Sayıştay 6. Daire - Karar No: 18 - 131 - İlam No: 131 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




Damga vergisi



Dosya kapsamındaki bilgi ve belgelerin incelenmesi sonucunda, ayrıntısı aşağıdaki kamu zararı tablosunda gösterilen işlerde, iş artışı yapıldığı halde sözleşme damga vergisi kesintisinin yapılmadığı görülmüştür.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1’inci maddesinin ilk fıkrasında “Bu kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kâğıtlar damga vergisine tabidir.” hükmü yer almaktadır.

Aynı Kanunun 2’nci maddesinde ise “Vergiye tabi kâğıtlar mahiyetinde bulunan veya onların yerini alan mektup ve şerhlerle, bu kâğıtların hükümlerinin yenilenmesine, uzatılmasına, değiştirilmesine devrine veya bozulmasına ilişkin mektup ve şerhler de Damga Vergisine tabidir.” denilmektedir.

Anılan Kanunun 14’üncü maddesinin ikinci fıkrasında da “ Belli parayı ihtiva eden mukavelenamelerin değiştirilmesi halinde artan miktar aynı nispette vergiye tabidir. Bunların devri halinde aslından alınan verginin dörtte biri alınır.” denilmek suretiyle, sözleşmelerde yazılı bulunan tutarların herhangi bir nedenle artırılması durumunda, artan miktarlardan aynı nispette damga vergisi kesintisi yapılması gerekeceği düzenlemesi yer almaktadır.

Anılan kanununa ekli 1 sayılı Tablonun I- Akitlerle ilgili Kâğıtlar başlığının (A) bendinin 1’inci alt bendindeki hüküm gereğince, belli parayı ihtiva eden kâğıtların binde 8,25 oranında damga vergine tabi olduğu belirtilmiştir.

488 sayılı Damga Vergisi Kanunu’nun 14’üncü maddesinde “belli parayı ihtiva eden mukavelenamelerin değiştirilmesi halinde artan miktar aynı nispette vergiye tabidir” denildiğinden, işte meydana gelen artışların da sözleşmeye uygulanan damga vergisi oranında vergiye tabi tutulması gerekmektedir. Sözleşme bedeli üzerinden binde 8,25 oranında damga vergisi alınması gerekli olduğuna göre aynı şekilde bu sözleşme bedelinin sonradan artırılmasından dolayı da artan miktar için aynı orandan vergi alınması gerekmektedir.

Açıklanan gerekçelerle, artan tutarlar üzerinden sözleşme damga vergisi kesintisi yapılmaması sonucu … TL kamu zararına neden olunmuşsa da, bu kamu zararının …-TL’sinin … tarih ve … Muhasebe İşlem Fişi ile …-TL’sinin … tarih ve … alındı belgesi ile ve … TL’sinin ise … tarih ve … alındı belgesi ile olmak üzere toplam … TL’si tahsil edildiğinden ilişilecek husus kalmadığına oybirliğiyle,

Tahsil edilmeyen ve kalan … TL’nin sorumluları, …’e,

Müştereken ve müteselsilen 6085 sayılı Sayıştay Kanununun 53’üncü maddesi gereğince hüküm tarihinden itibaren işleyecek faizleri ile ödettirilmesine oybirliğiyle,

Karar verildi.






Full & Egal Universal Law Academy