Sayıştay 7. Daire - Karar No: 3 - Diğer Özel Bütçeli İdareler - Kamu İdaresi: Diğer Özel Bütçeli İdareler
Karar Dilini Çevir:




Mükerrer KDV Ödemesi

........ Başkanlığı tarafından çeşitli illerde düzenlenen “....... Bölgesinde ....... Verimli Kullanımı Konusunda Kapasite Geliştirme.......” kapsamında satın alınan öğle yemeği hizmeti için mükerrer Katma Değer Vergisi ödenmesi sonucu ......TL tutarında kamu zararına neden olunduğu konusuyla ilgili olarak,

Katma Değer Vergisi Kanunu’nun ‘Teslim ve Hizmet İşlerinde Matrah’ başlıklı 20 nci maddesinin 4 üncü bendinde,

“Belli bir tarifeye göre fiyatı tespit edilen işler ile bedelin biletle tahsil edildiği hallerde tarife ve bilet bedeli Katma Değer Vergisi dâhil edilerek tespit olunur ve vergi müşteriye ayrıca intikal ettirilmez.”

Hükmü yer almaktadır.

1 seri numaralı Katma Değer Vergisi Genel Tebliği’nin “Matrah” başlıklı 7 nci maddesinin “Teslim ve Hizmet İşlemlerinde Matrah” başlıklı A bendinin ‘Tarifeli İşler ile Bedelin Biletle Tahsil Edildiği Hallerde Matrah’ başlıklı 3’üncü fıkrasında aynen:

“Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 20. maddesinin 4. fıkrasında, “Belli bir tarifeye göre fiyatı tespit edilen işler ile bedelin biletle tahsil edildiği hallerde tarife ve bilet bedeli katma değer vergisi dahil edilerek tespit olunur ve vergi müşteriye ayrıca intikal ettirilmez.” hükmüne yer verilmiş bulunmaktadır. Bu hallerde tarife veya bilet bedeli üzerinden iç yüzde oranı uygulanmak suretiyle katma değer vergisi hesaplanacaktır. Hesaplanan katma değer vergisi ise tarife veya bilet bedeli üzerinde ayrıca gösterilmeyecek ancak tarife ve bilet üzerinde bedele katma değer vergisinin dâhil olduğu belirtilecektir.”

Denilmektedir.

.......Başkanlığı tarafından çeşitli illerde düzenlenen “..... Bölgesinde ....... Verimli Kullanımı Konusunda Kapasite Geliştirme ......” kapsamında satın alınan öğle yemeği hizmetine ilişkin ödemelerde, yemek bedeli üzerine KDV dahil edilerek ödeme yapıldığı görülmektedir. Ancak, sorumluların yaptığı savunmalar ve savunma eklerinin birlikte değerlendirilmesi neticesinde, yüklenicinin teklif mektubunda ‘KDV Hariç’ ibaresinin bulunduğu, bu nedenle söz konusu tutarlara KDV eklenerek ödeme yapılması gerektiği anlaşılmıştır.

Bu itibarla ........Başkanlığı tarafından çeşitli illerde düzenlenen “...... Bölgesinde ....... Verimli Kullanımı Konusunda Kapasite Geliştirme .......” kapsamında satın alınan öğle yemeği hizmetine ilişkin ödemelerde, yemek bedeli üzerine KDV ilave edilerek ödeme yapılmasının mevzuatına uygun olduğu anlaşıldığından, .......TL ile ilgili olarak ilişilecek husus bulunmadığına oybirliğiyle,






Full & Egal Universal Law Academy