Sayıştay 5. Daire - Karar No: 6 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




Katma Değer Vergisi

.......... ili .......... İlçesi .......... Belediyesine ait araca sunulan bakım onarım hizmet bedelinden, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’,na aykırı olarak KDV hesaplanmaması sonucu .......... TL kamu zararına neden olunduğu hususu ile ilgili olarak yapılan incelemede,

..... tarih ve .....sayılı Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Meclis Kararında,

“,…,........... ili .......... İlçesi .......... Belediyesine ait .......... marka kazıcı yükleyicinin tamiratının Belediyemizce yaptırılarak, tamirat bedeli olan .......... TL ‘,nin 10 eşit taksit halinde ilgili Belediyeden Tahsilinin …,…,.kabulüne karar verildi.”, denilmektedir. Görüldüğü üzere bakım onarım işi, bedel mukabili yapılmıştır.

3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’,nun “,Verginin konusunu teşkil eden işlemler”, başlıklı 1 inci maddesinin ilk fıkrasında Türkiye'de yapılan aşağıdaki işlemler katma değer vergisine tabidir denildikten sonra 1/1 bendinde,

“,1. Ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler,..”, Katma Değer Vergisinin kapsamına alınmıştır.

KDV Kanunu’,nun 17/1-a maddesi ile, Genel ve katma bütçeli daireler, il özel idareleri, belediyeler, köyler, bunların teşkil ettikleri birlikler, üniversiteler, döner sermayeli kuruluşlar, kanunla kurulan kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, siyasi partiler ve sendikalar, kanunla kurulan veya tüzelkişiliği haiz emekli ve yardım sandıkları, kamu menfaatine yararlı dernekler, tarımsal amaçlı kooperatifler ve Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıfların,

“, İlim, fen ve güzel sanatları, tarımı yaymak, ıslah ve teşvik etmek amacıyla yaptıkları teslim ve hizmetleri”, KDV’,den istisna edilmiştir.

Aynı Kanun’,un 17/2-b maddesinde kanunların gösterdiği gerek üzerine bedelsiz olarak yapılan mal teslimi ve hizmet ifaları, yukarıda sayılan kurum ve kuruluşlara bedelsiz olarak yapılan her türlü mal teslimi ve hizmet ifalarının KDV’,den istisna olduğu hüküm altına alınmıştır.

Yukarıda tarih ve numarası belirtilen muhasebe işlem fişleri ve eki belgeler incelendiğinde, .......... İli .......... İlçesi .......... Belediyesine ait araca sunulan bakım onarım hizmeti karşılığında KDV hesaplanmadığı görülmüştür. Bahsedilen mevzuat hükümlerinden açıkça anlaşılacağı üzere, mal teslimi yapılan veya hizmet sunulan karşı taraf bir kamu idaresi dahi olsa yapılan işin bedel karşılığı olması neticesinde KDV doğmaktadır. Ayrıca Katma Değer Vergisi Kanunu’,nda bedel karşılığında sunulan bakım onarım hizmetinin istisna olduğuna ilişkin bir hüküm bulunmamaktadır.

Bu itibarla, yukarıda açıklanan mevzuat hükümlerine aykırı olarak, .......... İli .......... İlçesi .......... Belediyesine ait araca sunulan bakım onarım hizmeti karşılığında KDV hesaplanmaması neticesinde sebep olunan kamu zararı tutarı .......... . TL, .......... tarih ve .......... yevmiye numaralı muhasebe fişi ile .......... Belediyesinden tahsil edildiğinden ilişilecek husus kalmadığına oybirliğiyle karar verildi.






Full & Egal Universal Law Academy