Sayıştay 5. Daire - Karar No: 6 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




Giyecek yardımı

.......... Başkanlığı’,nda görevli personele yapılan (yazlık) giyecek yardımında Giyecek Yardımı Yönetmeliği ve Belediye Zabıta Yönetmeliği’,nde belirtilen giyecek yardım miktarının üzerinde giyecek yardımı yapılması sonucu .......... TL kamu zararına neden olunduğu hususu ile ilgili olarak,

657 Sayılı, Devlet Memurları Kanunun 211 inci maddesinde, “,Devlet memurlarından hangilerinin ne şekilde giyecek yardımından faydalanacakları Maliye Bakanlığı ile Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığının birlikte hazırlayacakları bir yönetmelik ile tesbit olunur”, denilmektedir.

9/10/1991 tarih ve 21016 sayılı Resmi Gazete’,de yayımlanan Memurlara Yapılacak Giyecek Yardımı Yönetmeliği’,nin kadro unvanları esas alınarak giyecek yardımı yapılacak personeli ve yapılacak giyecek yardımını belirleyen 1 sayılı cetvel 19. sırasında ,

“,19 (Değişik: 29/9/2009-2009/15480 K.) Resmi Kıyafet Taşıyan Personel (İtfaiye, Zabıta, Bando, Orkestra Personeli ile İnfaz ve Koruma Memuru, Orman Muhafaza Memuru, Muhafaza Memuru, Kolcu, Gemi Adamı, Koruma ve Güvenlik Görevlisi, Gümrük Sahasında Görevli Gümrük Memurları v.b.)

a) Açık Yerde Çalışan Takım Elbise veya Tayyör veya Pantolon ve Mont1 Takım 2Yıl Yünlü Kumaştan …,.”, hükmü yer almaktadır.

11.04.2007 tarih ve 26490 sayılı Resmi Gazete’,de yayımlanan Belediye Zabıta Yönetmeliğinin Belediye zabıta personeline verilecek giyecek yardımı başlıklı 32 nci maddesinde,

“,(1) Belediye zabıta personeline verilecek giyecek yardımı, yazlık, kışlık ve tören elbisesi olmak üzere ihtiyaca ve günün şartlarına göre 657 sayılı Kanunun 211 inci maddesi esas alınarak belediyece karşılanır. Yazlık ve kışlık elbise her yıl, tören elbisesi ise iki yılda bir verilir.”, hükmü yer almaktadır.

Buna göre Giyecek Yardımı Yönetmeliğinde belirtilen giyeceklerin zabıta personeline yazlık ve kışlık olarak yılda iki defa verilmesi gerekmektedir. Yapılan incelemede, .......... Başkanlığında yazlık giyim yardımı yapılırken görevli memurlara bir yerine iki adet pantolon verildiği tespit edilmiştir ki bu, yukarıda bahsedilen mevzuat hükümlerine göre mümkün değildir.

Ancak, oluşan .......... TL kamu zararının, .......... TL’,si .......... tarih ve .......... yevmiye numaralı, .......... TL’,si .......... tarih ve .......... yevmiye numaralı ve .......... TL’,si .......... tarih ve 687.......... yevmiye numaralı ödeme emri belgeleri ile ahizlerin (.......... ) maaşlarından kesinti yapılması suretiyle tahsil edildiğinden ilişilecek bir husus kalmadığına oybirliğiyle karar verildi.








Full & Egal Universal Law Academy