Sayıştay 6. Daire - Karar No: 39 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




Faiz tutarı.



…, Büyükşehir Belediyesi’,nce …, ..Müessesesi Müdürlüğü’,ne zamanında ödenmeyen elektrik tüketim bedellerine ilişkin faiz tutarlarının bütçeden ödenmesi nedeniyle kamu zararına sebep olunduğu iddiasına ilişkin olarak dosya kapsamındaki bilgi ve belgelerin incelenmesi sonucunda,

Savunmalarda da belirtildiği üzere, bahse konu gecikme faizi ödemelerinin belediyenin mali yapısındaki ve ödeme sistemlerindeki bozulmalardan kaynaklandığı anlaşıldığından, savunmalarda yapılan açıklamalar da dikkate alınmak suretiyle ilişilecek bir husus bulunmadığına,

(Üye …,’,ın “,Sayıştay Genel Kurulu’,nun 14.06.2007 tarih ve 5189/1 sayılı Kararı ve 5018 sayılı Kanun’,un 33’,üncü maddesi uyarınca, bütçelerden bir giderin yapılabilmesi için iş, mal veya hizmetin belirlenmiş usul ve esaslara uygun olarak alındığının veya gerçekleştirildiğinin, görevlendirilmiş kişi veya komisyonlarca onaylanması ve gerçekleştirme belgelerinin düzenlenmiş olması gerekir. Giderlerin gerçekleştirilmesi, harcama yetkililerince belirlenen görevli tarafından düzenlenen ödeme emri belgesinin harcama yetkilisince imzalanması ve tutarın hak sahibine ödenmesiyle tamamlanır.

Gerçekleştirme görevlileri, harcama talimatı üzerine, işin yaptırılması, mal veya hizmetin alınması, teslim almaya ilişkin işlemlerin yapılması, belgelendirilmesi ve ödeme için gerekli belgelerin hazırlanması görevlerini yürütürler.

Gerçekleştirme görevlileri, bu Kanun çerçevesinde yapmaları gereken iş ve işlemlerden sorumludurlar. 2008, 2009 ve Mart 2010 tarihine kadar olan süre içerisinde her ay yatırılması gereken elektrik bedellerini zamanında ödemeyen (harcama talimatı vermeyen) gerçekleştirme görevlileri yerine Mart 2010 tarihinde göreve başlayan gerçekleştirme görevlisinin sorumlu tutulması yukarıda zikredilen 5018 sayılı Kanun ve Sayıştay Genel Kurulu’,na aykırıdır. Bir mahkeme kararı veya icra takibine bağlı olarak geçmiş yıl borcu ve faizi ödenmiş ise söz konusu borcu nakit yeterliliği bulunduğu halde zamanında ödemeyenler sorumludur.

Yapılan açıklamalar doğrultusunda söz konusu elektrik borcunun zamanında ödenmesini gerçekleştirmeyen sorumlular tespit edilerek bu kişilerin savunmaları alındıktan sonra raporu düzenleyip konunun yargılanması gerekir. Bu sebeple raporun denetçisine iadesi gerekir.”, şeklindeki ayrışık görüşüne karşı) oyçokluğuyla, karar verildi.






Full & Egal Universal Law Academy