Sayıştay 6. Daire - Karar No: 8 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




Toptancı Hal İşletme Birliğinden, Birlik Tüzüğü’ne Göre Aktarılması Gereken Payların Aktarılmaması

Denetçi sorgusunda yer alan, … Belediyesinin % 60 oranında ortak olduğu Toptancı Hal İşletme Birliğinden, Birlik Tüzüğü’ne göre aktarılması gereken payların aktarılmaması sonucu toplam …. TL kamu zararına neden olunduğu iddiasına ilişkin olarak dosya kapsamındaki bilgi ve belgelerin incelenmesi sonucunda,

…. Belediyesi, 1980 yılında kurulmuş bulunan “….Belediyeleri Toptancı Hali İşletme Birliği”nin tüm varlık ve gelirlerine, Birlik Tüzüğü’nün 4’üncü maddesi gereği % 60 oranında ortaktır. Ayrıca, Birlik Tüzüğü’nün 22’nci maddesinde birlik gelirlerinin ne şekilde dağıtılacağı belirtilmekte olup bu maddeye göre ,

“…

(f) Birlik Gelirlerinin Dağılımı, birlikte istihdam edilen personelin maaş ve ücretleri Birlik bütçesinden ödenir. Birlik gelirlerinin her ay sonunda yapılacak hesaba göre masraflar çıktıktan sonra kalan miktarı her üç Belediye arasında, Muhasebe usulüne göre kuruluş ortaklık oranlarına göre taksim edilir.

Birliğin mali yılsonunda yapılacak kesin hesaplarının tetkikinden sonra arta kalan gelirleri Adapazarı Büyükşehir, Merkez ve Erenler Belediyeleri arasında kuruluş ortaklık oranlarına göre taksim edilerek bütçelerinin ilgili maddelerine gelir kaydedilir.”

denilmektedir.

Bu maddeye göre, sözü edilen Toptancı Hali İşletme Birliği gelirlerinden her ay sonunda masraflar çıktıktan sonra kalan miktar ile her yılsonu kesin hesapların tetkikinden sonra arta kalan gelirlerin bahsi geçen üç belediyenin ortaklık paylarına göre dağıtımının yapılması gerekmektedir.

Söz konusu Birliğin 2011 yılına ait yılsonu bilançosu ve mizanı incelendiğinde, bu yıla ait bilançodaki gelir ve gider arasındaki olumlu farkı gösteren 590 Nolu Dönem Olumlu Faaliyet Sonuçları Hesabı’na kayıtlı tutarın … TL olduğu ve bu tutardan …. Belediyesi payına düşen kısmın, hesabı aşağıda gösterildiği üzere, …. TL olduğu görülmüş ancak bu tutarın …. Belediyesine aktarılmadığı anlaşılmıştır.

Her ne kadar sorumlularca yapılan savunmalarda, bahse konu Birlik tarafından 2010 yılında ….Belediyesine aktarılması gereken pay tutarının …. TL olduğu ancak ihtiyaç gereği …. TL fazla olarak ve fazlası 2011 yılına payına mahsuben …. TL aktarıldığı ileri sürülmekte ise de bu iddialara ilişkin herhangi bir kanıtlayıcı belge ibraz edilmemiştir. Yine sorumlularca 2011 yılında ekonomik durgunluğun sebze ve meyve fiyatlarını etkilemesi nedeniyle Birlik tarafından ortaklarına hiçbir pay aktarılamadığı ifade edilmiş ise de söz konusu Birliğe ait 31.12.2011 tarihli Mizan ve Bilanço incelendiğinde, 590 Nolu Dönem Olumlu Faaliyet Sonuçları Hesabı’nda kayıtlı …. TL bulunduğu görülmüş olup Birlik Tüzüğü gereği bu tutarın ortak belediyeler arasında kuruluş ortaklık oranlarına göre dağıtılması gerekmektedir.

Sonuç olarak, …. Belediyeleri Toptancı Hali İşletme Birliğince 2011 yılı için …. Belediyesine aktarılması gereken gelir payının aktarılmaması sonucu neden olunan kamu zararı tutarı …. TL’nin belediye gelirlerini takip ve tahsil etmekten sorumlulukları bulunan, Üst Yönetici (Belediye Başkanı) ….. ile Mali Hizmetler Müdürü …..’na müştereken ve müteselsilen, 6085 sayılı Sayıştay Kanununun 53’üncü maddesi gereğince hüküm tarihinden itibaren işleyecek faizleri ile ödettirilmesine oy birliğiyle karar verildi.






Full & Egal Universal Law Academy