Sayıştay 7. Daire - Karar No: 3 - Diğer Özel Bütçeli İdareler - Kamu İdaresi: Diğer Özel Bütçeli İdareler
Karar Dilini Çevir:




Fiyat Farkı

...... Başkanlığı tarafından yapılan Akaryakıt Tüketim Otomatik Sistemi ile Akaryakıt Alımı İhalesine ait ödemelerin fiyat farkı hesaplanarak yapılması gerekmesine rağmen bayii fiyatı üzerinden iskonto yapılarak gerçekleştirilmesi sonucu .... TL kamu zararına neden olunduğu konusuyla ilgili olarak,

07.05.2004 tarih ve 25455 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununa Göre İhalesi Yapılacak Olan Mal Alımlarına İlişkin Fiyat Farkı Hesabında Uygulanacak Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Esaslar’ın 3 üncü maddesi ile, söz konusu Esasların 7 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

"Madde 7 — Fiyat farkı aşağıdaki formüle göre hesaplanır:

F: Fiyat farkı tutarını (YTL),

A1: İhale tarihinde geçerli bayi satış fiyatı veya satın alınan malın ücret tarifesindeki fiyatını,

B: Sözleşme fiyatını,

A2: Mal teslim tarihinde geçerli bayi satış fiyatı veya satın alınan malın ücret tarifesindeki fiyatını,

M: Bayi satış fiyatının veya ücret tarifesinin değişmesinden sonra idarece teslim alınan mal miktarını,

ifade eder.

Fiyat farkı (F):

F = (MxB)x[(A2/A1)-l]

formülü ile hesaplanacaktır.

Hesaplamalarda virgülden sonraki beş basamak dikkate alınacaktır.

Hesaplama sonucunun eksi (-) çıkması halinde yükleniciden fiyat farkı kesintisi yapılacaktır.”

Yüklenici ile yapılan sözleşmenin 14 üncü maddesinde de, söz konusu ihalede fiyat farkı hesaplanacağı ve hesaplamanın yürürlükteki fiyat farkı kararnamesi hükümlerine göre yapılacağı belirtilmektedir.

Yukarıda belirtilen mevzuat hükümlerine göre, Akaryakıt Tüketim Otomatik Sistemi ile Akaryakıt Alımı İhalesine ait ödemelerin fiyat farkı hesaplanarak yapılması gerekmesine rağmen bayii fiyatı üzerinden iskonto yapılarak gerçekleştirildiği görülmektedir. Ancak, sorumluların yaptığı savunmalar ve savunma eklerinin birlikte değerlendirilmesi neticesinde, ihale konusu akaryakıtın fiyat farkı hesabının EPDK Bayi Satış Bülteninde belirtilen ‘Motorin(Diğer)’ ürününe göre yapılması gerektiği, söz konusu işe ait ödemeler bayii fiyatı üzerinden iskonto yapılarak gerçekleştirilmekle birlikte, ‘Motorin(Diğer)’ ürününe göre yapılması gereken fiyat farkı hesabından fazla bir ödemeye yol açmadığı anlaşılmıştır.

Bu itibarla, ....... Başkanlığı tarafından yapılan Akaryakıt Tüketim Otomatik Sistemi ile Akaryakıt Alımı İhalesine ait ödemelerin fiyat farkı hesaplanarak yapılması gerekmesine rağmen bayii fiyatı üzerinden iskonto yapılarak gerçekleştirilmesi kamu zararı oluşturmadığından ......TL ile ilgili olarak ilişilecek husus bulunmadığına oybirliğiyle,






Full & Egal Universal Law Academy