Sayıştay 5. Daire - Karar No: 6 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




Aile yardımı

.......... Başkanlığında çalışan bazı kişilere, eşleri çalıştığı halde eş için aile yardımının verilmesi konusu ile ilgili olarak yapılan incelemede,

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’,nun “,Aile yardımı ödeneği”, başlıklı 202 inci maddesinde,

“,Madde 202 –, Evli bulunan Devlet memurlarına aile yardımı ödeneği verilir.

(Değişik: 27/6/1989 - KHK - 375/10 md.) Bu yardım, memurun her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almayan eşi için 1500, çocuklarından herbiri için de 250 gösterge rakamının (72 nci ay dahil olmak üzere 0-6 yaş grubunda yer alan çocuklar için bir kat artırımlı) aylık katsayısı ile çarpılması sonucu elde edilecek miktar üzerinden ödenir. (Mülga ikinci cümle: 13/2/2011-6111/117 md.) Eşlerden birine iş akdi veya toplu sözleşme gereği çocukları için yapılan aile yardımı ödeneği daha düşük ise, yalnız aradaki fark ödenir. (Ek: 9/4/1990 - KHK - 418/7 md., iptal: Ana. Mah'nin 5/2/1992 tarih ve E. 1990/22, K. 1992/6 sayılı Kararı ile, Yeniden düzenleme:18/5/1994 - KHK - 527/9 md.) Bu fıkrada yer alan gösterge rakamlarını 3 katına kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir.

Dul memurların çocukları için yukarıki fıkralar hükmü uygulanır.

Boşanma veya ayrılık vukuunda mahkeme bu yardımın hangi tarafa ve ne oranda verileceğini de kararında belirtir.

Devlet memurunun, geçimini sağladığı üvey çocukları için de bu ödenek verilir.”,

Hükümleri yer almaktadır.

Mevzuat hükmünden açıkça anlaşılacağı üzere, evli bulunan devlet memuruna aile yardımının verilebilmesi için memurun eşinin her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmaması veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almaması gerekmektedir. Ancak, .......... Başkanlığında bazı kişilerin eşlerinin Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilişkisi tespit edilmiştir. (Sosyal Güvenlik Kurumu ..... tarih ve ....sayılı yazı)

Bu itibarla, .......... Başkanlığında bazı kişilerin eşleri çalıştığı halde, eş için aile yardımı ödenmesi suretiyle oluşan .......... TL kamu zararının,

.......... TL’,sinin .......... tarih ve .......... yevmiye numaralı, .......... TL’,sinin .......... tarih ve .......... yevmiye numaralı, .......... TL’,sinin .......... tarih ve .......... yevmiye numaralı, .......... TL’,sinin .......... tarih ve .......... yevmiye numaralı ödeme emri belgeleri ile ahizlerin maaşlardan kesinti yapılması suretiyle tahsil edildiği anlaşıldığından ilişilecek husus kalmadığına oybirliğiyle karar verildi.








Full & Egal Universal Law Academy