Sayıştay 6. Daire - Karar No: 6 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




İtfaiye Personeline İzinli Oldukları Günler İçin de Maktu Mesai Ücreti Ödenmesi.

Dosya kapsamındaki bilgi ve belgelerin incelenmesi sonucunda, İtfaiye Daire Başkanlığında görevli itfaiye personeline izinli oldukları günlerde de maktu mesai ücreti ödendiği görülmüştür.

31.12.2010 tarih ve 27802 Mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 6091 sayılı 2011 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu eki K Cetvelinin “Fazla Çalışma Ücreti” başlıklı üçüncü bölümünde,

“…

Aylık Maktu Fazla Çalışma Ücretini

1. Çevre ve Orman Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü Orman Muhafaza Memurlarına, 24 TL

2. Belediyeler ile bunlara bağlı müstakil bütçeli kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşlarda (iktisadi işletmeler hariç), görevlerinin niteliği gereği 657 sayılı Kanunda belirtilen çalışma süre ve saatlerine bağlı olmaksızın zabıta ve itfaiye hizmetlerinde fiilen çalışan personel (destek hizmeti yürüten personel hariç) ile kadrolu olarak fiilen çalışan koruma ve güvenlik personeline belediye meclisi kararı ile tespit edilen miktar, fazla çalışma ücreti olarak maktuen ödenir.

Ancak, bunlara ödenecek aylık fazla mesai ücreti en son yapılan resmi nüfus sayımına göre belediye nüfusu,

- 10.000’e kadar olanlar için 175 Türk Lirasını,

- 10.001’den 50.000’e kadar olanlar için 187 Türk Lirasını,

- 50.001’den 100.000’e kadar olanlar için 207 Türk Lirasını,

- 100.001’den 250.000’e kadar olanlar için 233 Türk Lirasını,

- 250.001’den 1.000.000’e kadar olanlar için 278 Türk Lirasını,

- 1.000.001’den fazla olanlar için 322 Türk Lirasını,

- Ankara, İstanbul ve İzmir büyükşehir belediyeleri dışındaki diğer büyükşehirlerin belediye sınırları içerisindekiler için 322 Türk Lirasını,

- Ankara, İstanbul ve İzmir büyükşehirler belediye sınırları içerisindekiler için 428 Türk Lirasını, geçemez.

3. Aylık maktu fazla çalışma ücreti alanlara, her ne ad altında olursa olsun ayrıca fazla çalışmaya yönelik olarak başkaca bir ödeme yapılmaz.

4. Yukarıdaki hükümlere göre ödenecek aylık maktu fazla çalışma ücretleri,

a) Görevin yapılması sırasında veya görevden dolayı yaralanma ve sakatlanma hallerinde tedavi süresince,

b) Bir yılda toplamı 30 günü geçmeyen hastalık izni sürelerinde,

c) İtfaiye hizmetlerinde çalışan personel için görevin yapılması sırasında veya görevden dolayı hastalanma hallerinde tedavi süresince,

ç) Yurt içinde yapılacak hizmet içi eğitime katılma ve geçici görevli olarak bulunma durumlarında ödenmeye devam olunur.

Diğer hallerde ise maktu fazla çalışma ücretleri, fiilen çalışıldığı sürece ve bu süre ile orantılı olarak ödenir.” denilmektedir.

Kanunda sayılan istisnalar dışında itfaiye personeline yapılan maktu fazla çalışma ücreti ödemeleri, fiilen çalışıldığı sürece ve bu süre ile orantılı olarak ödenecektir. Ancak belediyede itfaiye olarak görev yapan personele, yukarıdaki mevzuat hükmüne aykırı olarak izinli olunan günlerde de maktu mesai ücretleri tam olarak ödenmiştir.

Bu itibarla, İtfaiye memuru olarak görev yapan personele ödenen maktu mesai ücretlerinin izinli oldukları günler için de ödenmesi sonucunda meydana gelen ….TL’lik kamu zararına neden olunmuşsa da, bu kamu zararının …. TL’sinin …. tarih ve … nolu ödeme emri belgesiyle, …TL’sinin ….’den … nolu tahsilat makbuzuyla, …TL’sinin …’ndan … nolu alındı belgesiyle olmak üzere toplam …. TL tahsil edildiğinden ilişilecek husus kalmadığına oy birliğiyle,

Tahsil edilmeyen kalan … TL’nin ise,

…TL’sinin Harcama Yetkilisi (Daire Başkanı) …, Gerçekleştirme Görevlisi (Şube Müdürü) ….’e,

…TL’sinin Harcama Yetkilisi (Daire Başkanı) …., Gerçekleştirme Görevlisi (Şube Müdürü) ….’e,

Müştereken ve müteselsilen 6085 sayılı Sayıştay Kanunu’nun 53’üncü maddesi gereğince hüküm tarihinden itibaren işleyecek faizleri ile ödettirilmesine oy birliğiyle karar verildi.






Full & Egal Universal Law Academy