Sayıştay 6. Daire - Karar No: 14 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




Fazla çalışma ücreti ödenmesi



Mali Hizmetler Müdür Vekili …, Temizlik İşleri Müdürü …, Yazı İşleri Müdür Vekili … ve İtfaiye Müdür Vekili …’a Bütçe Kanunu K cetveli hükmüne aykırı olarak fazla mesai ücreti ödenmesi nedeniyle kamu zararına sebep olunduğu iddiasına ilişkin olarak dosya kapsamındaki bilgi ve belgelerin incelenmesi sonucunda, bahse konu fazla çalışma ücretinin mevzuata aykırı olarak ödendiği görülmüştür.

2011 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu K Cetveli “III. Fazla Çalışma Ücreti/A. Saat Başı Fazla Çalışma Ücreti” başlıklı bölümünün 2/b maddesinde,

“Her bir makam için aylık toplam 450 saati geçmemek üzere Kurul Başkanı (Bakanlıklar), Genel Müdür ve daha üst birim yöneticileri, Strateji Geliştirme Başkanı, Vali, General ve Amiral rütbesini haiz olmak kaydıyla Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, kuvvet komutanlıkları ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığındaki Daire Başkanı ve daha üst birimlerin yöneticileri, Rektör, Büyükşehir ve İl Belediye Başkanları ile birlikte çalışan personele ayda 90 saati geçmemek üzere makam onayına istinaden yapılacak ödeme”

2/g maddesinde ise,

“Nüfusu en son resmi nüfus sayımına göre 250.000 ve daha yukarı olan belediyelerde (Büyükşehir belediyesi sınırları içindeki ilçe belediyeleri dahil) Hesap İşleri Müdürlüğüne ait kadrolara atanmış olup, vergi, harç, katılma payları ile ilgili tarh, tahakkuk, tahsilat, tebliğ, takip, yoklama ve benzeri gelir işlerinde fiilen çalışan 657 sayılı Kanuna tabi personele (bu konulara ilişkin olarak bilgi işlem merkezlerinde çalışan memurlar ve sözleşmeli personel dahil, işçiler hariç), bu görevler nedeniyle fiilen yaptıkları fazla mesailer karşılığında her bir saat için 2,65 Türk Lirasını geçmemek üzere belediye başkanlıklarınca belirlenecek esas, usul ve miktarlarda fazla mesai ücreti ödenebilir……”

denilmektedir.



Anılan hükümlere göre fazla çalışma ücreti ödenebilecek belediye personeli belediye başkanları ile birlikte çalışan personel ile Hesap İşleri Müdürlüğüne ait kadrolara atanmış olan personelle sınırlı tutulmuştur.

Bu durumda söz konusu ödeme fiilen İl Belediye Başkanları ile birlikte çalışan personele yapılabilecek bir ödeme olup belediye personelinden bu şartı taşımadığı halde istenilen kişilere verilmesi mümkün görülmemektedir. Nitekim aksi durumda Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu’nun yukarıda bahsedilen 2/g maddesindeki Hesap İşleri Müdürlüğü ile ilgili açık hükme gerek görülmezdi.

Kaldı ki “Fazla Çalışmanın Uygulama Esaslarını Gösterir Yönetmelik”in “Fazla Çalışmanın Ücretle Karşılanması” başlıklı 8’inci maddesinde “……Ancak, 1, 2 ve 3 ncü derece yönetici kadrolarında bulunanlara fazla çalışma ücreti ödenmez.” hükmü de yer almaktadır.

