Sayıştay 6. Daire - Karar No: 23 - 116 - İlam No: 116 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




Hak ediş ödemesi



… yükleniminde bulunan “… Restorasyon İşi” nde yüklenicinin kusurundan kaynaklanan göçük nedeniyle iş artışına gidilmesi ve işin bu şartlar altında tamamlanamayacağının anlaşılması üzerine sözleşmenin feshedilmesine rağmen idarenin uğramış olduğu menfi ve müspet zararların tazmin edilmemesi sonucu kamu zararına neden olunduğu iddiasına ilişkin olarak dosya kapsamındaki bilgi ve belgelerin incelenmesi ve duruşmada hazır bulunan sorumlular tarafından yapılan sözlü açıklamaların dinlenilmesi sonucunda,

4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’nun “Sözleşme kapsamında yaptırılabilecek ilave işler, iş eksilişi ve işin tasfiyesi " başlıklı 24’üncü maddesinde “Mal ve hizmet alımlarıyla yapım sözleşmelerinde, öngörülemeyen durumlar nedeniyle bir iş artışının zorunlu olması halinde, artışa konu olan iş,

a) Sözleşmeye esas proje içinde kalması,

b) İdareyi külfete sokmaksızın asıl işten ayrılmasının teknik veya ekonomik olarak mümkün olmaması,

Şartlarıyla, anahtar teslimi götürü bedel ihale edilen yapım işlerinde sözleşme bedelinin % 10'una, birim fiyat teklif almak suretiyle ihale edilen mal ve hizmet alımlarıyla yapım işleri sözleşmelerinde ise % 20 'sine kadar oran dâhilinde, süre hariç sözleşme ve ihale dokümanındaki hükümler çerçevesinde aynı yükleniciye yaptırılabilir.

Birim fiyat sözleşme ile yürütülen yapım işlerinde, Bakanlar Kurulu bu oranı sözleşme bazında % 40 'a kadar artırmaya yetkilidir.

İşin bu şartlar dâhilinde tamamlanamayacağının anlaşılması durumunda ise artış yapılmaksızın hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilir.” denilmektedir.

Kemer Hamamı Restorasyon işinde müteahhit kusuru ile iksa sisteminde kayma olmuş ve bu kaymadan dolayı idarenin uğradığı zarar hak edişten kesilmek suretiyle giderilmiştir. Yoğun yağışlara bağlı olarak zeminde sıvılaşma olması nedeniyle de istinat duvarı yapılması ve ek imalatların gerçekleştirilmesi zorunluluğu ortaya çıkmıştır. Ancak yasal sınırlar dâhilinde yapılacak iş artışlarına rağmen işin tamamlatılamayacağı anlaşıldığından 4735 sayılı Kanunun 24’üncü maddesi gereği iş tasfiye edilmiştir.

Bu itibarla iş artışı yapılmak suretiyle işin tamamlanamayacağı anlaşıldığından ve bu hususta da yüklenicinin kusuru bulunmadığından sözleşmenin feshedilmesi konusunda ilişilecek husus bulunmadığına oy birliğiyle, karar verildi.






Full & Egal Universal Law Academy