Sayıştay 6. Daire - Karar No: 4 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




Sayıştay İlamlarının İnfazında Faiz Uygulanmaması.

…, Büyükşehir Belediyesinin 2002 ve 2008 yılı hesaplarına ilişkin Sayıştay ilamlarının infazı için ahizlerden yapılan tahsilatlar için faiz uygulanmaması sonucunda toplam …,. TL kamu zararına neden olunduğu görülmüştür.

832 sayılı Sayıştay Kanunu’,nun “,İlamların İnfazı”, başlıklı 64’,üncü maddesinde,

“,Sayıştay ilâmları kesinleştikten sonra 45 inci madde gereğince yerine getirilir. İlamların yerine getirilmesini izlemekten, ilamların gönderildiği dairelerin en büyük amiri sorumludur.

İlâmlarda gösterilen zimmet ve tazminlerde zimmetler vukuu tarihinden, tazminler ise hükmedildikleri tarihten itibaren faize tabi olarak, İcra ve İflas Kanunu hükümlerine göre tahsil olunur.

Ancak, bu suretle eklenecek faizin tutarı, zimmet veya tazminine karar verilen miktarın % 10 unu geçemez.”, hükmü yer almaktadır.

Aynı Kanun’,un 45’,inci maddesinde,

“,Sorumlularca, gelir, gider, mal ve kıymetlerden mevzuata uygun olarak tahakkuk ettirilmediği, alınmadığı, harcanmadığı, verilmediği, saklanmadığı veya idare edilmediği Sayıştayca kesin hükme bağlananları, sorumlular keyfiyetin idarece kendilerine bildirilmesinden başlıyarak üç ay içinde Hazineye ödemekle zorunludurlar…,”, denilmektedir.

Buna göre, Sayıştayca tazminine hükmedilen tutarların tahsilinde, hüküm tarihinden itibaren, tazminine karar verilen miktarın % 10’,unu geçmeyecek şekilde, faiz uygulanması gerekmektedir.

Buna karşın, …, Büyükşehir Belediyesinin 2002-2008 yılları arasındaki hesap ve işlemlerine ilişkin olarak Sayıştayca tazminine hükmedilen tutarların tahsilinde faiz uygulanmaması sonucunda, …,. TL’,si 2011 yılında, …,.TL’,si ise 2010 ve 2012 yıllarında olmak üzere toplam …, TL kamu zararına neden olunduğu ve bu tutardan 2010 yılına ilişkin olan …,. TL’,si için sorumlularca tahsilat bildirildiği anlaşılmıştır.

Sorumluluğa ilişkin olarak ise, Sayıştay ilamlarının tahsilinde faiz tahakkuk ettirilmemesi işlemlerine ilişkin bahse konu kamu zararı tutarıyla ilgili olarak söz konusu işlemlerde dahli bulunmadığı kanaatine varılan Belediye Başkanı …,.’,in mali sorumluluğu bulunmadığı anlaşılmıştır.

Bu itibarla, görüşülmekte olan Rapor 2011 yılı denetimine ilişkin olduğundan, kamu zararı tutarı …,. TL’,den,

…, TL’,si 2010 ve 2012 yılları hesaplarına ilişkin olduğundan bu tutarla ilgili 2011 yılı kapsamında yapılacak işlem bulunmadığına,

2011 yılına ilişkin olan …, TL’,sinin ise, sorumlular Mali Hizmetler Daire Başkanı …,. ile Muhasebe Yetkilisi …,’,a müştereken ve müteselsilen 6085 sayılı Sayıştay Kanununun 53’,üncü maddesi gereğince hüküm tarihinden itibaren işleyecek faizleri ile ödettirilmesine oy birliğiyle karar verildi.






Full & Egal Universal Law Academy