Sayıştay 7. Daire - Karar No: 1 - Diğer Özel Bütçeli İdareler - Kamu İdaresi: Diğer Özel Bütçeli İdareler
Karar Dilini Çevir:






İşe ilişkin Teknik Şartnamenin “Kiralama esasları” başlıklı 4 üncü maddesi:

“…

4.3.1 – Bir hava aracı için ödemeye esas garanti edilen günlük uçuş saati: Kesin göreve başlangıç tarihinden itibaren her hava aracı için bir günde 01:30 (Bir saat otuz dakika) saattir.

4.3.2 – Bir hava aracı için kiralama dönemine ait ödemeye esas garanti edilen toplam uçuş saati: Bir hava aracının göreve başlangıç tarihinden itibaren kiralama süresi sonuna kadar ki ödemeye esas garanti edilen günlük uçuş saatleri toplamıdır.

01 MAYIS – 30 EYLÜL tarihleri arasındaki 153 günlük süre içinde görev yapacak uçak için bu miktar:

46:30+45:00+46:30+46:30+45:00=229:30 (iki yüz yirmi dokuz saat otuz dakika) saattir.

01 HAZİRAN – 30 EYLÜL tarihleri arasındaki 122 günlük süre içinde görev yapacak uçak için bu miktar:

45:00+46:30+46:30+45:00=183:00 (yüz seksen üç) saattir.

4.3.3 – Yıllara göre kiralanan toplam hava araçları için kiralama döneminde ödemeye esas garanti, edilen yıllık toplam uçuş saati: Kiralamaya konu tüm hava araçlarının ilgili yıl içinde göreve hazır olarak bulunacakları, gerektiğinde görev uçuşu yapacakları günlerin toplamının saat cinsinden ifadesidir.

…” şeklinde düzenlenmiştir.

Buna göre, 01 Mayıs – 30 Eylül 2011 tarihleri arasında kiralanan 4 amfibik uçak için kiralama döneminde ödemeye esas garanti edilen toplam uçuş saati 825 saat olarak belirlenmiştir.

Teknik Şartname Madde 3.3’ e göre, hava araçları mesai günü ve tatil gününe bağlı kalmaksızın gündoğumu-günbatımı arasında keşif, gözetleme ve yangın vuku hariç uçmasalar dahi göreve gidecek şekilde devamlı uçuşa hazır bekleme durumundadırlar.

Teknik Şartname Madde 5.4’ e göre Yüklenici, kiralama süresince hava araçlarının uçuş ekibi ile bakım ve yardımcı personelinin uçuşa uygunluk, sağlık raporu, sertifika, geçici oturma müsaadeleri gibi teknik ve yasal zorunluluklarının yerine getirilmesinden, uçakların ve bunlarla ilgili yedek parçaların ve gerekli ise ..... maddesinin gümrük işlemlerinin yapılarak Türkiye’ ye getirilmesinden, ..... maddesinin depolanmasından, uçakların periyodik bakımlarının yapılmasından, yağ, yakıt ikmallerinin yapılmasından, ücretlerinin ödenmesinden, uçak üretici firmasının teknik yayınları ve Türk Sivil Havacılık Kanunu ile ilgili diğer mer’i mevzuat hükümlerinin yerine getirilerek, usulüne uygun olarak Türk Hava sahasında uçuş emniyetini sağlayacak şekilde uçurulmasından, konma, konaklama, emniyet, iniş ve kalkışından bu konularla ilgili müsaadelerin alınmasından ve gerekli ücretlerin ödenmesinden sorumludur.

Teknik Şartname Madde 5.5’ e göre de, ilgili yılın kiralama süreleri içinde 30 günde bir defa olmak üzere cezaya tabi olmayan 2 günlük periyodik bakım ve kontrol hakkının olduğu, cezaya tabi olmayan bu periyodik bakım ve kontrol hakkı kullanılan her hava aracı için ödemeye esas garanti edilen günlük uçuş saatinin ilgili yılın ödemeye esas garanti edilen genel toplam uçuş saatinden düşüleceği hüküm altına alınmıştır.

