Sayıştay 7. Daire - Karar No: 3 - Diğer Özel Bütçeli İdareler - Kamu İdaresi: Diğer Özel Bütçeli İdareler
Karar Dilini Çevir:




KDV Tevkifatı

....... İdaresince gerçekleştirilen bakım onarımlara ilişkin hakediş ödemelerinden KDV tevkifatı yapılmaması sonucu .....TL kamu zararına neden olunduğu konusuyla ilgili olarak,

28.02.2004 tarih ve 25387 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 91 Seri No’lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği’nin ‘Tevkifat Uygulanacak İşlemler’ başlıklı A/3 maddesinde,

“ - Yapım işleri ile bu işlere ilişkin mühendislik-mimarlık ve etüt-proje hizmetleri,

- Temizlik, bahçe ve çevre bakım hizmetleri,

- Özel güvenlik hizmetleri,

- Makine, teçhizat, demirbaş ve taşıtlara ait tadil, bakım ve onarım hizmetleri,

- Her türlü yemek servisi,

- Danışmanlık ve denetim hizmetleri,

alımlarına ait bedel üzerinden hesaplanan katma değer vergisinin aşağıda belirtilen oranlara göre belirlenecek kısmı bu kurum ve kuruluşlarca sorumlu sıfatıyla beyan edilmek ve ödenmek üzere tevkifata tabi tutulacaktır.

Tevkifat kapsamına giren bu işlemlerin tamamı “hizmet” mahiyetindedir. Katma Değer Vergisi Kanununun 2 nci maddesinde tanımı verilen “teslim” mahiyetindeki işlemler bu bölümde düzenlenen tevkifat uygulaması kapsamına girmemektedir.

Bu nedenle yukarıda sayılan kurum ve kuruluşların, tevkifat kapsamına giren hizmetlerde kullanılacak olanlar da dahil olmak üzere piyasadan yapacakları her türlü mal alımında tevkifat uygulanmayacaktır.

Ancak kapsama giren hizmetleri ifa edenlerin bu amaçla kullandıkları mal, madde ve malzemelere ait tutarlar hizmet bedelinden düşülmeyecek, tevkifat, kullanılan malzemelere ait tutarlar da dahil olmak üzere toplam hizmet bedeli üzerinden hesaplanacaktır.”

Hükmü yer almaktadır.

Söz konusu mevzuat hükmünde, makine, teçhizat, demirbaş ve taşıtlara ait tadil, bakım ve onarım hizmetleri KDV tevkifatı uygulanacak işlemler arasında sayılmaktadır. Buna rağmen, ...... Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen bakım onarımlara ilişkin hakediş ödemelerinden KDV tevkifatı yapılmadığı görülmektedir. Ancak, sorumluların yaptığı savunmalar ve savunma eklerinin birlikte değerlendirilmesi neticesinde, KDV tevkifatı yapılmayan söz konusu tutarlara ilişkin olarak beyannamelerin verildiği ve KDV’nin tahakkuk ettirildiği anlaşılmaktadır.

Bu itibarla, ....... İdaresince doğrudan temin ile gerçekleştirilen bakım onarımlara ilişkin hakediş ödemelerinden tevkifat suretiyle alınmayan KDV’sinin beyan edildiği anlaşıldığından kamu zararı oluşmadığına, bu nedenle ......TL ile ilgili olarak ilişilecek husus bulunmadığına oybirliğiyle,






Full & Egal Universal Law Academy