Sayıştay 6. Daire - Karar No: 21 - 128 - İlam No: 128 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




Hatalı Tarife Üzerinden Elektrik Tüketim Bedeli Ödenmesi.

Denetçi sorgusunda yer alan, ….Büyükşehir Belediyesine ait rekreasyon alanları, parklar ve halka açık alanlarda aydınlatmada kullanılan elektrik sarfiyatına ilişkin olarak ….Elektrik AŞ tarafından düzenlenen elektrik faturalarında “Genel Aydınlatma” tarifesi yerine “Ticarethane/Resmi Daire” tarifesinin esas alınması sonucu fazla elektrik bedeli ödenmesi suretiyle toplam …. TL kamu zararına sebebiyet verildiği iddiasına ilişkin olarak dosya kapsamındaki bilgi ve belgelerin incelenmesi sonucunda,

11.08.2002 tarih ve 24843 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Elektrik Piyasası Tarifeler Yönetmeliği”nin “Abone grupları” başlıklı 22’nci maddesinde,

“Tarife önerilerinde yer alan abone grupları temel olarak mesken, sanayi, ticarethane, tarımsal sulama ve aydınlatma gruplarından oluşur.

Tarifeleri düzenlemeye tabi tüzel kişiler tarafından alt gruplar ya da bölgesel özellikler ve yük eğrilerine göre yeni abone grupları önerilebilir. Ancak, aynı abone grubuna dahil edilen tüketicilerin benzer maliyet yapısına ve benzer tüketim veya talep eğilimine sahip olması zorunludur.”

denilmektedir.

15/01/2004 tarih ve 25347 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 08.01.2004 tarih ve 284/1 sayılı Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Kararı’nın “Dağıtım Tarifesi Usul ve Esasları” başlığı altında yer ala (E) bendinde ise, “Ticarethane, Yazıhane, Resmi Daire, Şantiye ve Geçici Aboneler” abone grubu tanımlanmış olup bu tanımda,

“a)Ticarethane ve Yazıhane: Tüccar, esnaf ve serbest meslek sahiplerinin faaliyetlerini yürüttükleri, ticarethane, ofis, atölye, depo, ardiye, yazıhane, muayenehane, laboratuar ve benzeri yerler, özel ve vakıf sağlık kuruluşları (hastane, poliklinik, sağlık ocağı ve dispanserler) kamu yararına çalıştığına veya vergi muafiyeti tanındığına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı olmayan dernekler ve vakıflar, parti binaları, sendika binaları, özel okullar, vakıf okulları, dershaneler, yurtlar, 2634 sayılı Turizm Teşvik Kanununda belirtilen turizm belgeli yatırım ve işletmeler dahil, turistik otel, otel, motel, pansiyon, kamping ve devre mülk işletmeleri, soğuk hava depoları, seralar, matbaalar, et entegre tesisleri, kesimevleri, fırınlar (hamur pişiren), GSM baz istasyonları, iş merkezleri ve iş hanlarındaki ortak kullanım yerleri ile bu usul ve esaslarda belirtilen diğer abone grupları kapsamına girmeyen tesislerdir.

b) Resmi Daire: 1050 sayılı Muhasebe-i Umumiye Kanun'una tabi genel ve katma bütçeli dairelerin bürolarıyla kamu kurum ve kuruluşlarının ticari olmayan bürolarıdır. Bu kuruluşların üretime yönelik tesisleri aynı bina dahilinde olsa bile sanayi abone grubuna dahil edilirler.”

denilmiştir.

Aynı Kurul Kararının (G) bendinde ise genel aydınlatma abone grubu tanımlanmış ve bu gruba giren yerler için aydınlatma içme ve kullanma suyu tarifesi uygulanacağı belirtilmiştir. Bendin devamında aynen,

“b)Genel Aydınlatma: İl, İlçe, Belde ve Köylerdeki, cadde, sokak ile kamuya ait ücretsiz girilen park ve bahçe gibi halka açık yerlerin aydınlatılmasıdır.

Genel aydınlatma projesi dışında yapılmış olan özel ve dekoratif amaçlı aydınlatmalar bu aydınlatmaları yapan gerçek veya tüzel kişilerin ait oldukları abone grubunda değerlendirilir.”

denilmiştir.

Ayrıca Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 24/8/2006 tarihli ve 875 sayılı Kurul Kararı ekinde yer alan 20 Dağıtım Şirketi İçin Tarife Uygulamalarına İlişkin Usul ve Esaslar’ın 1)Abone Grupları ve Tanımı bölümünün E) Aydınlatma alt başlığında:

“E.1) İl, ilçe, belde ile köylerdeki cadde ve sokakların genel aydınlatmaları ile trafik sinyalizasyonları,

E.2) Kamuya ait ücretsiz girilen park, bahçe, tarihi ve ören yerleri gibi halka açık yerlerin genel aydınlatmaları,

E.3) Karayolları Genel Müdürlüğüne ait otoyollar, yerleşim alanları dışındaki yollar, köprüler ve tünellerin aydınlatmaları,

E.4) Sınır aydınlatmaları,

E.5) Toplumun ibadetine açılmış ve ücretiz girilen ibadethanelerin aydınlatmaları,

bu abone grubu kapsamındadır.”

denilerek, il, ilçe, belde ve köylerdeki cadde ve sokakların genel aydınlatmalar ile kamuya ait ücretsiz girilen park, bahçe, tarihi ve ören yerleri gibi halka açık yerlerin genel aydınlatmalarının “aydınlatma” abone grubu içinde değerlendirileceği ifade edilmiştir.

Anılan mevzuat hükümleri uyarınca ticarethane, resmi daire gibi büro tipi kapalı alanlarda kullanılan elektrik ile cadde, sokak ve ücretsiz girilen park ve bahçelerde kullanılan elektrik farklı abonelik grupları üzerinden ücretlendirilecek olup aydınlatma tarifesi ticarethane/resmi daire tarifesinden daha düşük tutulmuştur.

Bahse konu olayda ise, her ne kadar Denetçi sorgusunda, ilişik tutulan elektrik aboneliklerine ait söz konusu faturalarının meydan, deniz kenarı rekreasyon veya park alanı, köprü-tünel vb. genel aydınlatma amaçlı elektrik tüketimlerine ilişkin olmalarına karşın resmi daire tarifesi esas alınarak düzenlenmeleri suretiyle toplam …. TL kamu zararına neden olunduğu iddia edilmekte ise de, söz konusu elektrik aboneliklerine ilişkin olarak 2009 yılı Sayıştay Denetiminde Sayıştay Denetçilerince sorgu konusu edilen elektrik tüketimine ilişkin fazla ödeme tutarlarının Belediyeye iadesi ve tarife değişikliği amacıyla açılan davada .…12. Asliye Hukuk Mahkemesinin …. Esas ve .… Karar sayılı Kararıyla, ….Elektrik tarafından davacı …. Büyükşehir Belediyesinin söz konusu aboneliklerine uygulanan tarifenin EPDK tarafından yayımlanan 24.08.2006 tarihli tebliğe uygun olduğuna ve iadesi gereken bir bedelin bulunmadığına karar verildiği anlaşıldığından, aynı abonelikler için yeniden sorgu konusu edilen 2011 yılına ilişkin …. TL için ilişilecek husus bulunmadığına oy birliğiyle karar verildi.






Full & Egal Universal Law Academy