Sayıştay 6. Daire - Karar No: 809 - 289 - İlam No: 289 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




Personel Ataması

..... tarih ve ..... sayılı ilamın .....’inci maddesiyle tazminine hükmolunan konuyla ilgili olarak Temyiz Kurulunun ..... tarih ve .... tutanak sayılı bozma kararı üzerine 6085 sayılı Sayıştay Kanunu’nun 55’inci maddesinin yedinci fıkrası hükmü gereğince konunun görüşülmesine karar verildi.

Anılan İlamın .....’inci maddesiyle, ..... Belediyesinde herhangi bir fakülte veya yüksekokul mezunu olmayan ve görevde yükselme sınavına girmeyen ....’nın Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü kadrosuna atanarak maaşını bu kadrodan alması sonucu neden olunan kamu zararı tutarı .... TL’nin tazminine karar verilmişti.

Bu tazmin hükmüne karşı sorumlulardan Üst Yönetici ..... , Diğer Sorumlu ...., Harcama Yetkilisi .... ve Gerçekleştirme Görevlileri .... ve .... tarafından Sayıştay Temyiz Kuruluna yapılan temyiz başvurusu üzerine anılan Kurulca ..... tarih ve .... tutanak sayılı kararında “....Dilekçiler savunmalarında, ....’nın .... tarihinde, .... Belediyesi Başkanı tarafından Başkatip kadrosuna atandığını, 1994 yılında geçerli olan 1580 sayılı Belediye Kanunu’nun 88 nci maddesine göre Başkatiplik ile Yazı İşleri Müdürlüğü’nün eşdeğer unvanlı kadrolar ve görevler olduğunu, 1994-2004 yılları arasında ilk kademe belediyelerinde yazı işleri müdürlüğü kadrosu bulunmadığını, 02.02.2000 tarihli 23952 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Görevde Yükselme Yönetmeliğinin Kazanılmış Hakların Saklılığı başlıklı 21.maddesinde yer verilen “Bu yönetmelik kapsamında bulunan görevlere 18.10.1999 tarihinden önce atanmış olanların kazanılmış hakları saklıdır. ” hükmü gereğince 1994 yılından itibaren yazı işleri müdürlüğü kadrosuna eşdeğer olan başkatiplik kadrosunda bulunan ....’nın kazanılmış hakkının saklı olduğunu, 2007 yılından itibaren .... Belediyesi gibi ilk kademe belediyelerine yazı işleri müdürlüğü kadrosu ihdas edildiğini, 14.04.2008 tarihinde ise, ....’nın .... ilk Kademe Belediye Başkanı tarafından Yazı İşleri Müdürü kadrosuna asaleten atandığını ve ..... Belediyesi’ne Yazı İşleri Müdürü kadrosuyla birlikte devrolduktan sonra, Yazı İşleri Müdürü kadrosunun dolu olması nedeniyle Belediye tarafından 2011 yılında dondurulan kadrosuna eşdeğer Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü kadrosuna atandığını bu yüzden de yapılan ödemelerin mevzuata uygun olduğunu belirtmişler.

Yapılan incelemede ....’nın 2008 yılında .... Belediyesi Yazı İşleri Müdürlüğüne asaleten atandığı, Belediye kapanınca ..... Belediyesine devir olarak geldiği, bu sebeple zaten müdürlük kadrosunu kazanmış bu kişinin aynı kadro (Yazı İşleri Müdürlüğü) dolu olduğu için bu kez Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü kadrosuna atandığı anlaşılmıştır.

Ortada yetkisiz veya usulsüz bir atama yoktur. Yapılan işlem denk kadroya yapılan atamadır. Bu sebeple kamu zararından söz edilememektedir.

Bu itibarla, 6085 sayılı Sayıştay Kanununun 55 inci maddesinin 7 nci fıkrası uyarınca ..... sayılı ilamın ..... maddesiyle, verilen tazmin hükmünün Bozulmasına ve yukarıda belirtilen hususlar gözönünde bulundurulmak suretiyle yeniden hüküm tesisini teminen hükmü veren Daireye Gönderilmesine” karar verilmiştir.

Temyiz Kurulunun anılan kararı üzerine Dairemize gönderilen söz konusu dosyalar ve konuya ilişkin Denetçi tarafından düzenlenen ...... tarihli Ek Rapor ve eklerinin incelenmesi sonucunda,

..... Belediyesinde herhangi bir fakülte veya yüksekokul mezunu olmayan ve görevde yükselme sınavına girmeyen ....’nın Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü kadrosuna atanarak maaşını bu kadrodan alması sonucu kamu zararına neden olunduğu iddia edilmişse de,

1580 sayılı Belediye Kanunu’nun 88’inci maddesinde yer alan, “Belediyelerde reis ve lüzumu kadar muavinden sonra daire baş amirleri şunlardır:

- Yazı işleri müdürü veya başkatip....” hükmü bulunmaktadır.

02.02.2000 tarih ve 23952 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İl Özel İdareleri, Belediyeler ve İl Özel İdareleri ve Belediyelerin Kurdukları Birlik, Müessese ve İşletmeler ile Bunlara Bağlı Döner Sermayeli Kuruluşlardaki Memurların Görevde Yükselme Esaslarına Dair Yönetmeliğin “Kazanılmış Hakların Saklılığı” başlıklı 21’inci maddesinde “Bu yönetmelik kapsamında bulunan görevlere 18.10.1999 tarihinden önce atanmış olanların kazanılmış hakları saklıdır.” denilmiştir.

