Sayıştay 5. Daire - Karar No: 6 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




254 Taşıtlar Hesabına ilişkin kayıtlarda tutarsızlık

Harcama Birimleri tarafından hazırlanan yıl sonu Taşınır Yönetim Dönem Hesabı kayıtları ile Muhasebe Birimi tarafından hazırlanan Mizan kayıtları arasında 254 Taşıtlar Hesabında .......... TL fark olması hususu ile ilgili olarak yapılan incelemede,

5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’,nun “, Mal yönetiminde etkililik ve sorumluluk”, başlıklı 48 inci maddesinde,

“,Madde 48- Kamu idareleri, taşınırların yönetimi, kaydı, muhafazası ve kullanımından sorumludurlar. Taşınırların özelliğinden veya olağan kullanımından kaynaklanan yıpranma ile usulüne uygun olarak belirlenen firelerden dolayı sorumluluk aranmaz.

Kullanılmak üzere taşınır teslim edilen görevliler, taşınırın korunmasından ve taşınıra verilen zararlardan sorumludur. Kamu idareleri, verilen zararların sorumlularına ödettirilmesini sağlamakla yükümlüdür.

Kamu idarelerine ait malları edinme, kiralama, tahsis, yönetim, kullanma ve elden çıkarma işlemleri, mevzuatında öngörülen kurallar dahilinde hizmetin amacına uygun olarak verimlilik ve tutumluluk ilkesine göre yapılır. Bu ilkeye aykırı eylem ve işlemlerden doğacak zararlardan, malların yönetimi veya kullanılması hususunda yetki verilenler sorumludur.”,

Hükmü yer almaktadır.

Taşınır Mal Yönetmeliği’,nin “,Sorumluluk”, başlıklı 5 inci maddesinde,

“,MADDE 5 –, (1) Harcama yetkilileri taşınırların etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak edinilmesinden, kullanılmasından, kontrolünden, kayıtlarının bu Yönetmelikte belirtilen esas ve usullere göre saydam ve erişilebilir şekilde tutulmasını sağlamaktan ve taşınır yönetim hesabını ilgili mercilere göndermekten sorumludur. Harcama yetkilileri taşınır kayıtlarının bu Yönetmelik hükümlerine uygun olarak tutulması ve taşınır yönetim hesabının ilgili mercilere gönderilmesi sorumluluğunu taşınır kayıt ve kontrol yetkilileri aracılığıyla yerine getirir.

(2) Harcama yetkilileri, taşınırlara ilişkin işlem ve kayıtların usule uygun olarak yapılıp yapılmadığını kontrol etmeye veya ettirmeye, kasıt, kusur veya ihmal sonucu kırılan, bozulan veya kaybolan taşınırların ilgililerden tazmini için gerekli işlemleri yapmaya veya yaptırmaya yetkilidir.

(3) Kamu idarelerine ait taşınırların muhafazası ile görevli olan veya kendilerine kullanılmak üzere taşınır teslim edilen kamu görevlileri bu taşınırları en iyi şekilde muhafaza etmek, gerekli bakım ve onarımlarını yapmak veya yaptırmak, veriliş amacına uygun bir şekilde kullanmak ve görevin sona ermesi veya görevden ayrılma halinde iade etmek zorundadırlar.

(4) Zimmetle teslim edilen dayanıklı taşınırlar, kullanıcıları tarafından başkasına devredilemez. Kullanıcılarının görevden ayrılması halinde söz konusu taşınırların ambara iade edilmesi zorunludur. Bu şekilde teslim yapılmadan personelin kurumla ilişiği kesilmez.

(5) Taşınırların muhafazasından ve yönetilmesinden sorumlu olanların, gerekli tedbirlerin alınmaması veya özenin gösterilmemesi nedeniyle taşınırın kullanılmaz hale gelmesi veya yok olması sonucunda sebep oldukları kamu zararları hakkında, 27/9/2006 tarihli ve 2006/11058 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Kamu Zararlarının Tahsiline İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik hükümleri uygulanır.

(6) Kullanılmak üzere kendilerine taşınır teslim edilen kamu görevlilerinin kasıt, kusur, ihmal veya tedbirsizlik ya da dikkatsizlikleri nedeniyle oluşan kamu zararı, değer tespit komisyonu tarafından tespit edilecek rayiç bedeli üzerinden, ilgili mevzuat hükümleri uygulanmak suretiyle tahsil edilir.

