Sayıştay 6. Daire - Karar No: 10 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 21 ve 22’nci Maddelerindeki Parasal Limitler Dahilinde Yapılan Mal Alımlarının Yıllık Tutarı Belediye Bütçesine Bu Amaçla Konulan Ödeneklerin %10’unu Aştığı Halde, Kamu İhale Kurulunun Konuya İlişkin Uygun Görüşünün Alınmaması.

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 21 ve 22’nci maddelerindeki parasal limitler dahilinde yapılan mal alımlarının yıllık tutarı belediye bütçesine bu amaçla konulan ödeneklerin %10’unu aştığı halde, Kamu İhale Kurulunun konuya ilişkin uygun görüşünün alınmadığı iddiasına ilişkin olarak dosya kapsamındaki bilgi ve belgelerin incelenmesi sonucunda,

Her ne kadar 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 21 ve 22’nci maddelerindeki parasal limitler dahilinde yapılan mal alımlarında aynı Kanun’un 62’nci maddesinin değişik (ı) bendinde öngörülen şarta uyulmadan bu bentte öngörülen sınırın aşıldığı görülmüş ise de, raporun sonuç kısmında yer alan Denetçi görüşünde de belirtildiği üzere yapılan harcama kadar mal alındığından kamu zararı oluşmamıştır. Ayrıca mevcut belgelerden kamu zararının tespiti de mümkün değildir.

Diğer taraftan Denetçi tarafından raporun sonuç kısmında, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 62’nci maddesinin değişik (ı) bendi hükmüne aykırı harcama yapılması hususunun yaptırıma bağlanması amacıyla mevzuatta gerekli düzenlemenin yapılmasının sağlanması için konunun Kamu İhale Kuruluna ve/veya ilgili diğer mercilere (ilgili Bakanlık ve/veya TBMM) yazılmasının uygun olacağı ifade edilmiş ise de, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 62’nci maddesinde belirtilen kurallara aykırı olarak ihaleye çıkılmasına izin verenler ve ihale yapanlar hakkında aynı Kanun’un 60’ıncı maddesinde uygulanacak yaptırımlar ayrıntılı olarak düzenlenmiş olup mevzuatta bu konuda bir boşluk bulunmamaktadır.

Olaya ilişkin olarak ilgililer hakkında 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 60’ıncı maddesi uyarınca işlem yapılması için ilgili mercilere yazılmasına karar verilememesinin sebebi bu maddede belirtilen şartların gerçekleşmemesidir. Çünkü savunmalarda da belirtildiği üzere işin aciliyetinden dolayı konuya ilişkin iddia hakkında Kamu İhale Kurulundan görüş alınamamıştır. Ayrıca yapılan alımlar nedeni ile de oluşmuş bir kamu zararı tespiti yapılmamıştır.

Kaldı ki bahse konu iddia söz konusu Belediyenin 2011 yılı hesabına ilişkin olarak düzenlenen denetim raporuna da alınmış olup bu raporlar zaten Türkiye Büyük Millet Meclisine bildirilmektedir.

Bu itibarla, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 21 ve 22’nci maddelerindeki parasal limitler dahilinde yapılan mal alımlarında aynı Kanun’un 62’nci maddesinin değişik (ı) bendinde öngörülen şarta uyulmadan bu bentte öngörülen sınır aşılarak yapılan ….TL tutarındaki harcama hakkında kamu zararı oluşmadığından ilişik olmadığına ve ayrıca mevzuatta düzenleme yapılması için Kamu İhale Kuruluna v/veya ilgili diğer mercilere (ilgili Bakanlık ve/veya TBMM) yazılmasına mahal olmadığına oybirliğiyle karar verildi.






Full & Egal Universal Law Academy