Sayıştay 5. Daire - Karar No: 5 - Belediyeler ve Bağlı İdareler - Kamu İdaresi: Belediyeler ve Bağlı İdareler
Karar Dilini Çevir:




Kalkınma Ajansı payı

....... Kalkınma Ajansı’,na büyükşehir belediye bütçesinden ......TL fazla kaynak aktarılmasıyla ilgili olarak,

25.01.2006 tarih ve 5449 sayılı “,Kalkınma Ajanslarının Kuruluşu, Koordinasyonu ve Görevleri Hakkındaki Kanunun “,Gelirler ve Yönetilecek Fonlar”, başlıklı 19 uncu maddesinde,

“,Ajansın gelirleri ve yöneteceği fonlar şunlardır:

a) Bir önceki yıl gerçekleşen genel bütçe vergi gelirleri tahsilatından, vergi iadeleri ile mahallî idarelere ve fonlara aktarılan paylar düşüldükten sonra kalan tutar üzerinden, binde beş oranında her yıl ayrılacak transfer ödeneğinden, Yüksek Planlama Kurulunca her bir ajans için nüfus, gelişmişlik düzeyi ve performans ölçütlerine göre belirlenecek pay.

b) Avrupa Birliği ve diğer uluslararası fonlardan sağlanacak kaynaklar.

c) Faaliyet gelirleri.

d) Bir önceki yıl gerçekleşen bütçe gelirleri üzerinden, bölgedeki il özel idareleri için, borçlanma, tahsisi mahiyetteki gelirler ile genel, katma ve özel bütçeli kuruluşlardan alınan yardım kalemleri hariç tutulmak üzere yüzde bir, belediyeler için, borçlanma ve tahsisi mahiyetteki gelir kalemleri hariç tutulmak üzere yüzde bir oranında, cari yıl bütçesinden aktarılacak pay.

e) Bölgedeki sanayi ve ticaret odalarının, bir önceki yıl kesinleşmiş bütçe gelirlerinin yüzde biri oranında, cari yıl bütçesinden aktarılacak pay.

f) Ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarca yapılan bağış ve yardımlar.

g) Bir önceki yıldan devreden gelirler.

Bakanlar Kurulu, il özel idareleri için belirlenen oranı yüzde beşe kadar yükseltmeye ya da bu Kanunda belirlenen oranına kadar indirmeye, belediyeler için belirlenen oranı ise, yarısına kadar indirmeye ya da bu Kanunda belirlenen oranına kadar yükseltmeye yetkilidir.

Birinci fıkranın (d) ve (e) bentlerinde belirtilen paylar, ilgili idare ve kuruluşlar tarafından haziran ayının sonuna kadar ajans hesabına aktarılır. (d) bendinde belirtilen paylar, süresi içerisinde aktarılmadığı takdirde, bu idarelere genel bütçe vergi gelirleri tahsilat toplamı üzerinden ayrılan paydan ilgisine göre Maliye Bakanlığı ve/veya İller Bankasınca kesilerek ilgili ajans hesabına aktarılır. Diğer alacakların tahsilinde, genel hükümlere göre işlem yapılır”, denilmektedir.

09.09.2011 tarih ve 28049 sayılı Resmi Gazete’,de yayımlanan 2011/2168 sayılı B.K.K.’,nın “,Belediyelerin, 5449 sayılı Kalkınma Ajanslarının Kuruluşu, Koordinasyonu ve Görevleri Hakkında Kanunun 19 uncu maddesi uyarınca bütçe gelirleri üzerinden kalkınma ajanslarına aktaracakları payların oranı binde beş olarak belirlenmiştir.”, şeklindeki 1’,inci maddesi ile de 09.09.2011 tarihinden itibaren kalkınma ajansı payları % 1’,den % 0,5’,e indirilmiştir.

2011 yılında ......Büyükşehir Belediyesi bütçesinden ....... Kalkınma Ajansına aktarılan pay % 1 oranında olup ....... TL’,dir. 5449 sayılı Kanunun 19’,uncu maddesi son fıkrasında yer alan hüküm gereği ....... Kalkınma Ajansı payının Haziran ayının sonuna kadar ajans hesabına aktarılması gerekirken belediyece bu tarihe kadar ajans hesabına herhangi bir aktarma yapılmadığı, ajans payının 19’,uncu maddenin son fıkrası gereği ....Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü’,nce belediyenin genel bütçe vergi gelirleri payından kesilerek ..... Kalkınma Ajansı hesabına aktarıldığı görülmüştür.

Savunmada belirtilen Kalkınma Bakanlığı’,nın ...... tarih ve .....sayılı Kalkınma Ajanslarına aktarılacak belediye payları konulu görüş yazısının ikinci paragrafında,

“, 5449 sayılı kanunun m.19/3 gereğince bütçe katkı paylarının her yıl haziran ayının sonuna kadar ilgili ajans hesabına aktarılması gerektiğinden söz konusu bakanlar kurulu kararı 2012 bütçe yılından itibaren uygulanmaya başlanacaktır”, denilmektedir.

Yukarıda açıklanan nedenlerle, belediyelerin kalkınma ajanslarına aktaracakları pay oranı 09.09.2011 tarihinde binde beş olarak değiştiği, 5449 sayılı Kanun gereği aslında payların haziran ayı sonuna kadar aktarılması gereği kabul edildiğinden İlgili Kalkınma Bakanlığı görüş yazısında da belirtildiği üzere yeni pay oranının 2012 yılından itibaren uygulanması gerektiğine ve hesap ve işlemler yasal düzenlemelere uygun olduğundan ilişilecek bir husus bulunmadığına oybirliğiyle karar verildi.






Full & Egal Universal Law Academy