Sayıştay 6. Daire - Karar No: 16 - 116 - İlam No: 116 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




Teknik personel ceza bedeli



….. Ltd. Şti. yükleniminde gerçekleştirilen … TL sözleşme bedelli … Türbesi Restorasyonu işiyle ilgili olarak, teknik personel arasında yer alan şantiye şefinin iş başında bulunmadığı günler nedeniyle sözleşmede öngörülen cezanın kesilmemesi nedeniyle kamu zararına sebep olunduğu iddiasına ilişkin olarak dosya kapsamındaki bilgi ve belgelerin incelenmesi sonucunda bahse konu işte teknik personel arasında yer alan şantiye şefinin iş başında bulunmadığı günler nedeniyle sözleşmede öngörülen cezanın kesilmediği görülmüştür.



İşe ilişkin Tip Sözleşmenin “Teknik Personel Bulundurulması” başlıklı 24’üncü maddesinde, yüklenicinin 1 adet Şantiye Şefini teknik personel olarak, bildirdiği teknik personelin onaylandığının kendisine bildirildiği tarihten itibaren işyerinde devamlı olarak bulunduracağı, bulundurmadığı takdirde günlük gecikme cezasının 1/2 si kadar ceza kesileceği belirtilmiş bulunmaktadır.



Aynı sözleşmenin 27’nci maddesinde gecikme cezası oranı her takvim günü için sözleşme bedelinin on binde beşi olarak belirlenmiştir.



Sorumlularca yapılan savunma uyarınca, yukarıda da belirtilen sözleşmenin 24’üncü maddesinde yer alan, teknik personelin devamlı olarak işyerinde bulundurulması hükmü, teknik personelin işin kendi mesleğine ilişkin kısmında, o kısmın gerçekleştirilmesi için gereken süre boyunca iş başında bulunması olarak kabul edilse bile, bu husus sözleşmede belirtilen teknik personellerden inşaat mühendisi, elektrik teknikeri, makine teknikeri için söz konusu olabilir. Ancak yapım işlerini, proje müellifleri, teknik uygulama sorumluları, kontrol teşkilatının direktifleri doğrultusunda yüklenici adına yöneterek uygulamakla görevli olan şantiye şefinin, yapım işini yüklenici adına yöneten kişi olarak, iş başında bulunma süresi ve zorunluluğu diğer teknik personelden ayrı değerlendirilmektedir.



Kaldı ki, … tarihinde yüklenici tarafından idareye verilen dilekçede, yüklenicinin birkaç işi aynı anda gerçekleştirmekte olmasından dolayı kontrol teşkilatı tarafından yükleniciye şifahi olarak Şantiye şefinin birden fazla işte çalıştırılamayacağının bildirildiği, dolayısıyla yüklenicinin yeni bir şantiye şefi atamak istediği görülmüştür. Yani idare yükleniciye şantiye şefinin işyerinde devamlı olarak bulundurulmaması nedeniyle uyarıda bulunmuş, bu uyarı neticesinde yüklenici tarafından yeni bir şantiye şefinin istihdam edildiği tespit edilmiştir. Bu durum Tip Sözleşmenin “Teknik Personel Bulundurulması” başlıklı 24’üncü maddesinde yer alan ‘teknik personelin işyerinde devamlı olarak bulundurulması’ şartına aykırılık teşkil etmekte olup, sözleşmenin aynı maddesinde öngörülen cezanın yükleniciye uygulanması gerekmektedir.



Bu itibarla, … ..Ltd. Şti. yükleniminde gerçekleştirilen … TL sözleşme bedelli … Türbesi Restorasyonu işiyle ilgili olarak, teknik personel arasında yer alan şantiye şefinin iş başında bulunmadığı günler nedeniyle sözleşmede öngörülen cezanın kesilmemesi suretiyle neden olunan … TL kamu zararının sorumlularına ödettirilmesine oybirliğiyle, karar verildi.






Full & Egal Universal Law Academy