Sayıştay 8. Daire - Karar No: 14 - Diğer Özel Bütçeli İdareler - Kamu İdaresi: Diğer Özel Bütçeli İdareler
Karar Dilini Çevir:




Dergi Yayın Faaliyetlerinde Görevlendirilenlere Telif Ücreti Ödenmesi:

............Merkezi’nin süreli yayınlarından olan ...........Dergisi’nin 75, 76, 80 ve 81’inci sayılarında “............ Merkezinden Haberler” başlığı altında yayımlanan yurtiçi ve uluslar arası toplantı, açılış konuşmaları, sempozyum, çalıştay ile kutlama etkinliklerinin yer aldığı haberleri içeren yazılar ile bu tür toplantılardaki konuşma ve sunumların derlendiği yazılar için telif ücreti ödendiği görülmüştür.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ile Bağlı Kuruluşları Telif Hakkı, Yayın ve Satış Yönetmeliği’nin “Telif ve İşlenme Ücretinin Ödenemeyeceği, Eksik Ödeneceği veya Bölüneceği Haller” başlıklı 9’uncu maddesinde,

“Yüksek Kurum ve bağlı kuruluşlarda kadrolu personel ile sözleşmeli uzman personelin görevi gereği yaptığı çalışmalara telif, tercüme veya işlenme ücreti ödenmez. Ancak, yukarıda sözü geçen personelin makale, telif ve konferansları ile mesai dışında meydana getirdiği eserler bunun dışındadır…” denilmektedir.



............Merkezi tarafından yayımlanan ..........Merkezi Dergisinin Yayın İlkeleri incelendiğinde, derginin Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti’nin içinde doğduğu siyasi, sosyo-ekonomik ve kültürel ortamı, beşeri ve sosyal bilimler bağlamında bilimsel ölçütlere göre inceleyen yorumları, önerileri ve yeni stratejileri geliştiren yazıları içeren hakemli bir dergi olduğu, dergide yer alacak yazılarda, araştırmaya dayalı özgün makaleler olması, yeni ve dikkate değer görüşler ortaya koyan araştırma, inceleme ve derleme yazıları olması gibi özelliklerin aranacağı görülmüştür.

Derginin “..........Merkezinden Haberler” başlığı altında yayımlanan bölümü incelendiğinde ise, kurum tarafından görevlendirilen uzmanın da katıldığı, sempozyum ve panellerde yapılan sunumlara yer veren, okuyucuyu kurumsal faaliyetlerden haberdar etmek için hazırlanmış olan bilimsel araştırmayı gerektirmeyen, alana yenilik getirmeyen bir çalışma olduğu görülmüştür.

Dolayısıyla derginin “............Merkezinden Haberler” bölümü için yazılan yazılar, bilimsel makale veya eser niteliği taşımadığından ve Kurumda çalışan uzmanın görevi gereği yapabileceği bir iş olduğundan söz konusu Yönetmelik madde 9 gereği telif ücreti ödenmesi gerekmeyecektir. Bu itibarla ............ TL tutarındaki kamu zararının sorumlulara ödettirilmesine oy birliği ile karar verildi.






Full & Egal Universal Law Academy