Sayıştay 6. Daire - Karar No: 21 - 128 - İlam No: 128 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




İdari Para Cezası Ödenmesi.

Denetçi sorgusunda yer alan, Mülkiyeti Hazineye ait taşınmaz üzerinde izinsiz olarak hayvanat bahçesi yapılması sonucunda idari para cezası ödenmesi suretiyle …. TL kamu zararına neden olunduğu iddiasına ilişkin olarak dosya kapsamındaki bilgi ve belgelerin incelenmesi sonucunda,

5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun “Kamu zararı” başlıklı 71’inci maddesinde,

“(Değişik birinci fıkra: 25/4/2007-5628/4 md.) Kamu zararı, kamu görevlilerinin kasıt, kusur veya ihmallerinden kaynaklanan mevzuata aykırı karar, işlem veya eylemleri sonucunda kamu kaynağında artışa engel veya eksilmeye neden olunmasıdır.

…”

denilmektedir.

Anılan hükme göre, kamu görevlilerinin kamu kaynağında artışa engel veya eksilmeye neden olan karar, işlem veya eylemlerinin kamu zararına neden olduğunun ileri sürülebilmesi için söz konusu karar, işlem ve eylemlerin mevzuata aykırı olması ve ilgili kamu görevlilerinin kusurlarının bulunması gerekmektedir.

Bahse konu olayda ise, …. Büyükşehir Belediyesince ….bölgesinde mülkiyeti anılan Belediyeye ait olan bir alan üzerinde sokak köpeklerine yönelik olarak geçici bir hayvan rehabilitasyon merkezi oluşturulduğu, ancak, …. Valiliği İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nce, anılan bölgenin 17.05.2005 tarih ve 25818 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği uyarınca “Ekolojik Etkilenme Bölgesi” sayılması ve bu alanda yapılacak yapılaşmalar için Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünden izin alınması gerektiğinden bahisle ….Büyükşehir Belediyesine …..TL idari para cezası kesildiği görülmüş ise de, söz konusu idari para cezasına ilişkin …. Büyükşehir Belediyesince idari yargıda iptal davası açılması dolayısıyla mevzuata aykırılık iddiasının henüz kesinleşmediği, bunun yanında, eylemi gerçekleştiren belediye görevlilerinin kasıt veya ihmale dayalı bir kusurlarının bulunduğunun sabit olmadığı, nitekim konuya ilişkin İçişleri Bakanlığınca yürütülen soruşturmada belediye görevlileri hakkında verilen soruşturma izninin Danıştay Birinci Dairesi’nin …. ve …. sayılı Kararı’yla iptal edildiği ve sorumlularca yapılan savunmalardan da söz konusu eylemlerin ilgili belediye mevzuatı çerçevesinde ve kamu yararı gözetilerek yerine getirildiği kanaatine varıldığından bahse konu idari para cezası dolayısıyla kamu zararı oluşmadığı anlaşılmıştır.

Bu itibarla, .… Büyükşehir Belediyesince ödenen söz konusu idari para cezası tutarı …. TL için ilişilecek husus bulunmadığına oy birliğiyle karar verildi.






Full & Egal Universal Law Academy