Sayıştay 6. Daire - Karar No: 3 - 114 - İlam No: 114 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




Damga vergisi kesintisi.



…, Büyükşehir Belediyesi mülkiyetinde bulunan ve 2010 yılında satışı gerçekleştirilen bir kısım taşınmazların satışına ilişkin ihale kararlarından doğan damga vergilerinin tahsil edilmediği görülmüştür.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1’,inci maddesinde bu Yasaya ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu, 3’,üncü maddesinde, damga vergisi mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu ve resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların damga vergisini kişilerin ödeyeceği, 14’,üncü maddesinde de, kağıtların damga vergisinin bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı nispet veya miktarda alınacağı hükme bağlanmıştır.

Bahse konu Kanuna ekli (I) Sayılı Tabloda ise, “,II Kararlar ve Mazbatalar…, 2. İhale kanunlarına tabi olan veya olmayan …, (Binde 4,95)”, hükmü yer almaktadır.

Anılan hükümler uyarınca resmi daire ve kamu tüzel kişiliğini haiz kurumların her türlü ihale kararları ihale kararları üzerinden ihale bedelinin binde 4,95’,i oranında damga vergisi kesilmesi gerekmektedir.

Buna karşın, bahse konu taşınmaz satışlarına ilişkin ihale kararlarından doğan damga vergilerinin kesilmemesi sonucunda hesabı aşağıda gösterildiği üzere toplam …, TL kamu zararına neden olunmuştur.

Ancak, söz konusu kamu zararından …, TL’,nin hesap yılından sonra olmak üzere aşağıdaki tahsilat tablosunda tarih ve numarası gösterilen belgelerle tahsil edildiği görülmüştür.

Bu itibarla, kamu zararı tutarı …, TL’,nin,

…, TL’,si tahsil edildiğinden bu tutar için ilişilecek husus kalmadığına,

Kalan …, TL’,sinin ise, her ne kadar Denetçisince bu tutarın tek başına Muhasebe Yetkilisi U. …,’,a ödettirilmesi istenmiş ise de, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu çerçevesinde sorumlu tutulacak görevli ve yetkililerin belirlenmesine ilişkin 14.06.2007 tarih ve 5189/1 sayılı Sayıştay Genel Kurul Kararı’,yla gelir ve alacakların tahsiline ilişkin olarak muhasebe yetkililerinin ancak idarelerce ilgili kanunlarına göre tarh ve tahakkuk ettirilerek tahsil edilebilir hale gelmiş kamu gelir ve alacaklarının takip ve tahsil edilmesinden sorumlu tutulabileceklerine karar verilmesi dolayısıyla, gelir tahakkuku gerçekleştirilmeyen bahis konusu damga vergisi ile ilgili olarak adı geçen muhasebe yetkilisinin sorumluluğunun bulunmadığı anlaşıldığından, diğer sorumlular …,’,a ödettirilmesine oybirliğiyle, karar verildi.






Full & Egal Universal Law Academy