Sayıştay 7. Daire - Karar No: 1 - Diğer Özel Bütçeli İdareler - Kamu İdaresi: Diğer Özel Bütçeli İdareler
Karar Dilini Çevir:




Zam ve Tazminat

2011 yılında devlet memurlarına ödenecek zam ve tazminatlara ilişkin (5/01/2011 tarih ve 27806 sayılı Resmi Gazete) 2011/1241 karar sayılı BKK’nın 3’üncü maddesinde,

“17/4/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan “Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karar” ve eki cetvellerin uygulanmasına 2011 yılında da devam olunur.” denilmiştir.

2006/10344 sayılı BKK’nın (05/05/2006 tarih ve 26159 sayılı) bölgelere göre verilecek ek tazminatları düzenleyen 7’nci maddesinde aynen:

“Teknik ve sağlık hizmetleri sınıflarına dahil kadrolarda bulunan ve ekli IV sayılı Cetvelde gösterilen yerleşim birimlerine sürekli görevle atananlara, bu yerlerde fiilen çalıştıkları sürece, ekli II sayılı Cetvelin (E) ve (F) bölümlerinde bölgeler itibarıyla belirlenen özel hizmet tazminatı oranları ek olarak ödenir ve bu ek tazminatın ödenmesinde aşağıdaki esaslar uygulanır.

a) Fiilen bölgede çalışılan süre, göreve başlama ile görevden ayrılma tarihleri arasında geçen süre olup, bu süreye,

1) Mehil müddeti,

2) Hizmet içi eğitim, seminer, kurs ve geçici görevle bölge dışında 10 günden fazla bir süre ile görevlendirme hallerinde, bu sürelerin tamamı, 10 gün ve daha kısa süreli görevlendirmelerin toplamının bir yılda 30 günü aşması halinde ise aşan kısmı,

3) Hastalık izni, istirahat ve hava değişimi süreleri (görevin yapılması sırasında veya görevden dolayı olduğunun amirlerince onaylanması şartıyla hastalanan, yaralanan, kazaya uğrayan ve sakatlananların tedavi ve hastalık izni süreleri hariç),

4) Mazeret izinleri,

5) Yurt dışı geçici görevlendirme süreleri,

6) Görevden uzaklaştırılma, gözaltına alınma, açığa alınma ve tutuklanma süreleri, Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli personele disiplin amirlerince veya disiplin mahkemelerince verilen oda hapsi süreleri (Bunlar hakkındaki kamu davasının düşmesi, ortadan kaldırılması, yargılamanın men’ine veya beraatine karar verilmesi hallerinde geriye dönük olarak bu süreler için ödeme yapılmaz),

dahil değildir.

b) Ek özel hizmet tazminatı esas olarak, personelin asli görev yerine göre tespit edilir. Ancak kesintisiz 15 günden, kesintili olarak da bir yılda 3 aydan fazla bir süre ile bölge içinde fakat memuriyet mahalli dışında görevlendirilenlerin, geçici görev sürelerinin söz konusu süreleri aşan kısmına, geçici görev mahalli için öngörülen oranlar üzerinden ödeme yapılır. 3 güne kadar olan geçici görevler, bu bentte belirtilen sürelerin hesabında dikkate alınmaz.

c) Sağlık Hizmetleri Sınıfı personeli için “köy ve diğer yerleşim birimleri”nde ödenecek ek özel hizmet tazminatı hakkında da yukarıdaki hükümler uygulanır.

ç) Asli görev yerleri IV sayılı Cetvel kapsamı dışında bulunanlardan, bu Cetvel kapsamındaki yerleşim birimlerine vekaleten atananlara veya geçici olarak görevlendirilenlere, bu görevlerinden dolayı anılan Cetvelde yer alan bölgeler için öngörülen ek özel hizmet tazminatı ödenmez.” denilmektedir.

Madde metninden de açıkça anlaşılacağı üzere, bölgelere göre ek tazminattan (kalkınmada öncelikli yöre tazminatından) yararlanabilmek için teknik ve sağlık hizmetleri sınıfına dahil kadrolarda çalışıp kalkınmada öncelikli yöreler arasında sayılan yerleşim birimlerine “sürekli görevle” atanmış olmak şartı getirilmiştir. Maddenin (ç) bendindeki “geçici olarak görevlendirilenlere, bu görevlerinden dolayı anılan Cetvelde yer alan bölgeler için öngörülen ek özel hizmet tazminatı ödenmez” hükmü ile bu durum bir kere daha teyit edilmiştir.

.........Müdürlüğünün Denetim ve Kontrol Başmühendisliği kadrosunda görev yapan ........adına düzenlenen ödeme emri ve eki belgelerin incelenmesinde, ....... plan uygulamalarının kontrolü maksadıyla kalkınmada öncelikli yörelerden 3 üncü bölgede yer alan ......’ya bağlı ........Müdürlüğünde geçici görevlendirildiği 14/06/2011 – 30/11/2011 tarihleri için yukarıda açıklanan mevzuat hükümlerine aykırı olarak kalkınmada öncelikli yöre tazminatının ödendiği görülmüştür.

Belirtilen gerekçelerle, her ne kadar mevzuata aykırı ödemede bulunulmuşsa da, hesabı tabloda gösterilen ......TL kamu zararının aşağıda tarih ve numarası yazılı belge ile ahizlerinden tahsil edildiği anlaşıldığından konu hakkında ilişecek bir husus kalmadığına oy birliğiyle,






Full & Egal Universal Law Academy