Bu itibarla, Mali Hizmetler Müdür Vekili …, Temizlik İşleri Müdürü …, Yazı İşleri Müdür Vekili … ve İtfaiye Müdür Vekili …’a Bütçe Kanunu K cetveline istinaden fazla mesai ücreti ödenmesi suretiyle oluşan … TL kamu zararının sorumlularına,

Müştereken ve müteselsilen 6085 sayılı Sayıştay Kanunu’nun 53’üncü maddesi gereğince hüküm tarihinden itibaren işleyecek faizleri ile ödettirilmesine,

(Üye …’nün “Adı geçen personelin, savunmada da belirtildiği üzere Belediye Başkanıyla ve onun bilgisi dahilinde çalıştığı anlaşılmaktadır. Kaldı ki 2011 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu K Cetveli “III. Fazla Çalışma Ücreti/A. Saat Başı Fazla Çalışma Ücreti” başlıklı bölümünün 2/b maddesinde “Belediye Başkanıyla çalışan personel” denilmiş ancak bu personelin kim olması gerektiğine dair bir açıklama da getirilmemiştir. Dolayısıyla fazla çalışma ücreti alacak personelin Belediye Başkanı ile çalışma şartını taşıması yeterli görülmektedir.

Öte yandan 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun “İtfaiye” başlıklı 52’nci maddesinde “…… Belediye itfaiye teşkilâtında fiilen çalışanlara fazla mesai ücreti olarak yılı bütçe kanununda belirlenen üst sınırı aşmamak kaydıyla belediye meclisi kararı ile tespit edilen maktu tutar ödenir.” hükmü yer almaktadır. 2011 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu K Cetveli “III. Fazla Çalışma Ücreti/B. Aylık Maktu Fazla Çalışma Ücreti” başlıklı bölümünün 2’nci maddesinde ise “Belediyeler ile bunlara bağlı müstakil bütçeli kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşlarda (iktisadi işletmeler hariç), görevlerinin niteliği gereği 657 sayılı Kanunda belirtilen çalışma süre ve saatlerine bağlı olmaksızın zabıta ve itfaiye hizmetlerinde fiilen çalışan personel (destek hizmeti yürüten personel hariç) ile kadrolu olarak fiilen çalışan koruma ve güvenlik personeline belediye meclisi kararı ile tespit edilen miktar, fazla çalışma ücreti olarak maktuen ödenir.” denilmektedir. Buna göre İtfaiye Müdür Vekili zaten fiilen çalışması karşılığında maktuen fazla çalışma ücreti almakta olup, K Cetveli “III. Fazla Çalışma Ücreti/A. Saat Başı Fazla Çalışma Ücreti” başlıklı bölümünün 2/b maddesinde belirtilen ve sorgu konusu yapılan fazla çalışma ücretini de alması mükerrerlik yaratmaktadır.

Bu itibarla Mali Hizmetler Müdür Vekiline, Temizlik İşleri Müdürüne ve Yazı İşleri Müdür Vekiline Merkezi Yönetim 2011 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu K Cetveli “III. Fazla Çalışma Ücreti/A. Saat Başı Fazla Çalışma Ücreti” başlıklı bölümünün 2/b maddesi uyarınca fazla çalışma ücreti ödenmesinde ilişilecek bir husus bulunmadığına, ancak İtfaiye Müdür Vekiline ödenen fazla çalışma ücretinin ise tazminine karar verilmesi gerekir.” şeklindeki ayrışık görüşüne karşı),

(Üye …’nun “Adı geçen personelin, savunmada da belirtildiği üzere, Belediye Başkanıyla ve onun bilgisi dâhilinde çalıştığı anlaşılmaktadır. Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu K Cetveli III. Fazla Çalışma Ücreti 2/b maddesinde “Belediye Başkanıyla çalışan personel” denilmek suretiyle bu personelin kim olması gerektiğine dair bir açıklama da getirilmemiştir. Dolayısıyla fazla çalışma ücreti alacak personelin Belediye Başkanının bilgisi ve onayı doğrultusunda başkanla çalışma şartını taşıması yeterli görülmektedir. Bu nedenle konu hakkında ilişilecek bir husus bulunmamaktadır.” şeklindeki ayrışık görüşüne karşı),

Oy çokluğuyla karar verildi.






Full & Egal Universal Law Academy