Sayıştay 5. Daire - Karar No: 6 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




Fazla çalışma ücreti

Kadroları Hesap İşleri Müdürlüğünde olmayan ve fiili olarak vergi, harç, katılma payları ile ilgili tarh, tahakkuk, tahsilât, tebliğ, takip, yoklama ve benzeri gelir işlerinde çalışmayan belediye personeline, 2011 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununa Ekli K Cetveline aykırı olarak fazla çalışma ücretinin ödenmesi sonucu .......... TL kamu zararına neden olunduğu hususu ile ilgili olarak,

Kadrosu Hesap İşleri Müdürlüğünde olmayan ve fiili olarak vergi, harç, katılma payları ile ilgili tarh, tahakkuk, tahsilât, tebliğ, takip, yoklama ve benzeri gelir işlerinde çalışmayan belediye personeline fazla çalışma ücretinin ödenmesi suretiyle kamu zararına sebebiyet verildiği görülmüştür.

2011 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununa Ek li K Cetvelinde, Fazla Çalışma Ücreti başlıklı III. Maddesinin Saat Başı Fazla Çalışma Ücreti başlıklı A maddesinin 2. fıkrasının (g) bendinde, “,Nüfusu en son resmi nüfus sayımına göre 250.000 ve daha yukarı olan belediyelerde (Büyükşehir belediyesi sınırları içindeki ilçe belediyeleri dahil) Hesap İşleri Müdürlüğüne ait kadrolara atanmış olup, vergi, harç, katılma payları ile ilgili tarh, tahakkuk, tahsilat, tebliğ, takip, yoklama ve benzeri gelir işlerinde fiilen çalışan 657 sayılı Kanuna tabi personele (bu konulara ilişkin olarak bilgi işlem merkezlerinde çalışan memurlar ve sözleşmeli personel dahil, işçiler hariç), bu görevler nedeniyle fiilen yaptıkları fazla mesailer karşılığında her bir saat için 2,65 Türk Lirasını geçmemek üzere belediye başkanlıklarınca belirlenecek esas, usul ve miktarlarda fazla mesai ücreti ödenebilir. Ancak, her bir personel için bu bende göre bir yılda ödenecek fazla mesai saat sayısı 300 saati geçemez.”, hükmü yer almaktadır.

Mevzuat hükmünden anlaşılacağı üzere, Hesap İşleri Müdürlüğü’,nde çalışan personelin fazla çalışma ücreti alabilmesi için,

-Hesap İşleri Müdürlüğüne ait kadrolara atanmış olması,

-Vergi, harç, katılma payları ile ilgili tarh, tahakkuk, tahsilât, tebliğ, takip, yoklama ve benzeri gelir işlerinde fiilen çalışması,

- 657 sayılı Kanuna tabi personel (bu konulara ilişkin olarak bilgi işlem merkezlerinde çalışan memurlar ve sözleşmeli personel dahil, işçiler hariç) olması şartlarının bir arada gerçeklemesi gerekmektedir.

Bu itibarla, kadrosu Hesap İşleri Müdürlüğünde olmayan ve vergi, harç, katılma payları ile ilgili tarh, tahakkuk, tahsilât, tebliğ, takip, yoklama ve benzeri gelir işlerinde fiilen çalışmayan belediye personeline fazla çalışma ücretinin ödenmesi mümkün değildir.

Söz konusu personele fazla çalışma ücreti ödenmesi suretiyle oluşan .......... TL kamu zararı .......... tarih ve .......... yevmiye numaralı muhasebe işlem fişi ile ahizler .......... (.......... ) ve .......... ’,dan (...........) tahsil edildiğinden ilişilecek husus kalmadığına oybirliğiyle karar verildi.








Full & Egal Universal Law Academy