Sayıştay 6. Daire - Karar No: 25 - 112 - İlam No: 112 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




Memurların Maaşlarının Hesaplanması Sırasında Ek Göstergelerin Hatalı Belirlenmesi.



… Büyükşehir Belediye Başkanlığında çeşitli birimlerde görev yapan memurların maaşlarının hesaplanması sırasında ek göstergelerin hatalı belirlenmesi nedeniyle kamu zararına sebep olunduğu iddiasına ilişkin olarak dosya kapsamındaki bilgi ve belgelerin incelenmesi sonucunda, ek göstergelerin hatalı belirlendiği tespit edilmiştir.



…Büyükşehir Belediyesi’nde çeşitli birimlerde çalışan memurlara uygulanan ek göstergeler belirlenirken nakil gelen personele önceki kurumlarda aldıkları ve ilgili Kanun tarafından kazanılmış hak teşkil etmediği belirtilen ek göstergeler kullanılmıştır.



657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun “Göstergeler” başlıklı 43’üncü maddesinin B bendinde,

“…

Ek Gösterge: Bu Kanuna tabi kurumların kadrolarında bulunan personelin aylıkları, hizmet sınıfları, görev türleri ve aylık alınan dereceler dikkate alınarak bu kanuna ekli I ve II sayılı cetvellerde gösterilen ek gösterge rakamlarının eklenmesi suretiyle hesaplanır. II sayılı cetvelde yer alan unvanlarda değişiklik yapmaya ve yeni unvanlar ilave etmeye Bakanlar Kurulu yetkilidir.



Bu ek göstergeler, ilgililerin belirtilen sınıf ve görevlerde bulundukları sürece ödemelere esas alınıp, terfi bakımından kazanılmış hak sayılmaz.

…”

hükmüne yer verilmiş olup, ilgililerin maaş hesaplanması sırasında ek göstergeler açısından dikkate alınacak hususlar belirtilmiştir.



Buna göre, ek göstergeler ilgililerin belirtilen sınıf ve görevlerde bulundukları sürece ödemelere esas alınıp, terfi bakımından kazanılmış hak sayılmamaktadır. Bu nedenle, Kanun’da aksine bir hüküm bulunmadığı sürece başka kurumlardan nakil gelen personele Büyükşehir Belediyesinde atandıkları kadrolara ait ek göstergelerin uygulanması gerekmektedir.



Bu itibarla, … Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nda çeşitli birimlerde görev yapan memurların maaşlarının hesaplanması sırasında ek göstergelerin hatalı belirlenmesi suretiyle neden olunan … TL tutarında kamu zararının,



… TL’si ahizlerinden tahsil edildiğinden ilişilecek husus kalmadığına,



Geriye kalan … TL’sinin ise … (Harcama Yetkilisi-Uluslararası İlişkiler Koor.) ve ….’den (Gerçekleştirme Görevlisi-Memur)



Müştereken ve müteselsilen 6085 sayılı Sayıştay Kanunu’nun 53’üncü maddesi gereğince hüküm tarihinden itibaren işleyecek faizleri ile ödettirilmesine,






Full & Egal Universal Law Academy