Sayıştay 7. Daire - Karar No: 1 - Diğer Özel Bütçeli İdareler - Kamu İdaresi: Diğer Özel Bütçeli İdareler
Karar Dilini Çevir:




Kiralama

Söz konusu iş, ......ile mücadelede kullanılmak amacıyla Keşif Uçağı Bekleme ve Uçuş Kiralaması ile ......Atar Uçağı Bekleme ve Uçuş Kiralamasını kapsamaktadır.

Hakediş ve savunma ekinde bulunmayıp, duruşmaya gelen sorumlulardan temin edilen işe ilişkin Teknik Şartnameden, Keşif Uçağı ve ..... Atar Uçağı Bekleme Kiralanması işinin Keşif uçaklarının günlük kira bedeli, bunların uçuş ve ikmalleri için bakım ve işletme personeli giderleri (teknisyen,pilot ve görevli personel giderleri, bunların otel ve yemek ücretleri, görev bölgesi konteynır alım, kira v.b. masrafları, görevli ekibin günlük cari masrafları, haberleşme giderleri, uçak ve pilot sigorta giderleri, bekleme esnasındaki fazla mesai ücretleri, ......’ye ödenen ücretler, görev bölgesine intikal ve geri intikal masrafları v.b.), Keşif uçaklarının uçuşları sırasında yer, bakım ve işletme ekiplerinin yerde beklemesi, bir .......anında uçakların ikmallerinin yapılması, hatta diğer Bölge Müdürlüklerinden gelen hava araçlarının bakım ve ikmallerinin bu yer ekipleri tarafından yapılmasını kapsadığı anlaşılmaktadır. Keşif uçakları uçuş halinde iken yer ekipleri bekleme hizmetlerini sürdüreceklerdir.

Keşif Uçağı ve.......Atar Uçağı Uçuş Kiralanması da: Uçan uçakların yakıt, yağ, yedek parça, pilot uçuş primi, pervane revizyon, gövde bakım, motor revizyon, .... ve ..... ikmal maliyeti, lastik ve tamir, bakım giderlerini kapsamaktadır.

Denetçi görüşünde, hem uçuş hem beklemenin aynı anda yapılamayacağı, bu sebeple uçuş süresine denk gelen bekleme tutarının düşülmesi gerektiği belirtilmiştir. Ancak yukarıdaki tariflerden de anlaşılacağı üzere uçak bekleme kirası, uçağın yerde beklemesini değil, uçağın idare adına kiralanmış olmasını ve yer bakım hizmetlerini kapsamakta, uçağın uçuşu için tanımlanan uçuş kiralanması hizmeti ise, uçak kirasını değil, uçağın uçuşu esnasında meydana gelen yakıt, yağ v.b. masraflarını karşılamaktadır. Uçuş esnasında da uçağın idare adına kiralanmış olması gerekmekte, bu sebeple uçak kira bedelini karşılamayan uçuş hizmeti esnasında da uçak bekleme kirasının herhangi bir eksiltme yapılmaksızın ödenmesi gerekmektedir.

Sözleşme eki teknik şartnamelerde de bu doğrultuda düzenlemeler yapılmış, yaklaşık maliyet bu şekilde tespit edilmiş ve ihaleye iştirak eden tek istekli tarafından da bu doğrultuda fiyat teklif edilmiştir.

Bekleme süresi ile uçuş hizmeti birimlerinin ve tanımlarının farklı olmasının yanında işin süresi kadar bekleme süresinin garanti edilmesi ve uçuş kirası ile uçak bekleme kirasının aynı anda verileceğine ilişkin teknik şartnamede aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır.

Teknik şartnamenin 1.2 nci maddesinde, Keşif ve ...... Atar Uçaklarının günlük bekleme, kiralama süresi ve uçuş süresi ayrı ayrı tanımlanmış, 4.3. maddesinde: Garanti edilen bekleme gün süresince, Keşif uçağının 88 saat, ...... atar uçakların ise toplam 180 saat uçuş yapacakları öngörülmüştür. Burada bahsedilen uçuş saatleri garanti edilen uçuş saatleri değildir. Ödemelerde, “fiilen uçulan uçuş saatleri dikkate alınacaktır.’’ tanımı ve yine teknik şartnamenin 4.4. Maddesinde “İstekliler, 4.2 ve 4.3 maddelerinde belirtilen esaslara göre 1 günlük bekleme ücreti ve 1 saatlik uçuş ücreti için ayrı ayrı teklif vereceklerdir. Keşif uçağı için garanti edilen bekleme gün sayısı 122 gün, ...... atar uçakları için garanti edilen bekleme gün sayısı toplam 488 gün olacak şekilde teklif vereceklerdir’’, 4.6. maddesinde : ‘’Kiralanan hava araçlarına yapılacak ödemelerde, bekleme gün sayısı toplamı ile fiili olarak yapılan uçuş saatleri toplamı esas alınır.’’ hükümleri yer almaktadır.

Bu düzenlemelerde işin süresi olan 122 gün için bekleme kirasının, bu bekleme süresi içerisinde keşif uçağının 88 saat, ........ atar uçağının 180 saat uçuş yapacak olmasına rağmen herhangi bir kesintiye uğratılmaksızın ödeneceği açıkça belirtildiğinden bekleme ücretinin düşülmemesinin teknik şartname ve sözleşme hükümlerine uygun olduğuna, bu nedenle ........TL için ilişecek bir husus bulunmadığına oy birliğiyle,






Full & Egal Universal Law Academy