Sayıştay 8. Daire - Karar No: 2 - Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlar - Kamu İdaresi: Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlar
Karar Dilini Çevir:




Konut Tahsis Katkısı Ödemeleri:

5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun “Ücretler, malî ve diğer sosyal haklar” başlıklı 102 nci maddesinde Kurumun kadro karşılığı sözleşmeli personelinin ücret ve her türlü mali ve sosyal haklar ile fazla mesai ve performansa dayalı ücretin toplamının Başbakanlık Müsteşarı için belirlenen her türlü ödemeler dahil mali ve sosyal haklar kapsamındaki aylık ücreti geçemeyeceği belirtilmektedir.

631 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Mali ve Sosyal Haklarında Düzenlemeler ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin 14 üncü maddesinin ilk fıkrasında da kapsama dahil kuruluşlardaki personele yapılan her türlü ayni ve nakdi ödeme unsurlarının altı aylık net ortalamasının “ortalama ücret toplamı”, en yüksek devlet memuruna fiilen yapılan mali ve sosyal hak niteliğindeki ödemelerin altı aylık net ortalamasının da “ortalama kanuni ücret tavanı” olarak anılacağı, “ortalama ücret toplamının” “ortalama kanuni ücret tavanını” geçemeyeceği ifade edilmiştir.

30/11/1984 tarihli ve 84/8813 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Başbakanlıkta Çalıştırılacak Sözleşmeli Personel Hakkında Hizmet Sözleşmesi Esasları yürürlüğe konulmuştur. Anılan Esasların “Ücret ve diğer mali haklar” başlıklı 8 inci maddesinde başta Müsteşar olmak üzere bu kapsamda sözleşmeli çalışacak personele kadro ve görev unvanlarına bağlı olarak yapılacak ödeme unsurları düzenlenmiş bulunmaktadır. Söz konusu düzenlemelere göre, Başbakanlık Müsteşarına yapılacak ödemeler, sözleşme ücreti, ikramiye, fazla çalışma ücreti, 657 sayılı Kanunda kadrosu için öngörülen makam tazminatının yarısından oluşacağı hüküm altına alınmıştır. Ayrıca 6/2/1997 tarihli ve 97/9021 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında yapılan düzenlemeyle, 657 sayılı Kanunun 152 inci maddesi gereğince yürürlüğe konulan “Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karar”da belirlenen özel hizmet tazminatının da ödenmesi hüküm altına alınmış bulunmaktadır. Bu çerçevede kadro karşılığı sözleşmeli statüde bulunan Başbakanlık Müsteşarına yapılacak ödeme unsurları, 84/8813 sayılı ve 97/9021 sayılı Bakanlar Kurulu Kararlarında düzenlenmiş olup, söz konusu unsurlar yukarıda belirtildiği üzere sözleşme ücreti, ikramiye, fazla mesai ücreti, özel hizmet tazminatı ve kadrosu için öngörülen makam tazminatının yarısından oluşmaktadır.

Kapsam dahilindeki kuruluşlarda kadro karşılığı çalışan personele ödenecek ücretin tavanı yıl içerisinde her 6 ayda bir Bakanlar Kurulu Kararları ile belirlenmekte olup 2011/1241 sayılı ve 2011/2022 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı dikkate alınarak hazırlanan ........... Kurul kararlarından da anlaşılacağı üzere 2011 yılı ilk altı ayı için Başbakanlık Müsteşarının net ücreti .........-TL, 2011 yılının ikinci altı ayı için ise ........-TL olarak esas alınması gerekmektedir.

Yukarıda açıklanan gerekçelerle, ......... Başkan Yardımcılarına, Daire Başkanlarına ve Başkanlık Müşavirlerine yapılan aylık ücret ödemelerinde, kadro karşılığı sözleşmeli personel için öngörülen aylık ücret üst sınırının aşılması suretiyle sebep olunan toplam .......-TL. tutarındaki kamu zararının, 6085 sayılı Sayıştay Kanununun 53 üncü maddesi gereği işleyecek faizleri ile birlikte sorumlulara müştereken ve müteselsilen ödettirilmesine,

(.....Yakup GÜNERİ ile ........’in, “5411 sayılı Kanunun 102 nci maddesinin birinci fıkrasında “..Başbakanlık Müsteşarı için belirlenen her türlü ödemeler dâhil mali ve sosyal haklar tutarında...” ifadesi yer almasına rağmen ortalama ücret toplamı ve ortalama kanuni ücret tavanının belirlenmesinde ayni ve nakdi olarak Başbakanlık Müsteşarına ödenen unsurlardan hangilerinin dahil olacağı konusunda mevzuatta açıklık bulunmadığından konu hakkında ilişilecek husus bulunmadığına ancak ortalama ücret toplamı ve ortalama kanuni ücret tavanının içerisine hangi unsurların dahil edilmesi gerektiğinin netliğe kavuşturulması için Başbakanlık ve Maliye Bakanlığına yazı yazılmasına hükmedilmesi uygun olur.” şeklindeki ayrışık görüşlerine karşı) oy çokluğuyla karar verildi.




Full & Egal Universal Law Academy