Sayıştay 6. Daire - Karar No: 8 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




Belediye Tarafından Üniversiteye Nakdi Yardım Yapılması

Denetçi sorgusunda yer alan, …. Belediyesi tarafından, 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu’nun 27’inci maddesine aykırı olarak, Büyükşehir Belediyesi Meclis kararı olmaksızın …. Üniversitesince düzenlenen “Bahar Şenlikleri” organizasyonuna ait faturanın ödenmesi suretiyle adı geçen Üniversiteye nakdi yardım yapılması sonucu …. TL kamu zararına neden olunduğu iddiasına ilişkin olarak dosya kapsamındaki bilgi ve belgelerin incelenmesi sonucunda,

5216 Sayılı Büyükşehir Belediye Kanunun “Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin görev ve sorumlulukları” başlıklı 7’inci maddesinin (v) bendinde, büyükşehir belediyelerine, yetişkinler, yaşlılar, engelliler, kadınlar, gençler ve çocuklara yönelik her türlü sosyal ve kültürel hizmetleri yürütme ve geliştirme görevi verilmiş olup, anılan Kanun’un “Büyükşehir belediyesinin giderleri” başlıklı 24’üncü maddesinin (o) bendinde ise, büyükşehir belediyelerinin gerçekleştirebilecekleri giderler arasında, spor, sosyal, kültürel ve bilimsel etkinlikler için yapılan giderler de sayılmıştır.

Buna göre, büyükşehir belediyelerinin, görev sahaları içerisinde gerçekleştirilen belde gençliğine yönelik sosyal bir etkinliğe bütçelerinden harcama yapmaları mümkün bulunmaktadır.

İnceleme konusu durumda da, …. Üniversitesince “Bahar Şenlikleri” adı altında üniversite öğrencilerine yönelik olarak düzenlenen bir etkinliğe ilişkin organizasyon gideri, doğrudan ilgili firmaya ödeme yapılmak suretiyle …. Belediyesince karşılanmış olup yukarıya alınan ilgili mevzuat hükümleri karşısında bahse konu ödemenin yapılmasında hukuka aykırılık bulunmamaktadır.

Bu itibarla, söz konusu harcamaya ilişkin olarak …. Belediyesi bütçesinden ödenen …. TL için ilişik bulunmadığına

(Üye ….’in, “…. Üniversitesince düzenlenen “Bahar Şenlikleri” organizasyonuna ilişkin harcamaların bir kısmının Belediye bütçesinden karşılanması nedeniyle, her ne kadar sorumlularca doğrudan ilgili firmaya ödeme yapıldığı dolayısıyla da Üniversite bütçesine herhangi bir para aktarımının söz konusu olmadığı iddia edilmekte ise de, niteliği itibariyle adı geçen Üniversiteye dolaylı olarak bir para aktarımı söz konusu olup bu ödeme için …. Belediye Meclis kararı alınması gerektiği halde alınmaması sebebiyle hukuka aykırı bir işlem yerine getirilerek kamu zararına neden olunmuştur. Bu itibarla, ….. TL kamu zararının sorumlarından tazminine karar verilmesi gerekir” şeklindeki ayrışık görüşüne karşı) oy çokluğuyla karar verildi.






Full & Egal Universal Law Academy