Sayıştay 6. Daire - Karar No: 8 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




Doğalgaz Bedellerinin Serbest Tüketiciler Tarifesi Yerine Daha Yüksek Olan Serbest Olmayan Tüketiciler Tarifesi Üzerinden Ödenmesi.

Denetçi sorgusunda yer alan, …. Belediyesince gerçekleştirilen doğalgaz alımlarında, doğalgaz bedellerinin serbest tüketiciler tarifesi yerine daha yüksek olan serbest olmayan tüketiciler tarifesi üzerinden ödenmesi sonucu toplam …. TL kamu zararına neden olunduğu iddiasına ilişkin olarak dosya kapsamındaki bilgi ve belgelerin incelenmesi sonucunda,

4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanunu’nun “Tanımlar” başlıklı 3’üncü maddesinin 17’inci bendinde,

“Serbest tüketici : Yurt içinde herhangi bir üretim şirketi, ithalat şirketi, dağıtım şirketi veya toptan satış şirketi ile doğal gaz alım-satım sözleşmesi yapma serbestisine sahip gerçek veya tüzel kişiyi,”

“Serbest tüketicinin belirlenmesi ve sisteme girişte istisnai haller” başlıklı 8’inci maddesinde,

“Serbest tüketiciler aşağıdaki sınıflamaya göre belirlenir.

1) Satın aldığı yıllık doğal gaz miktarı bir milyon metreküpten daha fazla olan tüketiciler ve kullanıcı birlikleri,



Serbest tüketici statüsündedir. Ancak Kurul, bütün tüketiciler serbest tüketici oluncaya kadar her yıl serbest tüketici olma sınırını yeniden belirleyecektir...”

denilmektedir.

31.12.2010 Tarihli ve 27802 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan EPDK Kararı’nın, serbest tüketici olma sınırını belirleyen 1’inci maddesiyle serbest tüketici olma sınırı 700.000,00 m3 olarak belirlenmiş olup aynı Kararın serbest tüketicileri belirleyen 4’üncü maddesinde,

“Aşağıdaki koşulları sağlayan tüketiciler serbest tüketici kabul edilir,

a) Bir önceki takvim yılına ait toplam doğal gaz tüketimleri serbest tüketici olma sınırını geçen tüketiciler,

b) İçinde bulunulan yılda gerçekleşen toplam doğal gaz tüketimleri serbest tüketici olma sınırını geçen tüketiciler,

c) İçinde bulunulan yılda serbest tüketici olma sınırını geçeceğini ilgili dağıtım lisansı sahibi tüzel kişiye taahhüt eden ve doğal gaz tüketim tesis kapasitesi dikkate alınarak hesaplanan tüketim değeri serbest tüketici olma sınırını geçen ve bu kapsamda tedarikçi ile yaptığı doğal gaz sözleşmesinin miktara ilişkin bölümünü dağıtım şirketine ibraz eden tüketiciler,

d) Aynı dağıtım bölgesi içerisinde aynı aboneye ait olan farklı tüketim noktalarındaki tüketimler veya tüketim tahminleri toplamı (a), (b) ve (c) bentleri kapsamında serbest tüketici sınırını geçen tüketiciler dağıtım şirketine yazılı başvuruda bulunması durumunda,

e) Tüketim miktarına bakılmaksızın Kullanıcı Birlikleri,”

denilmektedir.

Buna göre, satın aldığı yıllık doğal gaz miktarı Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından her yıl yeniden belirlenen miktardan daha fazla olan tüketiciler ve kullanıcı birlikleri serbest tüketici sayılmakta olup serbest tüketiciler yurt içinde herhangi bir üretim şirketi, ithalat şirketi, dağıtım şirketi veya toptan satış şirketi ile doğal gaz alım-satım sözleşmesi yapma serbestîsine sahip bulunmaktadırlar.

İnceleme konusu durumda ise, ….. Belediyesinin bir önceki takvim yılına ait toplam doğal gaz tüketimleri serbest tüketici olma sınırını geçtiği halde, doğalgaz tüketimlerinin, …. bölgesinde yetkili doğalgaz dağıtım firması olan …..tarafından ilan edilen ve serbest olmayan tüketiciler için belirlenen tarifeden daha düşük olan, serbest tüketici tarifesi üzerinden ücretlendirilmemesi suretiyle, hesabı aşağıda gösterildiği üzere, ….. TL kamu zararına sebebiyet verilmiştir.

Bu itibarla, ….. TL kamu zararının,

….. TL sinin, Harcama Yetkilisi (Fen İşleri Dairesi Başkanı) …. ve Gerçekleştirme Görevlisi (Çevre Mühendisi) …..’a,

….. TL’sinin ise, Harcama Yetkilisi (Fen İşleri Dairesi Başkanı) …. ve Gerçekleştirme Görevlisi (Çevre Mühendisi) ….’a,

müştereken ve müteselsilen, 6085 sayılı Sayıştay Kanununun 53’üncü maddesi gereğince hüküm tarihinden itibaren işleyecek faizleri ile ödettirilmesine oy birliğiyle karar verildi.






Full & Egal Universal Law Academy