Ödemeler sözleşmenin 13 üncü maddesine göre, 15’ er günlük periyotlar halinde olmak üzere (bir uçağın periyot hak edişi 15*01:30) 22:30 saat üzerinden yapılmaktadır.

Denetçi görüşünde, uçulmayan saatlere isabet eden tutarın ödenmesi, yapılmayan işin bedelinin ödenmesi olarak değerlendirilmiş ve Sözleşmenin 13’ üncü maddesindeki “Toplam garanti edilen saat için son hakedişte (+,-) bakiye hesaplamasına göre tahsil veya ödeme cihetine gidilecektir.” hükmüne göre son hakediş esas alınarak garanti edilen uçuş süresi ile gerçekleşen uçuş süresi arasındaki farkın tahsil veya ödeme suretiyle mahsubunun yapılması gerektiği iddia olunmuştur.

Yüklenicinin, uçakların havada bulunduğu zaman dilimindeki maliyetlerinin yanı sıra uçakları uçuşa hazır bulundurduğu zaman dilimindeki maliyetlere de katlandığı anlaşılmaktadır. İhaleye bir uçak için günlük 1:30 saatlik garanti uçuş süresi üzerinden çıkılmıştır. 2 uçak için 306 (153gün*2) ve diğer 2 uçak için de 244 (122 gün*2) olmak üzere 550 gün üzerinden hesaplama yapıldığında toplam 825:00 saat garanti uçuş süresi ile ihale sonuçlandırılmıştır. Yüklenici teklifini verirken sadece havada bulunulan süreyi değil, sözleşme süresince uçakları İdareye tahsis etmenin bedelini de göz önünde bulundurmaktadır.

Bunun yanında, Sözleşmenin 13 üncü maddesindeki “Toplam garanti edilen saat için son hakedişte (+,-) bakiye hesaplamasına göre tahsil veya ödeme cihetine gidilecektir.” hükmü ile, yükleniciye hak ediş ödemesi yapılırken yükleniciden mahsup edilmesi gereken vergiler, varsa avans ve cezanın dışında gerek kiralama dönemi içerisinde 31 gün olarak gerçekleşen aylardan arta kalan birer günler (Mayıs-Temmuz-Ağustos ayları) ve gerekse sözleşmenin döviz üzerinden tanzim edilmesi, ödemelerin ise fatura tanzim tarihindeki Merkez Bankası Döviz alış kuru üzerinden Türk Lirasına çevrilmek suretiyle gerçekleşmesi esnasında yapılmış olabilecek hesap hatasının düzeltilmesi ile beraber yukarıda bahsedilen aylara tekabül eden birer günlük garanti ödemelerinin şartnamenin ve sözleşmenin ödeme maddelerinde belirtilen (+-) mahsuplaşma yolu ile düzeltilmesinin amaçlandığı anlaşılmıştır.

Yapılan incelemede, 825 saat garanti uçuş süresinden, Teknik Şartnamenin 5.5 inci maddesine göre periyodik bakım sürelerine tekabül eden süreler düşüldükten sonra Sözleşmenin 13 üncü maddesine göre 814:30 saat karşılığı ödeme yapıldığı tespit edilmiştir.

Yukarıda yer verilen gerekçelerle, “.......İşletmesi” yüklenimindeki .......Euro sözleşme bedelli “4 adet Amfibi Uçak Kiralaması İşi” nde, uçakların uçmadığı günler için toplam 5 günlük uçuş süresinin ilave olarak ödenmesinin teknik şartname ve sözleşmeye uygun olduğuna, bu nedenle ......TL için ilişecek bir husus bulunmadığına oy birliğiyle,






Full & Egal Universal Law Academy