Sayıştay 5. Daire - Karar No: 6 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




İş kazaları ve meslek hastalıkları prim oranı

.......... Şti. yüklenimindeki “,.......... İşi”, ile ilgili düzenlenen hakediş ve eklerinin incelenmesinde,

A) Elektrik ve su tesisatçıları için iş kazaları ve meslek hastalıkları prim oranı ilgili işe ait İdari Şartnamede % 3 olarak belirlenmesine rağmen, % 1,5 üzerinden prim ödenmesi sonucu .......... TL kamu zararına neden olunduğu,

B) Aynı işyerinde ve aynı iş dahilinde yapılan ancak mahiyetleri bakımından ayrı özellikler gösteren ve farklı tehlike sınıflarına dahil olan bütün işlerin en yüksek tehlike sınıfına giren işin prim oranına (yüzde 3’,e) tabi olması gerektiği halde, söz konusu işte iş kazaları ve meslek hastalıklarına ilişkin oranın tesisatçı kadrosu dışındaki diğer personel için de yanlış uygulanması sonucu .......... TL kamu zararına neden olunduğu,

hususları ile ilgili olarak yapılan incelemede,

A) “,.......... İşi”, ile ilgili İdari Şartnamenin “,Teklif Fiyata Dahil Olan Giderler”, başlıklı 25.maddesinde,

“,25.1. Sözleşmenin uygulanması sırasında ilgili mevzuat gereğince ödenecek vergi, resim, harç ve benzeri giderleri ile ulaşım ve her türlü sigorta giderleri teklif fiyata dahildir…,

25.5. Elektrik Teknisyeni ve/veya teknikeri veya elektrik tesisatçısı ile Makine tesisat teknikeri ve/veya teknisyeni veya su tesisatçısının, Kısa vadeli sigorta kolları prim oranı % 3 dür.”, ifadesi yer almaktadır.

Bu hükümden anlaşılacağı üzere bu iş için iş kazaları ve meslek hastalıkları prim oranı % 3 olarak belirlenmiştir. Dolayısıyla bu prim oranı üzerinden aylık primlerin yatırılması gerekmektedir. Ancak, söz konusu işe ilişkin hakedişler ekindeki prim tahakkuk fişlerinin incelenmesinde, iş kazaları ve meslek hastalıkları priminin % 1,5 üzerinden ödendiği görülmüştür. Şartname hükmü uyarınca, iş kazaları ve meslek hastalıkları priminin % 1,5 üzerinden ödenmesi mümkün değildir.

Söz konusu kamu zararı tutarı .......... TL, .......... tarih ve .......... No’,lu muhasebe işlem fişi ile .......... Şti.’,den tahsil edildiğinden ilişilecek husus bulunmadığına oybirliğiyle,

B) 29.09.2008 tarih ve 27012 sayılı resmi Gazetede yayımlanan 2008/14173 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki “,Kısa Vadeli Sigorta Kolları Prim Tarifesi”,nin “,Amaç”, başlıklı 1 inci maddesinde,

“,Bu Tarifenin amacı, 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun sosyal sigorta hükümlerine göre işkollarının ve işyerinin hangi tehlike sınıfına girdiğinin, tehlike sınıf ve derecesine ait prim oranlarının ve tehlike derecelerinin belirlenmesinde uygulanacak usul ve esasları düzenlemektir.”, denilmektedir.

“,Kapsam”, başlıklı 2 inci maddesinde ise,

“,Bu Tarife, 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde belirtilen sigortalıları, işverenleri ve işyerlerini kapsar.”, ifadesine yer verilerek Bakanlar Kurulu Kararı eki tarifenin kapsamı belirlenmiştir.

“,Tanımlar”, Başlıklı 4 üncü maddesinin “,işyeri”, tanımının yapıldığı (ç) bendinde,

“,ç) İşyeri: Sigortalıların maddi olan ve olmayan unsurlar ile birlikte işlerini yaptıkları yerler ile bu yerlerde üretilen mal veya verilen hizmet ile nitelik yönünden bağlılığı bulunan, aynı yönetim altında örgütlenen yerler ile bağlı yerler, dinlenme, çocuk emzirme, yemek, uyku, yıkanma, muayene ve bakım, beden veya meslek eğitimi yerleri, avlu ve büro gibi diğer eklentiler ile araçlarını,”, denilerek işyeri ifadesinin ne anlama geldiğine yer verilmiştir.

“,Tanımlar”, Başlıklı 4 üncü maddesinin “,Tehlike sınıfı”, tanımının yapıldığı (e) bendinde,

“,e) Tehlike sınıfı: İşkollarının, iş kazası ve meslek hastalığı bakımından gösterdiği tehlikenin ağırlığına göre belirlenen on iki tehlike sınıfını,“, tanımlama yapılmıştır.

Bakanlar Kurulu Kararı eki prim tarifesinin “,Tehlike sınıfı ve prim oranı”, başlıklı 5 inci maddesinde,

“,Tarife eki listede işkolları on iki tehlike sınıfına ayrılmış olup bu sınıfların normal prim oranları, en düşük haddi % 1, en yüksek haddi % 6,5 olarak belirlenmiştir.

Bir işin normal yüzdelik prim oranı, dahil olduğu tehlike sınıfının 2’,ye bölümü sonucunda bulunacak rakama, 0,5 değerinin eklenmesi suretiyle bulunur.”, hükmü yer almaktadır.

Bakanlar Kurulu Kararı eki prim tarifesinin “,Aynı işyerinde, aynı işveren tarafından yürütülen işler”, başlıklı 7 inci maddesinde,

“,Aynı işveren tarafından, aynı işyerinde yürütülen ve mahiyetleri bakımından ayrı özellikler gösteren ve farklı tehlike sınıflarına dahil olan bütün işler, işyerinde en yüksek tehlike sınıfına giren işin prim oranına tabi olur.“, ifadesine yer verilerek farklı tehlike sınıflarına dahil işlerin bir arada yapılmasında prim oranının nasıl belirleneceği hüküm altına alınmıştır.

Ancak, söz konusu hakediş ve eklerinin incelenmesinde, Elektrik ve Su tesisatçıları için Şartnamede iş kazaları ve meslek hastalıkları prim oranı % 3 olarak belirlendiği ve yukarıdaki mevzuat hükümlerine göre mahiyetleri bakımından ayrı özellikler gösteren ve farklı tehlike sınıflarına dahil olan bütün işlerin, işyerinde en yüksek tehlike sınıfına giren işin prim oranına yani yüzde 3’,e tabi olması gerektiği halde iş kazaları ve meslek hastalıklarına ilişkin oranın tesisatçı kadrosu dışında olan diğer personel için yüzde 1,5 olarak uygulandığı görülmüştür. Yukarıda açıklanan mevzuat hükümlerine göre, bu mümkün değildir.

Söz konusu kamu zararı tutarı .......... TL .......... tarih ve .......... No’,lu muhasebe işlem fişi ile .......... Şti.’,den tahsil edildiğinden ilişilecek husus bulunmadığına oybirliğiyle karar verildi.








Full & Egal Universal Law Academy