Sayıştay 6. Daire - Karar No: 5 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




K.K.T.C.’,de Düzenlenen Seminere Katılan Belediye Personeli İçin Katılım Ücreti Ödenmesi.

K.K.T.C.’,de düzenlenen seminere katılan belediye personeli için katılım ücreti ödenmesi nedeniyle kamu zararına sebep olunduğu iddiasına ilişkin olarak dosya kapsamındaki bilgi ve belgelerin incelenmesi sonucunda, mavzuata aykırı olarak bahse konu katılım ücretinin ödendiği görülmüştür.

İçişleri Bakanlığı’,nın 21.02.2007 tarih ve 2007/26 sayılı Genelgesinde,

“,...... mahalli idare personeline dönük olarak uygulanacak olan eğitim programları arasında koordinasyonun sağlanması, eğitim ihtiyacının yerinde ve zamanında karşılanması, kamu kurum ve kuruluşlarınca uygulamaya konulan eğitim amaçlı projelerden beklenen verimin elde edilmesi, mükerrer eğitim uygulamalarının önlenmesi ve kamu kaynaklarının yerinde ve etkin şekilde kullanılmasının temini amacıyla, il özel idaresi, belediye ve mahalli idare birlikleri ile bunlara bağlı kurum ve kuruluşların seçilmiş ve atanmış personeline yönelik olarak uygulanan eğitim, kurs, konferans, seminer ve benzeri adlar altındaki faaliyetlerin yürütülmesinde bundan böyle aşağıda belirtilen usul ve esaslara göre hareket edilmesi uygun görülmüştür:

......

7.Bu tür faaliyetler sadece yurt içinde düzenlenecek olup, yurt dışında bu tür faaliyet düzenlenmesi için talepte bulunulmayacaktır.

...... ”, denilmektedir.

Buna göre il özel idaresi, belediye ve mahalli idare birlikleri ile bunlara bağlı kurum ve kuruluşların personeline yönelik olarak uygulanan eğitim, kurs, konferans, seminer ve benzeri adlar altındaki faaliyetlerin yürütülmesinde ilgili Genelgede belirtilen usul ve esaslara göre hareket edilmesi gerekmekte olup, bu tür faaliyetlerin sadece yurt içinde düzenleneceği, yurt dışında bu tür faaliyet düzenlenmesi için talepte bulunulmayacağı hüküm altına alınmıştır. Dolayısıyla yurtdışında düzenlenen bu tür faaliyetlerin katılım bedellerinin eğitime katılan kişiler tarafından karşılanması gerekmekte olup, bu faaliyetler için belediye bütçesinden ödeme yapılması mümkün bulunmamaktadır.

Bu itibarla, K.K.T.C.’,de düzenlenen seminere katılan belediye personeli için katılım ücreti ödenmesi suretiyle neden olunan …,. TL kamu zararının,

…,. TL’,sinin …,. (Harcama Yetkilisi-Özel Kalem Müdürü) ve …,..’,a (Gerçekleştirme Görevlisi-Teknisyen),

…,. TL’,sinin …,.. (Harcama Yetkilisi-Fen İşleri Müd. V.) ve …,.’,e (Gerçekleştirme Görevlisi-Teknisyen),

Müştereken ve müteselsilen 6085 sayılı Sayıştay Kanunu’,nun 53’,üncü maddesi gereğince hüküm tarihinden itibaren işleyecek faizleri ile ödettirilmesine,

(…,.. ve …,..’,ın “,Belediye personelinin, değişen mevzuat karşısında yetiştirilmesini ve eğitim ihtiyacının zamanında karşılanmasını sağlamak, verimliliği artırmak, yeni yayımlanan mevzuat ve uygulamaları hakkında bilgi vermek amacını taşıyan eğitim, kurs, konferans, seminer ve benzeri adlar altındaki faaliyetlere personelinin katılımını sağlamak belediyelerin kendi takdirinde olup, bahse konu olayda seminer hizmeti alınmış ve karşılığında da bedeli ödenmiştir. Bu nedenle, K.K.T.C.’,de düzenlenen seminere katılan belediye personeli için katılım ücreti ödenmesi hususunda ilişilecek bir husus bulunmamaktadır.”, şeklindeki ayrışık görüşüne karşı) oy çokluğuyla karar verildi.








Full & Egal Universal Law Academy