Sayıştay 6. Daire - Karar No: 18 - 131 - İlam No: 131 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




İlan ve Reklam Vergi Geliri



… Büyükşehir Belediyesi’nin yetkili olduğu alanlara cephesi bulunan binalardan alınacak ilan ve reklam vergilerinden bir kısmının belediye meclis kararı ile maddi yardım olarak ilçe belediyelerine bırakılması sonucu gelir kaybına ve böylece kamu zararına neden olunduğu iddiasına ilişkin olarak dosya kapsamındaki bilgi ve belgelerin incelenmesi sonucunda,

5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun “Büyükşehir Belediyesinin Gelirleri” başlıklı 23’üncü maddesinin (e) bendinde,

“7’nci maddenin birinci fıkrasının (g) bendinde belirtilen alanlar (Büyükşehir belediyesinin yetki alanındaki meydan, bulvar, cadde ve ana yollar) ile bu alanlara cephesi bulunan binalar üzerindeki her türlü ilân ve reklamların vergileri ile asma, tahsis ve bakım ücretleri” nin büyükşehir belediyesinin geliri olduğu hükmü getirilmiştir. Dolayısıyla söz konusu maddede ifade edilen yerlerde tahsil edilecek ilan ve reklam vergisi büyükşehir belediyesi geliridir.

… Büyükşehir Belediye Meclisinin … tarih ve … numaralı kararı ile Büyükşehir Belediyesinin yetki alanındaki ilan ve reklam vergileri ile asma, tahsis ve bakım ücretlerinden totemler, bilboardlar yolcu indirme ve bindirme durakları haricindekilerin ilgili belediyelere devredilmesi ve alınacak olan vergilerin 5216 sayılı Kanunun 24/c maddesine göre ilçe ve ilk kademe belediyelerine yapılacak yardımlardan sayılmasına karar verilmiştir.

5216 sayılı Kanununun 24’üncü maddesi “Büyükşehir Belediyesinin Giderleri” başlığını taşımaktadır. Bu maddenin (c) bendinde “İlçe, ilk kademe belediyeleri ile bağlı kuruluşlara yapacakları yardımlar ve ortak proje giderleri” büyükşehir belediye giderleri arasında sayılmıştır.

5216 sayılı Kanunu’nun “Belediyeler Arası Hizmet İlişkileri ve Koordinasyon” başlıklı 27’nci maddesinin beşinci bendinde “Büyükşehir belediyesi, kesinleşmiş en son yıl bütçe gelirinin %10’unu aşmamak ve bütçede ödeneği ayrılmış olmak şartıyla, ilgili belediyenin yatırım programında yer alan projelerin finansmanı için büyükşehir belediye başkanının teklifi ve meclisin kararıyla ilçe ve ilk kademe belediyelerine malî ve aynî yardım yapabilir” hükmü getirilmiştir.

Büyükşehir Belediyesi Kanunu uyarınca ilçe ve ilk kademe belediyelerinin yatırım programlarında yer alan projelerin finansmanı için yardım yapılabilecektir. Büyükşehir belediyesi ilgili yıl bütçesine ödenek koyarak en son kesinleşmiş bütçe gelirinin %10’una kadar ilçe ve ilk kademe belediyelerine yardım yapabilecektir. Gönderilen savunmalardan bu hususlara uyulduğu anlaşılmaktadır.

Büyükşehir Belediyesince ilçe belediyelerine yatırım programlarında bulunan projeler için yardım yapılabileceğinden konu hakkında ilişilecek husus bulunmadığına oybirliğiyle, karar verildi.






Full & Egal Universal Law Academy