Sayıştay 6. Daire - Karar No: 2 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




Fiilen Zabıta Hizmetlerinde Çalışmayan Memurlara Maktu Mesai Ücreti Ödenmesi.

Kadroları …,.Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığında bulunduğu halde fiilen zabıta hizmetlerinde çalışmayan …,. ve …,..’,ya maktu fazla çalışma ücreti ödendiği görülmüştür.

5393 sayılı Belediye Kanununun 51’,inci maddesinin 4’,üncü fıkrasında “,Zabıta hizmetleri kesintisiz olarak yürütülür. Zabıta personelinin çalışma süresi ve saatleri 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda belirtilen çalışma süre ve saatlerine bağlı olmaksızın, hizmetin aksatılmadan yürütülmesini sağlayacak şekilde düzenlenir. Belediye zabıta ve özel güvenlik hizmetlerinde fiilen çalışanlara, fazla mesai ücreti olarak yılı bütçe kanununda belirlenen üst sınırı aşmamak kaydıyla belediye meclisi kararı ile tespit edilen maktu tutar ödenir.”, hükmü bulunmaktadır.

6091 sayılı 2011 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu’,na ekli K cetvelinin “,III-Fazla Çalışma Ücreti”, bölümü “,B Aylık Maktu Çalışma Ücreti”, kısmının 2’,nci sırasında “,2. Belediyeler ile bunlara bağlı müstakil bütçeli kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşlarda (iktisadi işletmeler hariç), görevlerinin niteliği gereği 657 sayılı Kanunda belirtilen çalışma süre ve saatlerine bağlı olmaksızın zabıta ve itfaiye hizmetlerinde fiilen çalışan personel (destek hizmeti yürüten personel hariç) ile kadrolu olarak fiilen çalışan koruma ve güvenlik personeline belediye meclisi kararı ile tespit edilen miktar, fazla çalışma ücreti olarak maktuen ödenir.”, denilmektedir.

Bütçe Kanunu’,nun zikredilen hükmüne göre zabıta kadrosunda olmasına rağmen fiilen zabıta hizmetinde çalışmayanlara aylık maktu fazla çalışma ücretinin ödenmesi mümkün değildir.

…,. Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığında zabıta memurluğu kadrosunda bulunan …,. ile …,. da fiilen zabıta hizmetinde çalışmayıp Hesap İşleri Daire Başkanlığında görevli olduklarından kendilerine maktu fazla çalışma ücreti ödenmesi mümkün değildir.

Bu itibarla, fiilen zabıta görevini yapmayan …,. ile …,.’,ya maktu fazla çalışma ücretinin ödenmesi sonucu oluşan .... TL’,lik kamu zararının Harcama Yetkilisi (İnsan Kaynakları ve Eğitim Daire Başkan) …,. ile Gerçekleştirme Görevlisi (Tahakkuk Şefi) …,.’,e müştereken ve müteselsilen 6085 sayılı Sayıştay Kanununun 53’,üncü maddesi gereğince hüküm tarihinden itibaren işleyecek faizleri ile ödettirilmesine oy birliğiyle karar verildi.






Full & Egal Universal Law Academy