Sayıştay 6. Daire - Karar No: 21 - 128 - İlam No: 128 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




Fakir ve Muhtaçlara Yardım Yapılması.

Denetçi sorgusunda yer alan, …Büyükşehir Belediyesi Sosyal İşler Şube Müdürlüğü tarafından Ramazan Ayına ilişkin olarak ihtiyaç sahibi vatandaşlara dağıtılmak üzere satın alınan gıda paketlerinin, gelir ve servet durumu iyi olan (tapu, araç ve tarım tapu kaydı olan, SSK çalışanı veya eşi SSK çalışanı olan, emekli aylığı alan veya eşi emekli aylığı alan vb.) kişiler ile Belediyede görev yapan sözleşmeli personele, daimi işçilere ve Belediye şirketlerinde çalışan şirket personeline verilmesi suretiyle toplam …. TL kamu zararına sebebiyet verildiği iddiasına ilişkin olarak dosya kapsamındaki bilgi ve belgelerin incelenmesi sonucunda,

Anayasa’nın “Kanun önünde eşitlik” başlıklı 10’uncu maddesinde,

“Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.



(Ek fıkra: 12/9/2010-5982/1 md.) Çocuklar, yaşlılar, özürlüler, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmaz.

…”

5393 sayılı Belediye Kanunu’nun,

“Hemşehri hukuku” başlıklı 13’üncü maddesinde,

“Herkes ikamet ettiği beldenin hemşehrisidir. Hemşehrilerin, belediye karar ve hizmetlerine katılma, belediye faaliyetleri hakkında bilgilenme ve belediye idaresinin yardımlarından yararlanma hakları vardır. Yardımların insan onurunu zedelemeyecek koşullarda sunulması zorunludur.

…”

“Belediyenin görev ve sorumlulukları” başlıklı 14’üncü maddesinde,

“Belediye, mahallî müşterek nitelikte olmak şartıyla,

a),..sosyal hizmet ve yardım…hizmetlerini yapar veya yaptırır…



Belediye hizmetleri, vatandaşlara en yakın yerlerde ve en uygun yöntemlerle sunulur. Hizmet sunumunda engelli, yaşlı, düşkün ve dar gelirlilerin durumuna uygun yöntemler uygulanır.

…”

5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun,

“Büyükşehir belediye başkanının görev ve yetkileri” başlıklı 18’inci maddesinde,

“Büyükşehir belediye başkanının görev ve yetkileri şunlardır:



m) Bütçede yoksul ve muhtaçlar için ayrılan ödeneği kullanmak, engellilerle ilgili faaliyetlere destek olmak üzere engelli merkezleri oluşturmak.”

“Büyükşehir belediyesinin giderleri” başlıklı 24’üncü maddesinde,

“Büyükşehir belediyesinin giderleri şunlardır:



j) Dar gelirli, yoksul, muhtaç ve kimsesizler ile engellilere yapılacak sosyal hizmet ve yardımlar.(

…”

denilmektedir.

Anılan hükümlere göre, büyükşehir belediyeleri dar gelirli, yoksul ve muhtaç kimselere sosyal yardım yapabilecek ve bu amaçla bütçelerinden ödenek ayırabileceklerdir. Yardım yapılacak kişilerin dar gelirli, yoksul veya muhtaç durumda olduklarının tespiti hususunda esas alınacak ölçütlerin, ilgili belediye mevzuatında açık bir hüküm bulunmadığından, beldenin içinde bulunduğu genel ekonomik koşullar ve ortalama yaşam standartları esas alınarak belediyelerce belirlenmesi gerekmektedir. Yine, belediyelerce şehit yakınları ve gazilere sosyal yardımda bulunulmasında ilgili mevzuat hükümlerine bir aykırılık bulunmadığı gibi Anayasayla da şehit yakınları ve gazilerin korunmasına öncelik verilmiştir.

Bahse konu olayda ise, ….Büyükşehir Belediyesince ödeneği ayrılmak suretiyle beldede bulunan fakir ve muhtaç kişiler ile şehit yakınları ve gazilerden dilekçe ile başvuruda bulunanlara 2011 yılı Ramazan Ayı için gıda paketi yardımı yapıldığı ve yardım yapılacak kişilerin tespiti için mevcut tüm Belediye imkânlarının kullanıldığı ve her ne kadar Denetçi sorgusunda bu kişilerden 1761’inin kendisi veya eşinin emekli aylığı alması ve/veya tapu ve araç kaydı bulunması gibi nedenlerle yardıma ihtiyaçlarının olmadığı ileri sürülmekte ise de, söz konusu durumların tek başına ihtiyaç durumunu göstermeyeceği, örneğin üzerine kayıtlı evi veya aracı olan ya da emekli aylığı alan kişilerin de yardıma muhtaç duruma düşebilecekleri, ayrıca bunlardan 551 kişinin şehit yakını ve gazi statüsünde olduğu, yine Denetçi sorgusunda bahse konu yardımı alan kişilerden, 2’si sözleşmeli personel, 7’si daimi işçi, 51’i ise belediye şirketi çalışanı olmak üzere toplam 60 tanesine, bunların belediye ve belediye şirketi personeli olmaları dolayısıyla, yardım yapılamayacağı ileri sürülmüş ise de, söz konusu kişilerden belediye personelinin gazi statüsünde oldukları ve bunlara bu statüleri dolaysıyla yardım yapıldığı, belediye şirketi personeline için ise belediyece yardım yapılmasına herhangi bir yasal engel bulunmadığı anlaşıldığından, sorgu konusu edilen toplam …. TL için ilişilecek husus bulunmadığına,

( Üye .…’nun, söz konusu yardımlardan yararlanan 2 adet sözleşmeli personele hangi tür ödemelerin yapılabileceği 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 5393 sayılı Belediye Kanunu ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu ile belirlenmiş olup anılan mevzuat hükümlerinde söz konusu personel için Ramazan Ayı Yardımı yapılabileceği hususunda herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Bu itibarla, …. Büyükşehir Belediyesince gerçekleştirilen bahse konu ….. TL yardım tutarından 2 adet sözleşmeli personel için ödenen toplam …. TL’nin sorumlulara ödettirilmesine karar verilmesi gerekir ise de sorumlularca söz konusu tutarın faiziyle birlikte tahsil edildiği bildirildiğinden bahse konu tahsilâtın ilamda gösterilmesine karar verilmesi gerekir.” şeklindeki ayrışık görüşüne karşı)

oy çokluğuyla karar verildi.






Full & Egal Universal Law Academy