzerine, Denetçi tarafından, 2018 yılına ilişkin kamu zararının 01.01.2018-31.12.2018 tarihlerini içerecek şekilde hesaplanması suretiyle ek rapor düzenlendiği görüldüğünden, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu’,nun 49’,uncu maddesi uyarınca konunun Dairemizde görüşülmesine karar verildi.

Buna göre, İdare ile Hak Sahibi arasında düzenlenen .......................tarihli Sözleşmenin,

"İşyeri Teslimi ve İşin Başlama Süresi" başlıklı 7’,nci maddesinin 2’,nci fıkrasında,

"Sözleşmenin yürürlüğe girmesinden itibaren 5 (beş) iş günü içerisinde HAK SAHİBİNE, HAK SAHİBİ yetkilisi ile İDARE yetkilisi tarafından düzenlenen ve imzalanan bir tutanakla yer teslimi yapılacak ve HAK SAHİBİ de, Katı Atık depolama faaliyetlerine sözleşmenin imzalanmasından itibaren geçen en geç 7 (yedi) gün içerisinde başlayacaktır. İşbu sözleşmede belirtilen diğer işler ise, gerekli olan her türlü ruhsat, izin ÇED v.s’,nin alınması, projelendirilme, inşası ve işletmeye alınması dahil olmak üzere en geç 24 (yirmi dört) ay içerisinde tamamlanacaktır."

”,Sözleşmenin Bedeli”, başlıklı 8.3.1’,inci maddesinde, “,Sözleşmeye konu olan yatırımların ve işlerin yapılacağı yerlerin yıllık ayni hak /şahsi hak (kira bedeli) bedeli KDV Hariç …,…,…,…,…,…,…,...- TL (…,…,…,…,…,…,…,..–,TL)’,dir. Bu bedel her yıl TEFE-TÜFE oranında artırılacaktır. Bunlardan yüksek olanı uygulanacaktır.”,

“,Ödemeler ve Ödeme Şekilleri”, başlıklı 11’,inci maddesinde,

“,11.1. Hak Sahibi, ayni hak/şahsi hak bedeli olan …,…,…,…,…,…,…,.-TL’,yi (…,…,…,…,…,…,...-TL) sözleşmenin imzalanmasından itibaren 1 (bir) ay içerisinde idareye ödeyecektir. Sonraki yıllardaki ayni hak / şahsi hak bedelleri ise, ilk ödenen ayni hak / şahsi hak bedelinin ödendiği tarih esas alınarak yapılacaktır.

11.2. İdare ile Hak Sahibi işlerin görüldüğü ayı takip eden ay içerisinde (bir sonraki ay) alacaklarını mahsuplaştıracaklar ve borçlu çıkan taraf, alacaklı tarafa ödemesini mahsup tarihinden itibaren 1(bir) ay içerisinde yapacaktır. Taraflar kesin mutabakatı ise yılsonunda sağlayacaktır.”,

“,Cezalar ve Sözleşmenin Sona Ermesi-Feshi”, başlıklı 13’,üncü maddesinde,

“, 13.1 Sözleşmede belirtilen hususlar, kusurlar ve eksikliklerinin HAK SAHİBİ tarafından süreli olan hususlarda süresi içerisinde, süresi olmayan hususlarda İDARE’,nin yazılı uyarısında ve/veya kontrol teşkilatının hazırlayacağı tutanakta verilen sürede yerine getirilmediği takdirde, HAK SAHİBİ geçen her gün için bulunduğu yıla ait ayni hak/şahsi hak bedelinin %0,15 (binde on beş)’,i tutarında gecikme cezası ödeyecektir.

13.2 HAK SAHİBİ’,nin ilgili kanunlar, yönetmelikler, genelge, tebliğ ve sair mevzuata aykırı davranması durumunda İDARE’,ye gelecek cezalar HAK SAHİBİ’,ne aittir. Aksi takdirde ve idarenin herhangi bir nedenle ödemek zorunda kaldığı cezalar, derhal HAK SAHİBİ’,ne rücu edilir.”,

Hükümlerine yer verilmiştir.

Söz konusu Sözleşme üzerine taraflar arasında ..................…,.tarihinde bir ek sözleşme düzenlenmiş ve bu ek sözleşmenin 3’,üncü maddesinin 3.9. bendi ile Esas Sözleşmenin 13’,üncü maddesinin 13.1. bendi, “,Sözleşme ve şartnamelerde belirtilen hususlar, kusurlar ve eksikliklerin HAK SAHİBİ tarafından süreli olan hususlarda süresi içerisinde, süresi olmayan hususlarda İDARE’,nin yazılı uyarısında ve/veya kontrol teşkilatının hazırlayacağı tutanakta verilen sürede yerine getirilmediği takdirde, HAK SAHİBİ geçen her gün için bulunduğu yıla ait ayni hak / şahsi hak bedelinin % 0,15 (binde on beş) artı …,…,…,…,…,.-TL. toplamı tutarında gecikme cezası ödeyecektir.”, şeklinde değiştirilmiştir.