(7) Taşınırların özelliğinden veya olağan kullanımından kaynaklanan yıpranma ile usulüne uygun olarak belirlenen firelerden dolayı sorumluluk aranmaz. ”, denilmektedir.

Buna göre taşınırların etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak edinilmesinden, kullanılmasından, kontrolünden, kayıtlarının Yönetmelikte belirtilen esas ve usullere göre saydam ve erişilebilir şekilde tutulmasını sağlamaktan ve taşınır yönetim hesabını ilgili mercilere göndermekten sorumlu olan kişiler Harcama Yetkilileridir.

Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’,nin “,Mizan cetveli ve düzenlenecek temel mali tablolar”, başlıklı 420 inci maddesinde “,MADDE 420 - Aşağıda sayılan mizan cetveli ve diğer mali tablolar, muhasebe birimince hazırlanır.”, denildikten sonra (a) bendinde “,Mizan cetveli”, de düzenlenecekler arasında sayılmıştır.

Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’,nin “,Mizanlar”, başlıklı 421 inci maddesinde,

“, MADDE 421 - (1) Kurumca, detaylı hesap planlarında yer alan hesaplardan aylık mizan ve yıllık olarak geçici ve kesin mizanlar düzenlenir.

(2) Mizan cetveli, yevmiye defteri ile yardımcı defterlerden yararlanılarak ayrıntılı olarak ve ana hesap bazında her ayın sonu itibarıyla düzenlenir. Cetvelde, her hesabın borç ve alacak sütunlarındaki tutarların, yevmiye ve yardımcı defterlerindeki borç ve alacak toplamlarına ve borç sütunu toplamı ile alacak sütunu toplamının birbirine eşit olması gerekir.

(3) Dönem sonu işlemleri yapılmadan önce geçici mizan düzenlenir ve bunu takiben dönem sonu işlemleri yapılır. Dönem sonu işlemleri tamamlandıktan sonra kesin mizan düzenlenir. Kesin mizanda faaliyet ve bütçe hesapları bakiye vermez.”,

“,Vezne ve ambarların kontrolü”, başlıklı 453 üncü maddesinde,

“,MADDE 453 - (1) Vezne ve ambarların kontrolü, muhasebe yetkilisi tarafından, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 61 inci maddesinde belirtilen yönetmelik hükümlerine göre yapılır”, hükmü yer almaktadır.

Açıklanan mevzuat hükümleri gereğince, aynı kurumun farklı iki birimi tarafından düzenlenen Taşınır Yönetim Dönem Hesabı kayıtları ile Mizan kayıtları birbirine eşit olması gerekirken, .......... Belediyesi Harcama Birimleri tarafından hazırlanan yıl sonu Taşınır Yönetim Dönem Hesabı kayıtları ile Muhasebe Birimi tarafından hazırlanan Mizan kayıtları arasında 150 İlk Madde ve Malzemeler Hesabında .......... TL fark olduğu tespit edilmiştir ki, bu mümkün değildir.

Savunmalarda, taşınır kayıtlarının taranması, depoların gözden geçirilmesi ve muhasebe kayıtları ile karşılaştırılması neticesinde, taşınır kayıtlarının sıhhatli olduğu, geçmiş yıllardan bu güne muhasebe kayıtlarının taşınır giriş ve çıkışları ile birebir karşılaştırılmasının yapılmaması nedeniyle özellikle taşınır girişlerinin birçoğunun muhasebede kayıtlara intikal etmediği anlaşıldığı, sıhhatli olan taşınır kayıtları baz alınarak, .......... tarih ve .......... yevmiye No’,lu muhasebe işlem fişi ile taşınır kayıtlarında göründüğü halde muhasebe kayıtlarında görülmeyen ilk madde ve malzemelerin hesaplara girişi, taşınır kayıtlarından çıktığı halde, muhasebede halen mevcut olan ilk madde ve malzemelerin ise hesaplardan çıkışı yapılmak suretiyle muhasebe kayıtların güncel ve taşınır yönetim dönemi hesabı ile mutabık hale getirildiği belirtildiğinden ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’,nun 71. maddesinde tanımlanan kamu zararı oluşmadığından ilişilecek husus bulunmadığına oybirliğiyle,

...Karar verildi.








Full & Egal Universal Law Academy