Sayıştay 6. Daire - Karar No: 2 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




İş Artışından Damga Vergisi Kesintisinin Yapılmaması.

Dosya kapsamındaki bilgi ve belgelerin incelenmesi sonucunda, …,İnşaat yükleniminde bulunan “,Belediye Hudutları Dahilinde Cadde ve Bulvarlara Ocak Taşından Konkasör İle Kırılan, Eleme Temel Malzemesi Temini, Nakli”, işinde, %20 oranında iş artışı yapıldığı görülmüştür.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1’,inci maddesinin ilk fıkrasında “,Bu kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtlar damga vergisine tabidir.”, hükmü yer almaktadır.

Aynı Kanunun 2’,nci maddesinde ise “,Vergiye tabi kağıtlar mahiyetinde bulunan veya onların yerini alan mektup ve şerhlerle, bu kağıtların hükümlerinin yenilenmesine, uzatılmasına, değiştirilmesine devrine veya bozulmasına ilişkin mektup ve şerhler de Damga Vergisine tabidir.”, denilmektedir.

Anılan Kanunun 14’,üncü maddesinin ikinci fıkrasında da “, Belli parayı ihtiva eden mukavelenamelerin değiştirilmesi halinde artan miktar aynı nispette vergiye tabidir. Bunların devri halinde aslından alınan verginin dörtte biri alınır.”, denilmek suretiyle, sözleşmelerde yazılı bulunan tutarların herhangi bir nedenle artırılması durumunda, artan miktarlardan aynı nispette damga vergisi kesintisi yapılması gerekeceği düzenlemesi yer almaktadır.

Kanununa ekli 1 sayılı Tablonun I- Akitlerle ilgili Kağıtlar başlığının (A) bendinin 1 inci alt bendindeki hüküm gereğince, belli parayı ihtiva eden kağıtların binde 8,25 oranında damga vergine tabi olduğu belirtilmiştir.

488 sayılı Damga Vergisi Kanunu’,nun 14’,üncü maddesinde “,belli parayı ihtiva eden mukavelenamelerin değiştirilmesi halinde artan miktar aynı nispette vergiye tabidir”, denildiğinden, işte meydana gelen artışların da sözleşmeye uygulanan damga vergisi oranında vergiye tabi tutulması gerekmektedir. Sözleşme bedeli üzerinden binde 8,25 oranında damga vergisi alınması gerekli olduğuna göre aynı şekilde bu sözleşme bedelinin sonradan artırılmasından dolayı da artan miktar için aynı orandan vergi alınması gerekmektedir.

…,.İnşaat yükleniminde bulunan …,. TL bedelli “,Belediye Hudutları Dahilinde Cadde ve Bulvarlara Ocak Taşından Konkasör İle Kırılan, Eleme Temel Malzemesi Temini, Nakli”, işine ilişkin sözleşmede 15.09.2011 tarih ve …,. sayılı Başkanlık oluru ile …,. TL’,lik artış olmuştur. Dolayısı ile sözleşme iş artışından ötürü değişmiş olduğundan sözleşme miktarında meydana gelen artıştan anılan Kanuna ekli I sayılı Tablonun “,I. Akitlerle ilgili kağıtlar”, başlığının (A) bendinin 1 inci alt bendindeki hüküm gereğince binde 8,25 oranında damga vergisi alınması gerekir

Sorumlular her ne kadar savunmalarında, T.C. Gelir idaresi Başkanlığı yazısında belirtildiği üzere sözleşmenin imzalandığı aşamada gerçekleştiğini ve damga vergisinin ödendiğini, asıl sözleşmenin değiştirilmediğini veya yeni bir sözleşme imzalanmadığını iddia etmişlerse de, sözleşmelerin değiştirilmesi halinde, değişiklikten kaynaklanan bedel artışlarının da aynı oranda damga vergisine tabi olacağı anılan kanunun 14’,üncü maddesinde açıkça ifade edildiğinden savunmaların kabulü mümkün görülmemiştir.

Bu itibarla …,İnşaat yükleniminde bulunan …,.. TL bedelli “,Belediye Hudutları Dahilinde Cadde ve Bulvarlara Ocak Taşından Konkasör İle Kırılan, Eleme Temel Malzemesi Temini, Nakli”, işinde, iş artışı yapılmasına karşılık artan tutarlar üzerinden sözleşme damga vergisi kesintisi yapılmaması sonucu …,. TL tutarında kamu zararına neden olunduğuna oy birliğiyle karar verildikten sonra, sorumlulukla ilgili olarak yapılan müzakere sonucunda, söz konusu damga vergisi ödeme emri belgesinden kesinti suretiyle alınması gerektiğinden, ödeme emri belgesi eki olan hakediş belgesini düzenleyen ve onaylayan Gerçekleştirme Görevlilerinin alınmayan damga vergisinden sorumlu tutulmalarının mümkün olmadığına ve kamu zararı olan …,. TL’,nin Harcama Yetkilisi (Genel Sekreter Yardımcısı) …,. ile Gerçekleştirme Görevlisi (İnşaat Mühendisi) …,.’,a müştereken ve müteselsilen 6085 sayılı Sayıştay Kanununun 53’,üncü maddesi gereğince hüküm tarihinden itibaren işleyecek faizleri ile ödettirilmesine,

(Üye …,.’,ın “,5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 61’,inci ve Muhasebe Yetkililerinin Eğitimi, Sertifika Verilmesi ile Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 4 ve 23’,üncü maddeleri uyarınca Muhasebe Yetkilisinin de tahsil edilmeyen damga vergisinden dolayı sorumlu tutulması gerekir”, şeklindeki ayrışık görüşüne karşı) oy çokluğuyla karar verildi.






Full & Egal Universal Law Academy