Yine, ....................tarihinde taraflar arasında bir ek sözleşme (Ek sözleşme 2) daha düzenlenmiş ve bu ikinci ek sözleşmenin üçüncü maddesinin 3.4. bendi ile ilk ek sözleşmenin 3’,üncü maddesinin 3.9. bendi, “,Sözleşmede ve şartnamelerde belirtilen hususlar, kusurlar ve eksikliklerin HAK SAHİBİ tarafından süreli olanlar süresi içerisinde, süresi olmayan hususlarda İDARE’,nin yazılı uyarısında ve/veya kontrol teşkilatının hazırlayacağı tutanakta verilen sürede yerine getirilmediği takdirde, HAK SAHİBİ geçen her gün için, bulunduğu yıla ait ayni hak / şahsi hak bedelinin % 0,15 (binde on beş) artı …,…,…,…,…,…,.-TL (..............Türk Lirası), yani, [gün sayısı x ((ayni hak/şahsi hak bedeli x % 0,15) +...…,…,…,...-TL)] şeklinde toplamı tutarında gecikme cezası uygulanacaktır. Ayrıca söz konusu cezayı oluşturan hususlar, kusurlar ve eksikliklerin giderilmeden 3 kez arka arkaya tekerrür etmesi halinde (her saha için ayrı ve aynı iş konusunda), sözleşmenin 13.3. maddesinde belirtilen fesih sebebi sayılacaktır." şeklinde düzenlenmiştir.

Yapılan incelemede, işin Kontrol Teşkilatı tarafından düzenlenen ..................tarihli Tutanakta, hak sahibinin ilgili kanun, sözleşme, yönetmelik, tebliğ, teknik ve idari şartnamelere göre tamamladığı ve tamamlamadığı imalatlara yer verilmiş ve Tutanağın 6’,ncı maddesinde belirtilen eksiklikler dikkate alındığında “,................................İşi”, nin hak sahibi tarafından tamamlanmadığı, bu sebeple de sözleşmeye göre işin bitirilmesi gereken .....................tarihi ile tutanağın düzenlendiği .....................tarihleri arasında geçen 859 günlük gecikme için ....................TL tutarında gecikme cezası uygulanmasına karar verildiği ve söz konusu cezanın ..................tarih ve …,…,…,…,…,…,…,... Muhasebe İşlem Fişi ile 120 Gelirlerden Alacaklar Hesabına alınarak ilgili firmaya da bildirildiği tespit edilmiştir.

Ancak, yukarıda yer verilen ana sözleşme ve ek sözleşme hükümlerine göre, sözleşmeye konu iş ve işlemlerin Hak Sahibi tarafından 2019 yılı sonu itibariyle tamamlanmamış olması nedeniyle, söz konusu gecikme cezasının 2018 yılına ilişkin 01.01.2018-31.12.2018 dönemini kapsayan toplam ...........................TL’,lik kısmının ilgili firmadan tahsil edilmemesi suretiyle kamu zararına sebebiyet verildiği görülmüştür.

Konu hakkında sorumlular tarafından gönderilen savunmalarda, konunun yargıya intikal ettiği, müteahhit firmanın açtığı davanın takipsizlik nedeniyle düştüğü ve kesinleştiği, idarenin açtığı davanın ise devam ettiği, bu nedenle müteahhit firmanın sözleşme hükümleri gereği yapması gereken imalatları yapmaması sonucu kontrol teşkilatı tarafından tutulan gecikme cezası tutanağına rağmen kamu zararı olmadığı ileri sürülmüş olsa da, müteahhit firma, sözleşme hükümlerine uymaması sonucu sözleşmenin öngördüğü gecikme cezasını ödemek zorunda olduğundan, kamu zararının bulunmadığı yönündeki savunmaların kabul edilmesi mümkün değildir. Ayrıca, sorumlulardan ..................…,.kontrol teşkilatında görevli olduğundan ve müteahhidin sözleşme hükümlerine uygun olarak çalışmasını gözetmekle yükümlü olduğundan, söz konusu dönemde 10 gün sağlık raporu bulunmasından dolayı sorumlu olmadığı yönündeki savunması kabul edilebilir nitelikte değildir.

Bu itibarla, .............................’,nin yükleniminde bulunan “,.......................................İşi”, kapsamında katı atık bertaraf ücreti işine ait kontrol teşkilatınca hesaplanan gecikme cezasının tahsil edilmemesi sonucu oluşan toplam .......................TL tutarındaki kamu zararının,

Harcama Yetkilisi …,…,…,…,…,…,…,…,…,…,…,.(…,…,…,…,…,…,…,...), Gerçekleştirme Görevlisi …,…,…,…,…,…,…,…,...(…,…,…,…,…,…,…,…,…,..) ile Diğer Sorumlular …,…,…,…,…,…,…,…,.(…,…,…,…,…,…,…,...), …,…,…,…,…,…,…,…,...(…,…,…,…,…,…,…,…,..) ile.....................’,e (…,…,…,…,…,…,…,…,…,…,..) müştereken ve müteselsilen,

6085 sayılı Sayıştay Kanunu’,nun 53’,üncü maddesi gereği işleyecek faizleri ile ödettirilmesine, oy birliğiyle karar verildi.








Full & Egal Universal Law Academy