Sayıştay 6. Daire - Karar No: 21 - 128 - İlam No: 128 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




Belediye Mülkiyetinde Özel Şirkete Ait Hisse Senedi Bulundurulması.

Denetçi sorgusunda yer alan, …. Büyükşehir Belediyesi’nin, ilgili mevzuat hükümlerinde düzenleyici bir hüküm bulunmamasına rağmen, varlıkları arasında …Ticaret A.Ş.’ye ait hisse senetleri bulundurduğu iddiasına ilişkin olarak dosya kapsamındaki bilgi ve belgelerin incelenmesi sonucunda,

14.04.1930 tarih ve 1471 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren mülga 1580 sayılı Belediye Kanunu’nun, “Belediyelerin hakları, salahiyet ve imtiyazları” başlıklı 19’uncu maddesinde belediyelerin zorunlu görevlerini yerine getirdikten sonra mahalli ve müşterek medeni ihtiyaçlara yönelik her türlü girişimde bulunabileceklerini hüküm altına alınarak belediyelerin şirket kurabilmelerine imkân tanınmıştır.

13.07.2005 tarih ve 25874 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun “Belediyenin yetkileri ve imtiyazları” başlıklı 15’inci maddesinin (a) bendinde, “Belde sakinlerinin mahallî müşterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla her türlü faaliyet ve girişimde bulunmak” yetkisine yer verilirken, 18 inci maddesinin (i) bendinde, “Türk Ticaret Kanununa tabi ortaklıklar kurulmasına veya bu ortaklıklardan ayrılmaya, sermaye artışına ve gayrimenkul yatırım ortaklığı kurulmasına karar vermek” Belediye Meclisinin görev ve yetkileri arasında sayılmış, 70’inci maddesinde ise, “Belediye kendisine verilen görev ve hizmet alanlarında, ilgili mevzuatta belirtilen usûllere göre şirket kurabilir.” hükmüne yer verilmiştir.

5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun 10’uncu maddesinde büyükşehir belediyelerinin, görevli oldukları konularda bu Kanunla birlikte 5393 sayılı Belediye Kanunu ve diğer mevzuat hükümleri ile ilgisine göre belediyelere tanınan yetki, imtiyaz ve muafiyetlere sahip olduğu belirtilmiş, bahse konu Kanun’un 26’ıncı maddesinde de “Büyükşehir belediyesi kendisine verilen görev ve hizmet alanlarında, ilgili mevzuatta belirtilen usullere göre sermaye şirketleri kurabilir…” hükmüne yer verilerek Büyükşehir Belediyelerinin sermaye şirket kurabileceği hükmüne ayrıca yer verilmiştir.

Buna göre, büyükşehir belediyeleri, ilgili mevzuat hükümleriyle kendilerine verilen görevler dâhilinde olmak kaydıyla her türlü faaliyet ve girişimde bulunabilecekleri gibi Türk Ticaret Kanununa tabi ortaklıklar da kurabileceklerdir.

Denetçi sorgusuna konu edilen olayda ise, …. Belediyesi’nce mülga 1580 sayılı Belediye Kanunu’na göre kurulan … İç ve Dış Ticaret A.Ş.’nin 1999 yılında özelleştirilmesi sonrasında .… Büyükşehir Belediyesi’nde söz konusu şirketin % 0,29 oranında hissesinin kaldığı ve Belediyenin bu hisseleri elinde tutmaya devam ettiği anlaşılmaktadır. Dolayısıyla, söz konusu hisselerin elde edilişinde yukarıya alınan mevzuat hükümlerine herhangi bir aykırılık bulunmamaktadır. Bunun yanında, bahse konu Rapor maddesine ilişkin olarak (Mali Hizmetler Müdürü) .…tarafından söz konusu hisse senetlerinin satıldığı ifade edilerek ilgili yazışmalara ve muhasebe kayıtlarına ilişkin belgeler ibraz edilmiştir.

Bu itibarla, kamu zararı oluşturmayan söz konusu işlemlerle ilgili olarak ilişilecek bir husus bulunmadığına oy birliğiyle karar verildi.






Full & Egal Universal Law Academy