Gönderilen savunmalardan, ....’nın .... tarihinde .... Belediye Başkanı tarafından Başkatip kadrosuna atandığı, 2007 yılından itibaren .... Belediyesi gibi ilk kademe belediyelerine yazı işleri müdürlüğü kadrosu ihdas edildiği, .... tarihinde ise ....’nın .... ilk Kademe Belediye Başkanı tarafından Yazı İşleri Müdürü kadrosuna asaleten atandığı ve ..... Belediyesine Yazı İşleri Müdürü kadrosuyla birlikte devrolduktan sonra Yazı İşleri Müdürü kadrosunun dolu olması nedeniyle kadrosuna eş değer Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü kadrosuna atandığı anlaşılmıştır.

.... 2008 yılında .... Belediyesi Yazı İşleri Müdürlüğüne asaleten atanmış olup bahsi geçen Belediye kapanınca ..... Belediyesine devir olarak gelmiş ve müdürlük kadrosunu kazanmış bu kişi aynı kadro (Yazı İşleri Müdürlüğü) dolu olduğu için bu kez Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü kadrosuna atanmıştır. Yapılan işlem denk kadroya atama olduğundan yetkisiz veya usulsüz bir atama bulunmamaktadır. Bu nedenle de kamu zararından söz edilemeyecektir.

Bu itibarla, Yazı İşleri Müdürü kadrosu eş değeri bir kadro olan Kültür ve Sosyal İşler Müdürü kadrosuna atanan ....’ya yapılan ödeme mevzuatına uygun olduğundan .... TL için ilişilecek husus bulunmadığına 6085 sayılı Sayıştay Kanunu’nun 55’inci maddesi uyarınca İşbu Ek İlamın tebliğ tarihinden itibaren altmış gün içerisinde Sayıştay Temyiz Kurulu nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere oy çokluğuyla karar verildi.

Karşı Oy

Üye ..... ’un karşı oy gerekçesi:

1580 sayılı Belediye Kanunu’nun 88’inci maddesinde yer alan, “Belediyelerde reis ve lüzumu kadar muavinden sonra daire baş amirleri şunlardır:

- Yazı işleri müdürü veya başkatip....” hükmünden yola çıkarak yazı işleri müdürlüğü kadrosu ile başkatiplik kadrosunu eş değer olarak yorumlamak doğru olmayacaktır. Zira bu maddenin düzenleniş amacı eş değer kadroları belirlemek değil belediyelerde görev yapan daire amirlerinin sayılmasıdır.

02.02.2000 tarih ve 23952 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe konulan İl Özel İdareleri, Belediyeler ve İl Özel İdareleri ve Belediyelerin Kurdukları Birlik, Müessese ve İşletmeler ile Bunlara bağlı Döner Sermayeli Kuruluşlardaki Memurların Görevde Yükselme Esaslarına Dair Yönetmelik’in “Yönetim Hizmetleri Grubu” başlıklı 5’inci maddesinin a/3 bendinde, “Muhasip, muhasebeci, başkatip, ayniyat saymanı, işletme saymanı, döner sermaye saymanı, şef, amir” unvanları aynı alt grup içerisinde sayılmış, bu hüküm Devlet Personel Başkanlığı’nın 16.03.2005 tarih ve 4369 sayılı görüşünde açıklığa kavuşturulmuş ve başkatiplik kadrosuyla şeflik kadrosu eş değer olarak gösterilmiştir. Dolayısıyla başkatiplik kadrosu ile yazı işleri müdürlüğü kadrosunun eş değer olarak kabul edilmesi mümkün değildir.

Buna göre .... müdür olabilme hakkını kazanmadığından .... Belediyesi tarafından ..... tarihinde Yazı İşleri Müdürlüğü kadrosuna asaleten atanması mevzuata aykırı bir uygulamadır.

.... müdür olabilme hakkını kazanmadığı için 02.02.2000 tarih ve 23952 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Görevde Yükselme Yönetmeliği’nin “Kazanılmış Hakların Saklılığı” başlıklı 21’inci maddesinde, “Bu yönetmelik kapsamında bulunan görevlere 18.10.1999 tarihinden önce atanmış olanların kazanılmış hakları saklıdır.” hükmünün geçerliliği de bulunmamaktadır.

Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmelikte belediyelerde müdür olarak atanabilmek için gerekli şartlar sayılarak bu şartları taşımayan kişilerin müdür olarak atanamayacağı hükme bağlandığından ....’nın fakülte veya en az dört yıllık yüksekokul mezunu olma ve görevde yükselme sınavına girip başarılı olma şartlarını taşımadığından asaleten müdür olarak atanması ve maaşını müdürlük kadrosundan alması mevzuata aykırılık teşkil etmektedir.

Atama aşamasında herhangi bir yetki ve sorumluluğu bulunmayan sadece ödeme emri belgesini düzenleyen harcama yetkilileri ile gerçekleştirme görevlilerinin sorumluluğu bulunmamaktadır.

Yukarıda açıklanan nedenlerle, herhangi bir fakülte veya yüksekokul mezunu olmayan ve görevde yükselme sınavına girmeyen ....’nın Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü kadrosuna atanarak maaşını müdürlük kadrosundan alması sonucu neden olunan kamu zararı tutarı ....TL’nin atama onayında imzası bulunan sorumlulara ödettirilmesine karar verilmesi düşüncesiyle çoğunluk görüşüne katılmıyorum.






Full & Egal Universal Law Academy