Sayıştay 6. Daire - Karar No: 11 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




Su Kesme Bağlama Ücretinin Tahsil Edilmemesi.

….. Belediyesi Su ve Kanalizasyon Tarifeler Yönetmeliği’nin 21’inci maddesi ve Belediye Gelir Tarifesinin 12.1 numaralı bölümü ile …..Belediyesi ve su aboneleri arasında düzenlenen abonelik sözleşmelerinin 10’uncu maddesinde yer verilen su kesme/bağlama ücretinin tahsil edilmemesi sonucu …. TL kamu zararına neden olunduğu anlaşılmıştır.

29.5.1981 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun 97’inci maddesinde aynen,

“Belediyeler bu Kanunda harç veya katılma payı konusu yapılmayan ve ilgililerin isteğine bağlı olarak ifa edecekleri her türlü hizmet için belediye meclislerince düzenlenecek tarifelere göre ücret almaya yetkilidir. Belediye’ye tekel olarak verilmiş işler kendi özel hükümlerine tabidir.” denilmektedir.

… Belediyesi Su ve Kanalizasyon Tarifeler Yönetmeliği’nin 21’inci maddesinde aynen, “Borcun ödenmemesi halinde veya yönetmeliğe aykırı davranış nedeni ile abonenin suyu kapatılmış ise açmak için aboneden Borçtan kesip bağlama ücreti alınır.” hükmüne yer verilmiş, ….Belediyesi 2011 yılı Gelir Tarifesinin 12.1. numaralı “Su işletme şefliği hizmet ücretleri” başlıklı bölümünde ise kesme bağlama ücreti … TL olarak belirlenmiştir. Aynı hükme, …. Belediyesi ile su aboneleri arasında düzenlenen abonelik sözleşmelerinin 10’uncu maddesinde de yer verilmiştir.

Oysa, Denetçisince … Belediyesi bilgi işlem sisteminden elde edilen verilerden, 2011 yılı içinde suyu kesilip tekrar bağlanan … aboneye ilişkin olarak toplam … kez kesme/bağlama işlemi yapılmasına rağmen, bu işlemler için hiçbir ücret alınmamıştır.

Bu itibarla, abonelerden kesme bağlama ücretinin alınmaması nedeniyle oluşan toplam …. TL kamu zararının sorumlusuna ödettirilmesine,

(Başkan … ve Üye …’nun, “Sorumlulardan Su ve Kanalizasyon Müdürü … tarafından yapılan açıklamada, bahse konu idari yaptırıma dayanak olan ….Belediyesi Su ve Kanalizasyon Tarifeler Yönetmeliği ile Belediye gelir tarifesinin ilgili hükümlerinin yıllardır uygulanmadığı ve … Belediye Meclisi’nin 2012/173 sayılı kararı ile de yürürlükten kaldırıldığı belirtilmekte olup, caydırma amaçlı olarak düzenlenen fakat karşılaşılan sıkıntılar

nedeniyle yıllardır uygulanmayan ve 2012 yılı itibariyle de bu düzenlemelerin yürürlükten kaldırıldığı anlaşıldığından söz konusu idari yaptırımın işleme konulmamasında ilişik bulunmamaktadır. Bu itibarla, konuya ilişkin … TL için sorumluların beraatına karar verilmesi gerekir” şeklindeki, ayrışık görüşlerine karşı)

oyçokluğuyla karar verildikten sonra, sorumluluk konusunda yapılan müzakere sonucunda,

Her ne kadar Denetçisince, bahse konu … TL kamu zararından doğan sorumluluğa Belediye Başkanı …’ın da dâhil edilmesi istenmiş ise de, su abonelerinden tahsil edilmesi gereken açma/kapama bedelinin tahakkuk ve tahsili işlemlerinin yapılmamasından kaynaklanan bahse konu kamu zararı tutarıyla ilgili olarak söz konusu işlemlerde dahli bulunmadığı kanaatine varılan Belediye Başkanı …’ın sorumlu tutulmamasına ve bu nedenle kamu zararı tutarı …TL’nin Harcama Yetkilisi (Su ve Kanalizasyon Müdürü) ….’a, tek başına, 6085 sayılı Sayıştay Kanununun 53’üncü maddesi gereğince hüküm tarihinden itibaren işleyecek faizleri ile ödettirilmesine,

(Üye ….’ın, “ Bahse konu, su abonelerinden tahsil edilmeyen … TL kesme/bağlama ücretinin sorumlularından tazmin edilmesi gerekmekle birlikte, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun 38’inci maddesinde, kamu gelirlerinin tarh, tahakkuk, tahsiliyle yetkili ve görevli olanların ilgili kanunlarda öngörülen tarh, tahakkuk ve tahsil işlemlerinin zamanında ve eksiksiz olarak yapılmasından sorumlu oldukları belirtildiğinden, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 38’inci maddesi (f) bendinde yer alan, belediye başkanlarının belediyenin gelir ve alacaklarını takip ve tahsil etmekle yükümlü oldukları hükmü ile 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun 102’inci maddesinde yer alan, Vergi Usul Kanunu’nda mahallin en büyük mal memuruna verilmiş görev ve yetkilerin Belediye Gelirleri Kanunu uygulaması yönünden Belediye Başkanı tarafından kullanılacağı hükmü karşısında, belediye alacağı niteliğindeki söz konusu kesme/bağlama ücretlerinin tahsil edilmemesinden doğan mali sorumluluğa Belediye Başkanı ….’ın da dahil edilmesi gerekir” şeklindeki ayrışık görüşüne karşı)

oyçokluğuyla,








Full & Egal Universal Law Academy